Nyitókép: Facebook (Összefogás)

 

Hétfői írásunk azonnal felkavarta az állóvizet a felvidéki magyar politikai életben. A Körképen megjelent elemzésünkben elsőként mutattunk rá a kulisszák mögött zajló folyamatokra, magyarázatot adva az egymás után alakuló mozgalmak, összefogások, MKP-s passzivitás valódi okaira.

 

Mi zajlik a felvidéki politikában? Mindenki megőrült? Dehogyis!

 

Cikkünk megjelenése után, – ahogy az várható volt -, több nyúl is azonnal kiugrott a bokorból. Az ő reakcióik magyarázatával szolgálunk most 5 pontban, hogy a Körkép.sk olvasói továbbra is értelmezni tudják mi történik, egy pillanatra sem veszítve szem elől a folyamatokat.

 hirdetes_810x300  

 

1. Kíméletlen zsarolás

 

Amit az MKP és az Összefogás Mozgalom tagjai részéről jelenleg látunk, az a kíméletlen, egymással szembeni testvérharc a magyar párt választói bázisának megszerzéséért. A tét, hogy kinek a választási listáján induljon a másik (maradéka) a február végi parlamenti választásokon.

 

Igen, jól hallja a kedves olvasó: Jelenleg 50 százalék esélye van annak (és ez a szám napról napra növekszik), hogy az MKP el sem indul 2020-as parlamenti választásokon.

 

Hogyan lesz az Összefogásból változást hozó erő? Hát, így sehogy

 

2. A politikai nyugdíj veszélye

 

Csáky Pál és Berényi József képzett politikusokként azonnal átlátták a helyzetet és cikkünk megjelenése után  reagáltak is a történésekre. Ki-ki a maga módján. Csáky egy hosszú, viszonylag tényszerű, helyenként személyeskedő, kemény ütéseket is bevivő elemzésben reagált a közelgő veszélyre, végig védve a mundér (azaz az MKP) becsületét.

 

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet!

 

Csáky félelme egyáltalán nem alaptalan. Jól érzi, hogy számára az MKP választási listája maradt az egyedüli lehetőség. Amennyiben az elkövetkező két hónapban az Összefogás Mozgalom felülkerekedne a magyar párton, Csáky könnyen politikai nyugdíjban találhatja magát.

 

3. Csáky, Berényi, Bauer, Duray

 

Részben ugyanezt érzi Berényi József is, aki diplomataként ide is, oda is nyilatkozott. Először igazat adott Csákynak, mellyel lényegében megerősítette pártelnök kollégája állításait, miszerint az Összefogás hazudik, Samu István Új Egység Mozgalma pedig nem elég hatékony. Majd ugyanazzal a lendülettel ki is osztotta Csákyt, miszerint „az MKP-ban nem éppen Pali a legilletékesebb számon kérni a pártfegyelmet.” Berényi ezzel Duray Miklós és Bauer Edit védelmére kelt, akik közül az első Samu István mögött már azon dolgozik, hogy az Új Egység Mozgalmát átvezesse az Összefogásba, míg Bauer Edit eleve az Összefogást építi.

 

Igen, Csáky, Berényi, Duray és Bauer az MKP ikonikus alakjai, és jól láthatóan négyen négyfelé húznak. Ez is mutatja, hogy teljes a káosz a párton belül.

 

4. A helyezkezdők még hallgatnak

 

Akik viszont több hete, hónapja hallgatnak, (Menyhárt, Őry, a Via Novás ifjak, az MKP Országos Elnökségének további tagjai), azok azért teszik mindezt, mert kivárnak. Még nem tudják ugyanis, hogy számukra milyen nyilatkozat, melyik irány hozhat jobb helyet a választási listán. És egyáltalán melyiken.

 

Az biztos, hogy bármelyik testvér kerül is ki győztesen a pozícióharcból, annak áldozatai lesznek. Az MKP esetében az évtizedek óta fenntartott pártstruktúra és a jóban-rosszban a magyar párthoz lojális helyi káderek tucatjai, az Összefogás esetében pedig azok a fiatalok, akik most szorgalmasan épp az 5. magyar párt bejegyzéséhez szükséges aláírásokat gyűjtik.

 

5. Kettős beszéd ezúttal is

 

És ha már az Összefogásnál tartunk: Az, hogy Berényi nyilvánosan ennyire Csákynak ugrott (nem emlékszünk rá, hogy korábban ilyesmi előfordult volna), az akár kedvező előjel is lehetne az Összefogás számukra.

 

Csakhogy az Összefogás arcai, Orosz Őrs és Mózes Szabolcs az elmúlt napokban több súlyos kommunikációs hibát is elkövettek, melyek óvatosságra intik a választópolgárt, a fiatalok pedig magyarázkodhatnak. Mert azt jelzik, hogy ugyanazzal a kettős beszéddel indulnak, mint indult anno a Most-Híd is. Bugárék sokáig mást és mást mondtak a szlovák és a magyar sajtónak, most ugyanez a kettősség észlelhető az első perctől kezdve az Összefogás tagjai részéről is.

 

Íme, néhány példa:

 

  • Míg egyikük (Orosz) azt nyilatkozta, nem akarnak ötödik magyar pártot létrehozni, másikuk (Mózes) megerősítette, hogy az Összefogás egy politikai mozgalom, amely a parlamenti választásokon való indulás ambíciójával alakult.

 

  • Míg egyikük (Orosz) azt mondta, készek mindenkivel tárgyalni, az MKP-val pedig már ezen a héten szeretnének leülni, másikuk (Mózes) úgy fogalmazott, nincs miért találkozni, amíg nincsenek bejegyezve (értsd, politikai pártként.)

 

  • A kezdeményezés kapcsán kezdettől fogva nagyvállalkozókat (Zászlós Gábor) és oligarchákat (Világi Oszkár) emlegetnek, a mozgalom mégis bevételeik és kiadásaik nyomon követésére nem nyitott transzparens számlát. Hogy majd később. Ezzel is erősítve a gyanút az anyagi háttérről, hiszen transzparens számlát akár már most is nyithatnának.

 

Félő, hogy a felvidéki magyar választók nagy része e kíméletlen testvérharcot, gátlástalan hatalomátmentést, önző pozícióhajszát látva inkább otthon marad a parlamenti választások napján.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.