Nyitókép forrása: topky.sk

 

Hivatalosan ősszel derül ki, hogy Peter Pellegrini kormányfő marad-e a Smerben, vagy sem. A kirobbanthatatlannak tűnő Robert Fico ugyanis teljesen háttérbe szorítja a Kuciak-gyilkosság után helyébe lépő fiatal politikust, aki több burkolt bírálatot is megfogalmazott pártja felé.

 

Pellegrini nemrég érkezett vissza szabadságáról, és tegnap (augusztus 12.) a Smer székházában töltött el egy munkajellegű ebédet Robert Ficoval. Az alárendelt viszonyt mi sem jelzi jobban, hogy Pellegrini ment Ficohoz, nem pedig fordítva.

 

A két politikus közötti feszültség az elmúlt évben folyamatosan nőtt. Pellegrini bírálta a Smer vezetését, amiért egyre szorosabb kapcsolatokat ápol a szélsőjobboldali ĽSNS-szel, nyíltan nyugatorientált retorikájával pedig teljesen más vonalat képviselt a Smerben, mint Robert Fico, aki „nyugati szervezkedés” eredményének sejtette saját, 2018-as lemondását.

 hirdetes_810x300  

 

Pellegrini kormányfői kinevezése után gyakorlatilag villámgyorsan Szlovákia egyik legnépszerűbb, a Smer szavazói körében pedig a legnépszerűbb politikusává lépett elő, megelőzve Robert Ficot is. Annak ellenére, hogy Fico a Smer összes szociális intézkedésének bejelentését kisajátította, Pellegrini sajtószereplései pedig kizárólag a kormányfői teendőire korlátozódtak.

 

Fico hatalma a Smeren belül azonban rendkívül stabil maradt, ami nem véletlen. A mögötte álló érdekcsoportok igyekeznek megtartani pozícióikat az állami közbeszerzések terén, ami nem lesz könnyű feladat számukra: a feltörekvő nyugatorientált és progresszív baloldali és liberális pártok már ténylegesen veszélyeztetik eddig kizárólagos hozzáférésüket a közpénzekhez.

 

“Semmi drámai nem történik” – Pellegrini munkaebéden volt Ficónál, gyakrabban akarnak találkozni

 

Árulkodó átigazolások

 

Az Ursula von der Leyen EB-elnöki jelölésével végződő legutóbbi EU-csúcson a Smerhez közel álló Pravda napilap fel is vetette Pellegrini visszavonulásának lehetőségét: azt írta anonim forrásokra hivatkozva, hogy Peter Pellegrini magas szintű uniós tisztséget kaphat – ezzel azt a látszatot keltve, hogy Pellegrini jövőjét nem Szlovákiában képzeli el. A kormányfő hiába cáfolta ezeket az értesüléseket, a hír ettől kezdve önálló utat járt be,  marketing szempontból károkat okozva a kormányfő szlovákiai pályafutásának.

 

Korábban a szlovák sajtó azt is megszellőztette, hogy Pellegrini esetleg Tomáš Drucker egykori smeres egészségügyi miniszterrel fogna össze, aki most alapítana új pártot olyan nyugatorientált politikusokat környékezve meg, mint Katarína Cséfalvayová és Martin Fedor (mindketten a most-hidas frakció képviselői). Jelzésértékű lehet az is, hogy Pellegrini eddigi jobbkeze, a kormányhivatalban dolgozó Tomáš Kuča már hivatalosan is átigazolt Druckerhez, feladva kormányhivatali vezető állását.

 

A Pellegrini és Fico-tandem már hónapokkal ezelőtt megszakadt. A kormányfő egyszer a Hospodárske Noviny online-tévés műsorában például kijelentette, hogy „ha lenne elég hatalma, ő olyan harakirit csinálna”, hogy csak úgy „puffanna”. Ezzel azt akarta mondani, hogy az állami pénzek felhasználásában komoly problémák vannak, konkrétan kiemelte az egészségügy helyzetét. Közvetve pedig azt is elismerte, hogy nincs elég hatalma valódi változást hozni. Későbbi, a jövő évi választásokon való szerepvállalását firtató kérdésekre válaszolva pedig nyíltan beszélt arról, hogy az sem kizárt, hogy befejezi a Smernél pályafutását.

 

Pellegrini azzal is kilóg a sorból, hogy nyíltan bírálta pártját az szélsőjobboldalhoz való közelítése, vagy az alkotmánybíró-jelöltek megválasztásának bojkottja miatt.

 

Pellegrini a Kočner-Bödör beszélgetésről: A hatóságok a kormány teljes támogatását élvezik

 

Mindennek ára van

 

Pellegrini távozása a Smerből azonban gyakorlatilag pártszakadást fog eredményezni és a választások előtti versenyben egy ilyen csapást Robert Fico sem engedhetne meg magának. Pellegrini távozása ugyanis azt jelentené, hogy a Smer képtelen a változásra, és kizárólag a lassan kiöregedő, szívproblémákkal küzdő Robert Ficora épül a jövője. Más kérdés, hogy ez a legnagyobb kormánypárt vezetőit ennyi évi kormányzás után aggasztja-e egyáltalán…

 

A Smer tagsága lassan morzsolódik, az önkormányzati és megyei választásokon folyamatosan csökken súlya, a tagság egy része pedig már nyíltan lázad amiatt, hogy a pártvezetés „elvesztette a realitásérzékét”, és túl nagy károkat okoznak az alapszervezeteknek a korrupciós botrányok. Ezt bizonyítja egy, a nyár elején napvilágra került levél is, amelyben több alapszervezet a párt vezetésének átformálását követelte, mert nincsenek megelégedve Robert Fico és társai vezetési stílusával – értsd: az alacsonyabb szintű pártstruktúrákra való tekintet nélküli, arrogáns viselkedésükkel.

 

Pellegrini távozása, bár komoly károkat okozhat a Smernek, még így is valószínűbb, mint hogy továbbra is a párt tagja marad.

 

Ennek oka, hogy hirtelen a Fico-éra erős emberei kezdtek el mozgolódni a választások közeledtével. Az interneten talán már-már túlságosan is aktív, marxista Ľuboš Blaha szívesen betöltené a Pellegrini után keletkező űrt a Smer csúcsvezetésében, az utóbbi időben nagyon jól megértik egymást Robert Ficoval.

 

És közben újra színre lépett a Kuciak-gyilkosság miatt távozni kényszerült egykori rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar is, akinek a hírek szerint Fico még lemondásakor ígért helyet a Smer 2020-as választási listáján. Gašpar jelenleg egyéniben kampányol, és Ficohoz hasonlóan Čaputová államfőt kritizálja bejegyzéseiben.

 

Pellegrini és vele a Smer jövője tehát bizonytalanná vált. A régi arcok új tálalásban való megjelenése pedig arra enged következtetni, hogy a legnagyobb kormánypárt igyekszik még négy évet kikényszeríteni a választókból. Számukra azonban a jelenleg elképzelhető legjobb kimenetel legfeljebb egy patthelyzet lehet, amely elég alkupozíciót jelent majd ahhoz, hogy a háttérben munkálkodó érdekcsoportok pozícióikat megmenthessék és új alkukat köthessenek a túlélés érdekében.

 

Robert Fico a Smernek túl sok, de Szlovákiának már túl kevés

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.