Nyitókép forrása: facebook/Igor Matovic

 

A szlovákiai politikai spektrum jobboldali, mérséklet konzervatív szárnyához tartozó OľaNO vasárnap éles bírálatot intézett az ellenzéki liberális és baloldali pártokhoz. Külön kiemelte a PS-SPOLU-t, a Kiska-féle Za ľudí-t és a PS-SPOLU-val megnemtámadási szerződést kötő kereszténydemokrata KDH-t. Egyúttal öt pontból álló feltételcsomagot vázolt fel, amely nélkül nem hajlandó kormányt alakítani egyik párttal sem.

 

A vasárnapi sajtótájékoztatón Igor Matovič pártelnök kijelentette, hogy a PS-SPOLU és a KDH arról tárgyal, hogy az egynemű párok regisztrált partnerségét rögtön a választások után, vagy csak a 2022-es helyhatósági és megyei választást követően fogadják-e el a parlamentben.

 

Szerinte azonban egy ilyen törvény elfogadásával, feltéve, hogy ez a megyei választások után történne meg, a PS-SPOLU-t és KDH-t tartalmazó kormánykoalíció fel is bomlana.

 hirdetes_810x300  

 

Matovič azért is bírálta a fent említett pártokat, mert nem álltak melléjük a Peter Pellegrini (Smer) kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány kapcsán. Egyik fenti párt sincs a parlamentben, de frakción kívüli képviselője van a PS-nek és a SPOLU-nak is.

 

Michal Truban, a PS elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy újabb támadások érik pártját a KDH-val való együttműködés miatt, és továbbra is a „régi politikusok”, és a „Kočner-generáció” politikai elitjének leváltásában látja indokoltnak a felettébb furcsa szövetséget a KDH-val.

 

Ráadásul nem csak Matovič támadta meg a PS egyik leggyengébb pontját (az LGBTI-jogok prioritásként való kezelését), hanem hetek óta így tesz a Smer és az SNS is. A PS-SPOLU támogatottsága így nem tud túlterjeszkedni a nyugat-szlovákiai nagyvárosok szavazói köréből, ahol ez a kérdés nem okoz visszatetszést a választókban.

 

Matovič szerint az LGBTI jogokat, de Szlovákia migrációs kérdésben vallott álláspontjának kérdését is hátra kell sorolni, hogy ne tántorítsák el a választókat a szavazástól. Az OľaNO a helyzet tisztázása érdekében összeállított egy öt pontból álló feltételrendszert, amely szerint nem lépnek be egy olyan kormánykoalícióba, amely

 

  1. törvényt fogadna el az egynemű párok regisztrált partnerségéről,
  2. megnyitja az utat az egynemű párok gyermek-örökbefogadási lehetősége előtt,
  3. amely eltörölné a már elfogadott szociális csomagokat,
  4. amely megváltoztatná Szlovákia álláspontját a migrációval kapcsolatban (amely jelenleg elutasító, és kizárja a kvóták lehetőségét),
  5. amely lazítana a jelenlegi drogokkal szembeni törvényi kereteken.

 

Az OľaNO viszonylag merészet lépett. A jelenlegi releváns ellenzéki pártok között csak a KDH konzervatív, a többi baloldali, vagy liberális, vagy is-is. A jelenlegi feltételrendszer eléggé behatárolja az OľaNO (egyébként sem túl erős) koalíciós potenciálját. Előnyt jelent azonban, hogy a Smer vezette baloldali-nacionalista politikai spektrum, és az ellenzéki balliberálisok között nagyjából kiegyenlítődtek az erőviszonyok,  így vagy a Sme rodina, vagy épp az OľaNO lenne a mérleg nyelve kormányalakításkor – a felmérések jelen állása szerint, amely sem az MKP-t, sem a Most-Hidat nem méri a parlamentbe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.