Nyitókép forrása: topky.sk

 

A Most-Híd hétfőn élesen kritizálta a Smer egyik képviselőjét, a vegyespárt állítása szerint ő volt az, aki a koalíciós megállapodás ellenére lobbitevékenységével megakadályozta, hogy a parlament megválassza a kellő számú alkotmánybíró-jelöltet legutóbbi ülésén. Bugár Béla szerint a koalíciós alkut „eláruló” képviselő a smeres Robert Mádej volt, aki egyben az alkotmányjogi parlamenti bizottság elnöke. Kedden jött a választ a Smertől.

 

Bugár értesítette Mádej tettéről Robert Fico pártelnököt és Martin Glváč házelnök-helyettest is (mindketten Smer). Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter pedig jelezte, hogy a következő alkotmánybíró-választáson nyilvános szavazást kell tartani.

 

A Smer nem véletlenül támogatta a titkos szavazást, mert egyáltalán nem lehet megtudni, hogy ki nem tartotta be az alkut. A Most-Híd ugyan eljátssza a meglepettet, de gyakorlatilag a titkos szavazás elfogadásával hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához. A kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a Smer akadályozni fogja az új jelöltek megválasztását.

 hirdetes_400x285  

 

A Smer pedig – szintén nem meglepő módon – most épp a titkos szavazásra hivatkozva támadja a Most-Hidat. Glváč szerint a Gál Gábor által szorgalmazott nyilvános szavazás csak „káoszt és felelőtlenséget” hoz magával, egyébként is, a legutóbbi választáson csak a Most-Híd jelöltje jutott tovább:

 

„Nem különös, hogy a titkos szavazás során a Most-Híd alkotmánybíró-jelöltjei kerültek megválasztásra, és a koalíciós egyezségben szereplő többi jelöltnek két-három szavazat hiányzott csupán a továbbjutáshoz? És akkor jön valaki a Mostból, például Gál Gábor, aki meg akarja mondani, hogyan kell szavazni! És hogy a szavazás ne legyen titkos, legyen nyilvános. Érdekes, hogy Most-Híd jelöltjeinél a képviselők nem tévednek…”

 

fogalamzott Glváč a facebookon. Érdemes azonban felvetését fenntartásokkal fogadni. Korábban Dušan Čaplovič smeres képviselő elismerte, hogy nem támogatta a koalíciós partnerek megállapodása szerinti jelölteket.

 

A kialakult helyzetben a Smeren kívül gyakorlatilag már mindenki a nyilvános szavazás mellett érvel: a Most, az SNS, az ellenzék, de még Peter Pellegrini (Smer) kormányfő is.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!