Nyitókép forrása: cas.sk

 

Robert Fico kedden kijelentette, hogy a koalíciós tanácsban olyan döntés született, hogy a kormánypártok képviselői egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sem szavaznak meg. Később ezt az álláspontot mind a Most-Híd, mind az SNS cáfolta. Fico így kénytelen volt visszavonulót fújni, szerdán pedig bejelentette, ha lesz megegyezés a koalícióban, a Smer is megszavazza a jelölteket. Hozzátette azonban, ha „valami történik, ő előre figyelmeztetett”.

 

Robert Fico smeres pártelnök két hetes távolléte után gyakorlatilag állandó jelleggel keresi a konfrontációs lehetőséget Zuzana Čaputovával. Újabban az alkotmánybíró-jelöltek megválasztását használja erre a célra. Szerinte ugyanis nem egyenlő esélyekkel indulnak a jelöltek, ami miatt emberi jogi kérdések vetődhetnek fel.

 

„A jelölteknek az Alkotmány 50 százalékos esélyt biztosít arra, hogy bírákká váljanak. Holnap hat jelöltet szavazhatunk meg, de ennek a hat jelöltnek nem lesz meg ez az esélye, mert ha a köztársasági elnökasszony úgy dönt, hogy az Alkotmánybíróság fennmaradó három helyére a korábban megválasztott kilenc jelöltből választ, akkor a csütörtökön megszavazandó jelöltek esélyegyenlőségi pert akaszthatnak az állam nyakába.

 

 hirdetes_810x300  

Fico Andrej Kiskát vádolta meg az Alkotmánybíróság működése körüli káosszal, holott épp a Smer képviselői voltak azok, akik februárban – Robert Fico alkotmánybírósági elnöki ambíciói miatt – bojkottálták a jelöltállítást, ami miatt hetekig szünetelt a taláros testület működése.

 

Nincs új a nap alatt: Fico blokkolni fogja az alkotmánybíró-választást

 

A koalíciós partnerek véleménye eltérő

 

Fico számára a jelenlegi helyzet annyiból is kellemetlen, hogy az SNS és Peter Pellegrini is vele szemben helyezkedett el az alkotmánybíró-kinevezések kapcsán. Andrej Danko, az SNS elnöke Čaputovával folytatott tárgyalását követően kijelentette, hogy az SNS megszavazza az AB üresen álló helyeinek betöltéséhez szükséges további 6 alkotmánybíró-jelöltet.

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő pedig a kormány szerdai ülését követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy „örülne, ha a parlament megszavazná a szükséges hat jelöltet, teljesen működőképessé téve az Alkotmánybíróságot.

 

„Már az első (februári – a szerk. megj.) szavazás után mondtam, hogy sajnálom, hogy így alakult. Az álláspontom változatlan, függetlenül attól, hogy valaki másnak esetleg eltérő a véleménye”

 

fogalmazott. Fico és Pellegrini kapcsolata az elmúlt hetekben látványosan megromlott. Egyre több szó esik arról, hogy Pellegrini esetleg egy másik párthoz – például Tomáš Drucker készülő új pártjához – igazol át. Ezt ő maga sem zárta ki, különösen annak fényében, hogy a Smer a jelenlegi vezetés alatt a szélsőjobboldali ĽSNS felé közeledik. Ficoval való kapcsolatáról szerdán annyit mondott, hogy az „megszokott munkakapcsolat”, holott korábban Pellegrini-Fico tandemként emlegették őket, amelyet a „magas szintű munkakapcsolat” jellemez. Pellegrini utalt arra is, hogy a Smer vezetésében nagy szükség lenne személycserékre is a választások közelsége miatt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!