Nyitókép forrása:  Magyar Közösség Pártjának Facebook-oldala

 

Újabb árulkodó felmérés jelent meg a Hospodárske Noviny hasábjain. A gazdasági lapnak készített AKO-felmérés a megszokottnál részletesebb betekintést ad abba, hogy mely pártok mekkora potenciállal rendelkeznek, milyen a támogatottságuk korosztályok szerint és hogy a szavazóik kit is tartanak „B-tervként” elfogadható választásnak.

 

Az egyes kérdéskörök közös nevezője, hogy a szavazni hajlandó választók nagyjából 20 százaléka nem döntött még, hogy melyik pártra adja a voksát. Érdekes különbségek vannak a korosztályok szerinti lebontásban is.

 

A nyugdíjasok harmada csak a Smerre

 hirdetes_810x300  

 

Az egyáltalán nem meglepő, hogy a Smer a 65 év felettiek körében a legnépszerűbb. Több mint 33 százalékuk adná szavazatát már most a legnagyobb kormánypártra, ráadásul egyetlen másik párt sem ér el 9 százaléknál jobb eredményt az idősek körében. A Smer a legnépszerűbb az 50-65 évesek körében is (16,2 százalék), de ebben a korosztályban már van egy 21,9 százaléknyi bizonytalankodó szavazó is, aki még nem döntött. A 34-49 évesek között a Smer már csak a második helyen áll (8,9 százalék), a PS-SPOLU megelőzi őt (11,2 százalék), miközben a legfiatalabb korosztály körében – 18-33 évesek – már csak 4,6 százalékot tud elérni.

 

A magyar érdekeltségű pártoknál jóval érdekesebb a dolog. A legfiatalabb korosztálynál az MKP veszélyesen kevés potenciállal rendelkezik (0,8 százalék), de a Most-Hídnak sincs nagyon miért örülnie (2,3 százalék). A fiataloknál a legnépszerűbb pártok a PS-SPOLU, az SaS és az ĽSNS, de fontos megjegyezni, hogy 19,9 százalékuk még nem döntött, 8,4 százalékuk pedig nem tervez részt venni a választásokon.

 

Az MKP és a Most-Híd fej-fej mellett, de elenyésző, 1,3 százalékos népszerűségnek „örvendhet” 34-49 évesek körében, ahol a legnagyobb a bizonytalankodók aránya (23 százalék). Az MKP az 50-65 évesek körében erősebb a vegyespártnál (4,2 százalékuk adná rá voksát), de ha kizárólag a 65 év felettieken múlna a választás, akkor a vegyespárt bejutna a parlamentbe (5,1 százalék) – azzal a megjegyzéssel, hogy az MKP is a legidősebbek körében a legnépszerűbb (4,6 százalék).

 

A vegyespárt az alapiskolai végzettségűek, az MKP a érettségizettek körében van előnyben

 

A felmérés egy másik érdekes része az iskolai végzettség szerinti pártszimpátia. Az AKO szerint a Smer csak az alapiskolai végzettségűek körében tarol (18,6 százalék). Az alapfokú végzettségű szavazóknál nagyon sokan bizonytalanok (17,1 százalék), vagy nem akarnak szavazni (9,4 százalék). Fico pártja jóval gyengébb az érettségizettek körében (már csak 11,5 százalékos népszerűség), de ebben a korosztályban a legtöbb a bizonytalan (23 százalék). A felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél a befutó egyértelműen a PS-SPOLU (18,9 százalék), de sok a bizonytalan (20,3 százalék). Érdekes, a második helyen lévő Smert alig lemaradva a Za ľudí követi 9,5 százalékkal.

 

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében az MKP és a Most-Híd is viszonylag népszerűtlen. Mindössze 1,4-1,4 százalékuk adná rájuk voksukat. Érdekes azonban, hogy míg az MKP az érettségizettek körében népszerűbb a vegyespártnál (3,5 százalék), a Most-Híd az alapiskolai végzettséggel rendelkezőknél van előnyben Menyhártékkal szemben (4 százalék).

