Nyitókép: ujszo.com

 

Az MKP egyedül kevés volt a Czucz-Bugár holdudvar meggyőzésére a közös indulásról, így elő kellett húzni a B-tervet. A nyomásgyakorlás folytatódik. A választások előtt az MKP, a Mostból távozók és az eddig a két párból élő „civilek“ illetve oligarchák végül összeállnak, hogy a felvidéki magyarok elé tárják a közös indulás listáját.

 

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet akár havi 2 euróval.

 

„Én már nem értem, mi zajlik itt.“

 

 hirdetes_810x300  

„Ez kell nekünk? Újabb magyar párt?“

 

„Nem vagyunk még eléggé megosztva, tovább kell forgácsolódnunk?“

 

Ilyen, és ehhez hasonló reakciókkal van tele az internet a felvidéki magyar közélet mozgásait figyelők részéről.

 

Látszólag nincs értelme a szemünk előtt zajló folyamatoknak, pedig valójában nagyon is van, és minden szépen összeér.

 

A bázis feloszlott

 

Az MKP-ból távozó, a vegyespártnál landolt gazdasági holdudvar az elmúlt években komoly bázist alakított ki Bugár Béla mögött, mely euró milliárdokat hozott a konyhára. A Most-Híd megszokta, hogy hatalmon van, hogy kormányoz, amiről nagyon nagyon nehéz lemondani. Drogként hat.

 

Ez magyarázta a két párt között zajló tárgyalások bukását, Bugár ugyanis a közös listaállítás után is magának akart volna szinte mindent. A megváltozott felvidéki erőviszonyok mellett azonban ez már hiú ábránd.

 

A politikából élő, plusz korábban a politikában csalódott, illetve önmaguknak nagyobb tortaszeletet követelő vállalkozók, közéleti szereplők az MKP-val összehangoltan a B-verzió után nyúltak.

 

Közösen, de mielőbb

 

Ennek lényege, hogy nagyon gyorsan, nagyon sok pénzből mielőbb egy új politikai mozgalmat futtassanak fel. Igen, mindez átmenetileg az MKP-t és a Mostot is gyengítheti. Pont annyira, hogy az öt százalékos parlamenti küszöb elérése önállóan mindenki számára irreális legyen.

 

2020 – 2006? Ismét Zászló(s)t bontana a magyar gazdasági lobbi

 

Csakhogy ezek a folyamatok nem a felvidéki magyarság további szétforgácsolását szolgálják, hanem egyszerű hatalomtechnikai, hatalomátmentési eszközök.

 

Bugárt nem sikerült meggyőzni, hát majd meggyőzik másként. Nagy József után következhet Solymos László (szeptembertől már nem érvényes a koalíciós szerződés, így minden nehezebbé vált), Rigó Konrád, Ondrejcsák Róbert, majd ha alkotmánybírónak nem fut be, Pfundtner Edit is. Ezek a hidas politikusok távozásukkal mind-mind Bugárt gyengíthetik, míg végül Bugár belátja, hogy a romákkal és ruszinokkal együtt sem jön ki az 5 százalék.

 

Csak el ne rontsuk!

 

Az MKP-nak, annak ifjúsági szervezetének, korábbi pártelnökeinek az elkövetkező időszakban elég passzívan figyelniük a folyamatokat. A lényeg, hogy csak el ne rontsák.

 

Kell egy, másfél hónap a Közösen 2020 kezdeményezés pártként való bejegyzésére, és kezdődhet a lapok újraosztása. Ezeket nagyjából ugyanazok osztják majd, mint akik az elmúlt 30 évben is tették. Némileg kicserélődött képviselőjelöltekkel.

 

Hogy a választások előtt az MKP, a Csemadok, a hatalomhoz szokott, eddig vegyespártként politizálók is átlépjenek az új magyar összefogás listára.

 

Czucz, Világi, Zászlós és a többiek számára az eddigiekhez képest megnő az esély eddigi politikájuk folytatására. Természetesen immár új, frissített, a modern idők szavának megfelelő programmal.

 

Világi Oszkár: Dél

 

Ez a napjainkban látszólag érthetetlen folyamatok magyarázata, mely így egyszeriben értelmet kap.

 

Azért alakul az Összefogás 2020, hogy ami Most és az MKP tárgyalásai során nem jött össze, arra az újonnan alakuló párt listáján tegyenek kisérletet. Oda várják az eddig a Smerrel kormányzó, hamarosan kiugró vegyespárti politikusokat, és az MKP ismert arcait is. „A választók nem leváltható, a pártok viszont lecserélhetők” – írta Világi Oszkár a gazdasági napilapban. Pont ez történik.

 

A végén majd a választók döntenek.

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

Hogyan lesz az Összefogásból változást hozó erő? Hát, így sehogy

 

Mózes Szabolcs: Mindenkivel partneri viszonyra törekszünk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.