Nyitókép forrása: sme.sk

 

Nagy József (Most-Híd) korábbi környezetvédelmi miniszter és vegyespárti EP-képviselő a napokban már bejelentette, hogy az MKP és a Most-Híd közötti összefogás elmaradása miatt nem indul a Most-Híd listáján a 2020-as parlamenti választásokon. A TASR-nek nyilatkozva most kifejtette, hogy a Most-Híd döntése az összefogás elutasítására „egy újabb végzetes hiba” volt. Az is kiderült, hogy Nagy szimpatizál a nemrég alakuló Összefogás platformmal.

 

Nagy József szerint a most formálódó Összefogás a két nagyobbik, magyar érdekeltségű párt megállapodásának elmaradásából tudta kinőni magát. Számára azért „szimpatikusak, mert mindenki felé nyitottak”.

 

„Az elvesztett magyar szavazatok hiányozni fognak a következő kormánykoalícióból, amelyre fontos feladatok várnak. (…) A szlovákiai magyar kisebbség a jogállam, a jogbiztonság megerősödését és a korrupció és a klientelizmus elleni fellépést várja el. (…) És épp e tekintetben nem hiányozhat a kisebbségek jogainak maximális védelme és az igazságos regionális fejlődés szavatolása”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott. Nagy „integráló magyar mozgalomként” emlegette az Összefogást.

 

„A mozgalom számomra azért szimpatikus, mert senkit sem zár ki, nem egy konkrét vezető köré épülő párt, és nem kellene, hogy szponzoroktól és külföldi kormányoktól függjön”

 

mondta. Elmondása szerint saját maga számára „komfortosabb lenne”, hogy az Összefogás listáján induljon az MKP listája helyett. Továbbá kifejtette, hogy szerinte

 

„ideológiai szempontból nem olyan a nagy a távolság az MKP és a Most-Híd között”, az összefogásuk is technikai kérdéseken csúszott el, ezért az Összefogás képes lehet rá, hogy ezeket a „nem túl nagy” különbségeket felszámolja”

 

fogalmazott.

 

Az Összefogás létrejöttét és a pártalapításhoz szükséges aláírásgyűjtés megkezdését múlt pénteken jelentették be. Azóta a szlovákiai sajtóban Zászlós Gábor, a magyarországiban pedig Mózes Szabolcs nyilatkozott a kezdeményezők céljairól. Mózes egyértelművé tette, hogy a kezdeményezés a 2020-as parlamenti választásokon való részvétel céljával jött létre.

 

Nagy József már az MKP és a Most-Híd összefogásának kudarcakor bejelentette, hogy ez döntés hiba volt a vegyespárt részéről, ezért nem szándékozik indulni pártja listáján a 2020-as parlamenti választásokon. A teljes képhez azonban hozzátartozik az is, hogy Nagy a Most-Híd listavezetője volt a csúfos kudarccal végződő EP-választásokon, de csillaga már korábban leszállóágba került: 2016-ban nem ő, hanem Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos lett a vegyespárt alelnöke.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.