Nyitókép forrása: hnonline.sk/reprofotó

 

Monika Jankovská, a Kočner-féle Threema-üzenetek keltette óriási botrány előtt hónapokkal lemondott képviselői mandátumáról. Tette ezt olyan elképesztő diszkrétséggel, hogy sem az ellenzéknek, sem a sajtónak nem tűnt fel a dolog. A botrány miatt lemondani kényszerült igazságügyi exállamtitkár ma az ellene folyó nyomozás ellenére bíróként tevékenykedhet.

 

A mandátuma visszaadására még júniusban került sor, vagyis több mint két hónappal a nevét említő Threema-üzenetek nyilvánosságra kerülése előtt.

 

Jankovská a Smer listáján jutott be a parlamentbe, és a Smer jelölésének hála válhatott belőle igazságügyi államtitkár. Mi több, Lucia Žitňanská igazságügyi minisztersége idején (a Kuciak-gyilkosság előtt) Robert Fico igyekezett nyomás alá helyezni a Most-Hidat, hogy Jankovská legyen a Bírói Tanács elnöke. Ez a testület épp ezekben a hetekben választja meg a Legfelsőbb Bíróság új elnökét.

 hirdetes_810x300  

 

Jankovská a választásokon szerzett képviselői mandátumát gyakorlatilag parlamenti képviselőként nem értékesítette, azonnal a kormányban kapott pozíciót. A Hospodárske Noviny internetes kiadásának értesülése szerint Jankovská teljes titokban júniusban megszabadult mandátumától.

 

És bár Andrej Danko (SNS) házelnök is úgy tett, mintha a sajtó nyomására kellett volna Jankovskának lemondania, két hónappal korábban ő maga hagyta jóvá hivatalosan a képviselői mandátuma megszűnését.

 

Jankovskát a Kuciak-gyilkossággal is kapcsolatba hozott Marián Kočner Threema-üzeneteiben saját „majmocskájának” nevezte, utalva arra, hogy Jankovská szoros kapcsolatban állt vele. Kočner azt is írta, hogy Gál Gábor igazságügyi miniszterré való kinevezését követően a tárca valódi vezetője a smeres Jankovská lesz.

 

A rendőrség a Threema-üzenetek megjelenése előtt közvetlenül több bírót és ügyészt, valamint az akkor még államtitkárként dolgozó Jankovskát is megkereste, mobiltelefonjaikat pedig lefoglalták. A dolog érdekessége, hogy a rendőrség korábban látogatta meg őket mint tervezte, a hivatalos közlések szerint az érintettek „hirtelen egyszerre kezdték lecserélni mobiljaikat”, (magyarul megszabadulni a bizonyítékoktól). Ez azonban azt is jelenti, hogy Jankovská és a többi érintett tudott arról, hogy nyomozás folyik ellenük, ami magyarázhatja azt is, miért adta fel mandátumát – a Smer így könnyebben elhatárolódhat az ügytől.

 

Az SaS liberális ellenzéki párt közlése szerint a Juraj Blanár (Smer) vezette parlamenti Mandátumvizsgáló és Mentelmi Bizottság nem foglalkozott az üggyel, pedig hivatalosan kellett volna. Az SaS javasolta a bizottságban,  hogy tárgyalják meg, miért nem került napirendre a testületben Jankovská mandátuma. Természetesen a kezdeményezést nem hagyták jóvá. A Hospodárske Noviny többeket megkérdezett a témába, sem a Smer, sem Balnár, sem Jankovská nem válaszolt kérdéseikre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!