Nyitókép forrása: Körkép.sk/archív

 

Döntő lehet, hogy a „magyar pártok” között lesz-e megegyezés vagy sem, mert ma a felmérésekben a parlamenti többség megszerzésénél a Sme rodina a mérleg nyelve, de csak azért, mert a felmérések jelenleg egyik magyar vonatkozású pártot sem mérik a parlamentbe – mutatott rá Martin Slosiarik, a Focus-ügynökség elemzője a Trend hetilap internetes kiadásának adott interjújában.

 

A Smer és a PS-SPOLU preferenciáit körbejáró beszélgetés végén emelte ki Slosiarik, hogy a parlamenti többség megszerzésénél egyelőre a Sme rodina kap nagyobb szerepet, Boris Kollárék ugyanis azok, akiknek mandátumaival az ellenzéki vagy a smeres oldal (példaként az SNS-t és az ĽSNS-t sorolta ide) többséget tud szerezni a törvényhozásban, elkerülve a patthelyzetet.

 

A Sme rodina kiváltságos helyzete azonban csak addig érvényes, amíg nem kerül be kilencedik vagy tizedik pártként a parlamentbe valamelyik magyar érdekeltségű párt. Bár nem mondta ki, de a felmérések alapján nyilván a két párt megegyezésével kerülhetne erre sor, ha a választók számára is elfogadható módon hoznák tető alá a megállapodást.

 hirdetes_810x300  

 

Hiteltelen a hiteltelennel: Mégsem lesz Bugár-Menyhárt összefogás?

 

Megelégedve a szükséges minimummal

 

Szögezzük le, hogy a Focus-ügynökség legutóbbi felmérése szerint a dél-szlovákiai választók külön-külön több szavazatot adnának a pártokra, mint ha összefognának. Legalábbis, ha Bugár Béla és Menyhárt József vezetése alatt fognának össze.

 

Ahogy a Körkép.sk már többször felhívta rá a figyelmet, az MKP és a Most-Híd összefogása a renoméjukat teljesen leélő, hiteltelen politikai vezetés megtartásával aligha csábítja vissza az urnáktól távol maradó magyar szavazókat. Márpedig Bugár Béla nem kíván távozni pártja éléről (hozzátesszük, Menyhárt sem), eddigi nyilatkozatai és az említett felmérésre adott magyarázatai pedig azt mutatják, hogy próbálja kihúzni magát az összefogás projektjéből.

 

Mivel első körben más nemzetiségű választók (ruszin és roma minipártok) képviselőivel ültek tárgyalóasztalhoz, nem kizárt, hogy a vegyespárt úgy véli, elegendő szavazatot kaphat legalább az 5 százalékos parlamenti küszöb eléréséhez,

 

amivel a szlovák pártok patthelyzetében eljátszhatja majd a királycsináló szerepét.

 

Hogy mennyi esélye lehet a sikerre ezzel a taktikával, azt nehéz megmondani. Az azonban tény, hogy a két párt politikai felelősségvállalás nélküli összefogásának sincs sokkal nagyobb esélye az üdvözülésre.

 

Focus-felmérés: A déli választók alig fele támogatná csak az összefogást. De kik pontosan, és milyen összefogást?

 

Slosiarik kijelentéseiből több fontos következtetést is levonhatunk:

 

A Smer legközelebbi potenciális partnerei az SNS és az ĽSNS. A legutóbbi felmérésben elért nagyjából 20 százalékos preferenciája még csökkenhet. Slosiarik szerint sok függ attól, hogy Pellegrini marad-e a Smerben, és ha nem, átigazol-e egy konkurens párthoz. Mert ha ez megtörténik, akkor a Smer jóval 20 százalék alá is csökkenhet. Slosiarik szerint Robert Ficoék már azzal is nyerhetnének néhány plusz százalékpontot, ha Peter Pellegrini lenne a párt listavezetője. Így a Smer jövőjét leginkább Fico és Pellegrini viszonya fogja meghatározni.

 

A PS-SPOLU enyhe csökkenése az EP-választások sikere miatti eufória alábbhagyását jelenti, a legutóbbi Focus felmérés még nem mutatta a Truban drogos múltjáról szóló videó hatását.

 

Andrej Kiska pártjának vártnál gyengébb, 5 százalékos preferenciája mögött az áll, hogy Kiska ugyanabban a politikai térben mozog, mint a balliberális PS-SPOLU. Számára nagy előnyt jelentene, ha valamiféle szövetséget kötne a PS-SPOLU-val.

 

MKP – Most-Híd tárgyalások: A vegyespárt papíron nyújtotta át feltételeit az összefogás kapcsán

Az MKP-Most-Híd hosszú vesszőfutása: Hová tűnt 85 ezer választó?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.