Nyitókép forrása: webniviny.sk

 

„Semmi drámai nem történik a Smerben” – reagált az újságírók kérdéseire Peter Pellegrini (Smer) kormányfő, aki ma Robert Fico smeres pártelnökkel töltött el egy munkaebédet. Állítása szerint megállapodtak, hogy gyakrabban fognak találkozni.

 

„Tárgyalunk, egy asztalhoz tudunk ülni és el tudjuk mondani egymásnak álláspontjainkat. Gyakrabban szeretnénk találkozni az elkövetkező időkben, hogy minél hamarabb egyértelmű választ adhassunk arra, hogyan tovább”

 

fogalmazott Pellegrini. Fico nem állt kamerák elé.

 

  hirdetes_300x300   

A Kuciak-gyilkosságot követő belpolitikai válság során Robert Ficot Peter Pellegrini váltotta a kormányfői székben, de a koalíció megtarthatta eredeti leosztását, így a III. Fico kormány néhány személyi változástól eltekintve tovább működhetett.

 

Kezdetben Pellegrini és Fico igyekezett fenntartani a szoros együttműködés látszatát, aztán, míg Pellegrini nyugatorientált retorikát folytatott, Robert Fico nyugati beavatkozás eredményének állította be saját lemondását a miniszterelnöki posztról. Fico vezetése alatt a Smer egyre inkább az ĽSNS szövetségét kezdte keresni, Pellegrini pedig többször utalt rá, hogy ez számára elfogadhatatlan.

 

A közös sajtótájékoztatók elmaradtak, Fico pedig csak legközelebbi politikai szövetségeseivel együtt volt hajlandó mutatkozni a tévékamerák és a sajtó előtt, többnyire a Smer szociális csomagjait mutatva be. Pellegrini pedig teljesen a háttérbe szorul a hazai politikai kérdések tekintetében.

 

Erről árulkodik az is, hogy az Andrea Kalavská egészségügyi miniszterrel néhány hónapja közösen bemutatott kórházreformot Robert Fico neves egyszerűséggel zátonyra vitte azzal, hogy alkotmánytörvényként engedte csak beterjeszteni a parlament elé. A több mint 6 évnyi reformintézkedés részletes javaslata helyett emiatt a képviselők csak egy két oldalas, konkrétumok nélküli általános alkotmánytörvényről szavazhatnak majd. Vagyis, az egészségügyi reform fájdalmas intézkedéseit a smeres pártelnök nem vállalata fel a választások előtti kiélezett helyzetben.

 

Fico már többször utalt rá, hogy a Smert ő maga szeretné „győzelemre vezetni” a 2020-as parlamenti választásokon. A párt jelenleg 20 százalék körül ingadozik, de még így is a legerősebb politikai párt Szlovákiában. A valódi csapás Ficoék számára az, hogy a gyenge népszerűségük mellett igencsak be van határolva, kivel tudnak koalícióra lépni. A 2016-ban SNS-szel és a Most-Híddal a „szélsőségesek elleni harc” miatt koalícióra lépő Smernek ma az egyik legnagyobb potenciális szövetségese épp a harmadik legerősebb politikai formáció, a szélsőjobboldali ĽSNS.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!