Nyitókép forrása: MTI

 

A Pátra rádiós négyoldalú pártelnöki vitán Bugár Béla emlegette, ma pedig meg is jelent a felvidéki magyar sajtóban az a felmérés, amely szerint az MKP és a Most-Híd összefogása esetén a két párt szavazótábora 30 százalékkal csökkenne. Az MKP vitatja a felmérés objektivitását, a Most-Híd korábbi kijelentéseit is figyelembe véve pedig úgy tűnik, Bugárék kibúvót keresnek.

 

Mivel a pártok nem éppen transzparens módon hétpecsétes titokként őrzik a Most-Híd által az MKP-nak átadott feltételrendszert, nem tudhatjuk, hogy az abban szereplő pontok mennyire megvalósíthatóak. Ahogy azt sem nagyon lehet felmérni, hogy az MKP rendíthetetlen összefogás-keresése és elfogadó retorikája a Most-Híddal szemben egy átgondolt stratégia része-e, vagy a magyar párt megint képtelen felnőni a feladathoz, és hagyja, hogy Bugárék tovább döngöljék a párt Menyhárt alatt megkopott renoméját.

 

A felmérés lényegi pontja ugyanis az, hogy a két párt külön-külön több szavazatot kapna a dél-szlovákiai választók körében, mint ha összefognának, és hogy a közös lista élén a többség Bugár Bélát látná szívesen.

 

 hirdetes_300x300  

Egyéniben jobb?

 

A felmérés szerint a dél-szlovákiai választók körében a Most-Híd a szavazatok 27,9 százalékát szerezné meg, az MKP pedig 17,4 százalékot kapna. A választók 11,9 százaléka még nem döntött, 16,5 százalékuk pedig nem menne el szavazni. A fennmaradó 26,3 százalék a szlovák pártok és a két kisebb magyar vonatkozású pártok között oszlana el. Érdemes kiemelni, hogy ebben a verzióban a harmadik legnépszerűbb párt a déliek körében a balliberális PS-SPOLU (8,6 százalék).

 

 

Ha a két nagyobbik párt összefogna, akkor közösen 34,5 százalékos eredményt érhetnének el. A bizonytalan szavazók aránya azonban 18,1 százalékra nőne, a nem szavazóké pedig 20,7 százalékra. Ebben a variációban a két kisebb magyar vonatkozású párt valamelyest erősödne, és a legnépszerűbb szlovák párt továbbra is a PS-SPOLU maradna. A külön indulás és a közös lista közötti különbség 10,8 százalékpont.

 

 

Ellentmondások

 

Azért néhány dolgot le kell szögeznünk a felméréssel kapcsolatban. A felmérés eredménye ugyanis

 

az állandóan hangoztatott, magyar képviselet elvesztésének veszélye szempontjából irreleváns, mert nem mutatja meg, hogy ez milyen erőt képvisel országos szinten, elérnék-e ezekkel az eredményekkel a szükséges küszöböt. Márpedig az egész összefogás egyetlen retorikai (nem valós) indoklása „a magyar képviselet megőrzése”.

 

A második probléma, hogy a Most-Híd nem magyar párt, nem is akar az lenni, választóinak legalább ötöde pedig nem is a déli járásokból szarmazik (a 2016-os választási statisztika szerint).

 

Az is érdekes, hogy a megkérdezettek 67 százaléka (!) szlovákul akarta kitölteni a szavazólapot, és csak a válaszadók 72,1 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek.

 

Harmadszor pedig:

 

a felmérés egyetlen dologra jó, mégpedig a Most-Híd választások előtti dominanciájának hirdetésére a magyarság körében. Ezt a retorikai fegyvert pedig Bugárék nem csak arra használhatják, hogy kifogást találjanak az összefogás kikerülésére, vagy az etnikai politizálás felvállalására, hanem hogy a tárgyalások alatt gyengítsék a választók szemében az MKP helyzetét.

 

Legyen összefogás?

 

A felmérés szerint a megkérdezettek 50 százaléka ért egyet az összefogás gondolatával, a pártok szavazóbázisán belül csaknem egyforma a helyeselők aránya (68 százalék). Ez a kérdés nem feszegeti a személyi kérdéseket, így

 

nem tudni azt sem, hogy az összefogás Bugár/Menyhárt nélkül mennyire lenne elfogadhatóbb, mint velük.

 

A megkérdezettek 40 százaléka elutasítja az összefogás gondolatát, és mindkét pártban vannak, akik az összefogást azzal büntetnék, hogy nem szavaznak, vagy szlovák pártra adják voksukat.

 

 

Ki vezesse a listát?

 

A legérdekesebb, és talán főleg emiatt kételkedik az MKP a felmérés hitelességében, az a közös listát vezető személy kérdése. A felmérés szerint ugyanis a megkérdezettek közel 40 százaléka Bugár Bélát akarná listavezetőnek.

 

Ez hatalmas pofon Menyhártnak, aki ráadásul Csáky Pál után csak a harmadik helyre került. Az MKP-t az sem nagyon vigasztalhatja, hogy Bugár után zsinórban 4 MKP-s politikus jön a sorban. A helyzetet azonban sokkal inkább jellemzi az, hogy 35 százaléknyi választó nem tudja, ki legyen a listavezető.

 

A Focus felmérésének eredményeiről először az Új Szó internetes kiadása számolt be.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.