Nyitókép: Veleméri templom freskó, részlet. (vasiszemle.hu)

 

A közös lista és a koalíció nem jött létre: Az egyik szemünk sír, a másik nevet.

 

Hetekig tartó huzavona és titkos egyeztetések után sem sikerült egyezségre jutnia a Magyar Közösség Pártjának és a Most-Híd vegyespártnak.

 

Egyesek talán csalódottak az MKP politikájának erőtlensége és a lassú reagálások miatt, azonban mentségükre legyen szólva, hogy ezúttal nem adták el magukat. Bugárék ugyanis 70:30 arányban szerették volna a saját javukra felállítani a választási listát, magukhoz ragadva ezáltal az irányítást, de az MKP ebbe nem volt hajlandó belemenni, mint ahogy abba sem, hogy a koalíció vezetője a Híd soraiból kerüljön ki.

 hirdetes_810x300  

 

A történelem most nem ismétli önmagát

 

Úgy tűnik, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát, és nem jönnek most újra a kilencvenes évek. Ugyanis, ha visszaemlékezünk a Magyar Közösség Pártja (régi nevén Magyar Koalíció Pártja) is három magyar párt egyesüléséből jött létre 1998-ban. Ez a három párt volt a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, Bugár Béla vezetésével, a Duray Miklós vezette Együttélés Politikai Mozgalom és a liberális Magyar Polgári Párt, Nagy László vezetésével.

 

A három párt egyesülése után a vezetést Bugár Béla ragadta magához, teljesen beolvasztva a két másik pártot, elsorvasztva ezáltal Duray Miklós és a köré tömörülő emberek autonómiatörekvéseit. Így a magyarság érdekképviselete az elmúlt években, évtizedekben kimerült a helységnévtáblák cseréjében.

 

Veleméri templom 1367-97 között készült freskói. A fehér ló nyergében, az öreg király fehér lován a híres majom, mely a kantárt tartja. Kép: romer2015.hu

 

Bugár Béla ügyes politikus révén (30 éves tapasztalatával) most megpróbálta úja meglépni az egyszer már jól bevált módszert, azonban ezúttal nem járt sikerrel. Ugyanis a jelenlegi Magyar Közösség Pártját nem sikerült beolvasztania, ahogy annak idején az Együttélést és a Magyar Polgári Pártot.

 

Az egyik szemünk sír, a másik nevet

 

Az egyik szemünk sír, hiszen nagyon úgy fest a dolog jelenleg, hogy nem lesz magyar képviseletünk a szlovák parlamentben. A másik szemünk viszont csak nevet mindezen, hiszen igazi, teljes mellszélességben értünk kiálló magyar képviselet a szlovák parlamentben eddig sem volt, csak a mi szempontunkból impotens politikát folytató érdekemberek.

 

Vajon itt a vég a Most-Hídnak?

 

A vegyespárt zuhanórepülése a himnusztörvénnyel kezdődött és azóta is tart. Szemmel láthatóan egyre inkább kezdik elveszíteni politikai súlyukat és a valásztóknak már nem olyan könnyű „Bugarat” ültetni a fülébe. Úgy fest a dolog, hogy a Smerrel együtt recsegve-ropogva omlik össze egy korábban szebb napokat is megélt „birodalom”.

 

Miután a sajtó megpendítette, hogy több politikus távozni készül a pártból, a Most-Híd pillérei újra meginogni látszanak, és talán csak idő kérdése a teljes összeomlás. A dolgok jelenlegi állása szerint előbb fognak bedőlni, mint az euró.

 

Mindeközben egy újabb magyar párt van idehaza alakulóban, Orosz Örs vezényletével. Kíváncsian várjuk, hogy a közeljövőben ki mindenki fog besorakozni a párt zászlaja alá, annál is inkább, mivel az utóbbi időben a magyar pártok szétziláltsága miatt egyre többen távoznak mind az MKP, mind a Most-Híd csapatából.

 

Hogy hogy alakulnak majd ezek után a választások, annak előrelátása még a legokosabb politológusoknak is okoz némi fejtörést. Hogy merre lép ezek után az MKP, azt pedig nagy valószínűséggel jelen állás szerint még ők maguk sem tudják.

 

Vajon sikerül-e végre az igazi magyar összefogás?

 

Végh Tamás

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.