Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Már az sem fért a választók fejébe, mikor az abortuszellenes, keresztény-konzervatív, sok tekintetben soviniszta és a populizmustól csak látszólag tartózkodó KDH megnemtámadási szerződést kötött a balliberális, abortuszpárti, gender- és LGBTI jogokért küzdő PS-SPOLU koalícióval. A szlovák konzervatív választók feje tovább főhet, a három párt ugyanis pénteken folytatja a tárgyalásokat, és ezúttal a választások utáni együttműködésről lesz szó.

 

„Úgy hiszem, hogy ez lesz egyúttal az utolsó találkozónk is. A tárgyaláson az aláírandó dokumentum értelmében meg kéne tudnunk, hogy képesek vagyunk-e megállapodni a választások utáni együttműködésben is”

 

mondta Alojz Hlina a TASR hírügynökségnek.

 

 hirdetes_810x300  

A korábbi megállapodás csak a választások előtti viszonyaikat rendezte, ami gyakorlatilag egy megnemtámadási szerződés. Ám Alojz Hlina elmondásából egyértelműnek tűnik, hogy nem elvi kérdések miatt paktált le Michal Trubanékkal, hanem szinte kizárólag azért, hogy eltávolítsák a Smert a kormányzati pozícióból.

 

Ennek ellenére szóban legalábbis igyekeznek közös programpontokat találni, ami nem lehetetlen (ilyen lehet a korrupció felszámolása), amelyeket aztán közösen ültetnének át a kormányprogramba.

 

Az érintett pártok vezetői úgy jellemzik a mostani tárgyalásokat, mint annak megalapozását, hogy elfogadható alternatívát nyújtsanak a mostani kormánykoalícióval szemben.

 

A liberális és konzervatív véleményvezérek mindenesetre elég kritikusan fogadták a PS-SPOLU és a KDH között köttetett alkut. A konzervatívok szerint például a választási kampány épp a választókért folyó harcot jelenti, akiknek egy részéről a KDH lemondott, feladva néhány, saját szavazói számára fontos kérdés firtatását.

 

A megállapodás azonban ennél azért több mindent elárul nekünk. Az egyik, hogy egyik fél sem hiszi, hogy szavazóbázisuknak van közös halmaza. A második, hogy mindkét párt kormányváltást és a Smer kiszorítását látja valószínűnek. A harmadik pedig, hogy a PS-SPOLU számára a konzervatív értékek nem elutasítani valók, ha azzal Smer-nélküli kormány hozható létre. Mindkét fél tehát elfogadja azt, hogy sem a gender- és LGBTI-kérdések, sem pedig az abortusz kérdése nem prioritás a választóknál a korrupció problematikájával szemben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.