Nyitókép forrása: Glob.sk

 

Peter Kresák most-hidas parlamenti képviselő a facebookon kiírt bejegyzése szerint az egykori államfőknek ideiglenes fel kéne függeszteniük megmaradt előjogaikat, ha hivatali idejük lejárta után politikai tisztség betöltését pályázzák meg.

 

„Szükség lenne pontosítania törvényt, hogy a hatáskörök és előnyök a jelenleg (akár alacsonyabb) betöltött tisztség esetében előnyt élveznek az államfői tisztség betöltéséből származó előnyökkel szemben”

 

Kresák emlékeztetett, hogy egy államfő élete végéig egy parlamenti képviselő fizetésére, szolgálati autóra és sofőrre jogosult.

 

 hirdetes_810x300  

A képviselő Kiskát említve példaként azt fejtegeti, milyen bonyodalmat jelentene például a parlamenti ülés során a parlamenti képviselővé átvedlett egykori elnököt úgy szólítani, hogy elnök úr, és felteszi a kérdést, hogy a többi képviselővel szemben igazságos-e, ha megtartja kiemelt státusát.

 

Kresák azt is vitatja, hogy igazságos lenne, hogy egy volt államfő parlamenti képviselőként dupla fizetést kapjon.

 

A képviselő a fenti példák miatt törvényt módosítana, amelynek lényege, hogy egy korábban magas alkotmányos tisztséget (államfő) betöltő személy hivatali ideje lejárta után az örökölt előjogait átmenetileg elvessze, ha egy alacsonyabb szintű alkotmányos tisztséget szerez meg (képviselő).

 

Kresák azonban nem tért a másik, korábbi pozíciója előjogaival már most visszaélő politikusról, Robert Ficoról. Robert Fico jelenleg egyszerű parlamenti képviselőként megtartotta miniszterelnökként kapott testőrségét, amit természetesen a Smer által vezett belügyminisztérium az adófizetők pénzéből fizet.

 

A belügy az ezt firtató kérdésekre reagálva Fico elleni fenyegetések lehetőségét sejtette, de ez inkább csak az újságírók leszerelését szolgálta. Denisa Saková miniszter által vezetett tárca továbbra is testőrséget és sofőrt biztosít Ficonak – mintha még mindig kormányfő lenne.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!