Nyitókép forrása: bild.de

A tagállamok által az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen e hét folyamán megpróbálja megszerezni az Európai Parlament többségének támogatását és tárgyalásokba kezd az EP frakcióival. Az Európai Parlament jövő kedden, július 16-án szavaz majd von der Leyen jelöléséről. Az EU szabályai szerint az új EB-elnökre az Európai Parlament többségének is rá kell bólintania.

 

Hétfőn von der Leyen a Zöldek és az Európai Szolidaritási Szövetség (EFA) frakciójával egyeztet, amely a negyedik legerősebb pártcsalád, és az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták meggyengülése után nevető harmadikként amolyan királycsinálóvá léptek elő.

 

Ha sikerül maga mögé sorakoztatni a néppártot, a szocialistákat, a zöldeket, és a macronista-liberálisokat (RE), akkor 444 támogató szavazattal megszerezheti az EP többségének igen szavazatát.

 

 hirdetes_400x285  

Persze garancia nincs, a szavazás titkos lesz, a szocialisták pedig nem örülnek von der Leyen jelölésének, főleg a német SPD tiltakozott, hogy egy CDU-s jelöltet tennének a tagállamok az EB élére. Von der Leyen velük szerdán fog tárgyalni.

 

Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!