 

Ha Nyitra megyén múlna…

 

A megyék szerinti lebontás is tartalmaz érdekességeket. Például, hogy a PS-SPOLU megjelenésével a Most-Híd elvesztette előnyét a többi párttal szemben Pozsony megyében (kivétel az MKP). Mindössze 3,3 százalékos támogatottsága van. Az MKP-nak nagyjából ennek fele (1,7 százalék).

 

Nagyszombat megyében az MKP és a Most-Híd fej-fej mellett halad 5,7 százalékkal, a megyében a győztes a PS-SPOLU lenne. Nyitra megyében változik a helyzet. A Most-Hidat 5,5 százalékra mérte az AKO, míg az MKP-t 10,9 százalékra, amivel a magyar párt Nyitra megyében a második legerősebb politikai erővé lépett elő. Hozzátesszük, hogy a magyarlakta megyében rengeteg (23,4 százaléknyi) a bizonytalan szavazó.

 

Besztercebánya megyében az MKP és a vegyespárt erőviszonya Pozsony megyével egyezik meg a Most-Híd javára, Kassa megyében szintén a vegyespárt van előnyben, de csak 2,8 százaléknyi népszerűségre futotta Bugár pártjától.

 

Cikkünk folytatódik a HN infografikonja után: 

 

 

A nagy csattanó: az AKO megtalálta az MKP bejutásához szükséges magyar szavazókat

 

A felmérés legérdekesebb része a „második párt” eshetőségét veszi alapul. Az egyik grafikon azt mutatja meg, hogy mely pártokat választanák a legtöbben „másodikként”, ha két pártra lehetne szavazni. Itt a Most-Hídnak van egy 3,3 százalékos, az MKP-nak pedig egy 1,5 százalékos eredménye.

 

A második grafikon viszont azt mutatja meg, hogy a konkrét pártok szavazói kire adnák le voksukat másodikként. És itt elsősorban az MKP esetében vannak tanulságos adatok.

 

A Smer választóinak 0,7 százaléka, a PS-SPOLU szimpatizánsainak 0,9 százaléka szavazna az MKP-ra. Kotlebáék támogatói között is van 2,6 százalék, akik „második esetben” (értsd, egy jobban teljesítő MKP esetében) a magyar pártra voksolnának. A Sme rodina választóinak 3,7 százaléka szintén a magyar pártra voksolna másodikként, de az OľaNO szavazóbázisában nincsenek az MKP-t lehetőségként kezelő választók.

 

A végére pedig a csattanó: a Most-Híd választóinak nem kevesebb, mint 14,3 százaléka adná le az MKP-ra is. Illetve, az MKP választóinak 24 százaléka választaná a Most-Hidat másodikként.

 

Ez számokban mit jelentene az MKP esetében? Egy egyszerű számítás (4,4 millió választópolgár, 65 százalékos részvétel, és az AKO legutóbbi felmérésnek eredményei) alapján az MKP

 

a Smertől 5000, a PS-SPOLU-tól több mint 3000, az ĽSNS-től 8100, az SaS-től 4100, a Sme rodinától 8000, a Most-Hídtól pedig közel 16 000 választót állíthatna a maga oldalára. A hangsúly jelen állás szerint a feltételes módon van, de tény, hogy összeadva ez 48 400 szavazatot jelent, pont annyit, mint ami az 5 százalékos küszöb megugrásához kellene a jelenlegi elvileg 100 ezres támogatottság mellé.

 

A dolog szomorúsága azonban abban áll, hogy a fenti állítást visszájáról kell nézni:

 

több mint 48 400 egyébként az MKP-t lehetőségként kezelő (és így vélhetően magyar) választó szavazna más pártokra, két harmaduk pedig teljesen szlovák pártokra adná le voksát.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.