Nyitókép: Facebook (MKP)

 

Holnap ülésezik az MKP Országos Elnöksége, és nagyon nagy gondban van. A probléma abból adódik, hogy hogyan utasítsa el hihetően Igor Matovič ajánlatát, mely a párt számára reális megoldást jelenthet a politikai túlélésre.

 

Matovič: Koalíciót ajánlunk az MKP-nak. Grendel: Fico is ajánlattételre készülhet a most alakuló új magyar párt kapcsán

 

A másik lehetséges megoldás az MKP listáján való összefogás, mégpedig az MKP által leadott egyetlen közös listával. Csakhogy ezt jelenleg épp az Összefogás nevű, hamarosan bejegyzésre kerülő politikai tömörülés utasítja el.

 hirdetes_400x285  

 

Furcsa, állapíthatja meg joggal az olvasó. Milyen Összefogás az, amelyik csak úgy fogna össze, ha ő diktál? Értsd, ha az Összefogás párt listájára jön fel az idén 20. életévét ünneplő, teljes országos struktúrával, polgármesterekkel, megyei képviselőkkel rendelkező MKP. Az Összefogás-pártiak ugyanis (egyelőre) nem akarnak az MKP listáján indulni.

 

Hogy miért is? Arra az egyik lehetséges magyarázatot épp az MKP-nak most ajánlatot tevő OĽaNO magyarja, Grendel Gábor adta meg. Mert a most alakuló Összefogás pártot a Smer is megkörnyékezheti. Emlékezzünk csak vissza, 2016-ban Bugár Béla és a Most-Híd által ezt egyszer már átéltük.

 

Grendel Gábor: Összefogás Ficoval? (Körkép.sk interjú)

 

Ezért is van nagy tétje annak, hogy kinek a listáján valósul meg a magyar összefogás.

 

Ha a 75 képviselőjelöltet felállító MKP listáján, az az OĽaNO koalíciós partnereként akár 10-15 százalékot is szerezhet. És akár az Összefogás párt jelöltjeinek tarolásával is. Garantálva, hogy egy ilyen koalíció nem áll össze Ficoval. Épp ellenkezőleg. Leválthatja a jelenlegi maffiakormányt.

 

De fennáll a jogos kérdés, hogy hogyan lesz ebből tiszta magyar, etnikai alapú jelöltlista?

 

Úgy, hogy ne feledjük, Matovič teljes értékű koalíciós partneri viszonyt kínált fel, nem pedig az OĽaNO listáján való indulást. Így a magyar etnikai kínálat is megmaradhat. Egy ilyen koalíció nem egy új Most-Híd lenne. Arról akkor lehetne beszélni, ha az MKP az OĽaNO listáján indulna. De itt szó sincs erről.

 

Ezért nagy most a riadalom az aláírásgyűjtéssel lassan végző összefogásosok részéről. Pedig saját jövőjük számára is az lenne a biztosabb, – ha már Matovič ajánlata nem elfogadható – , hogy az MKP listáján valósítsák meg az összefogást. És vegyék át akár ott az irányítást. Tényleges közösségi, mediális összefogással egy ilyen magyar lista is elérheti az 5-7 százalékot.

 

Hogy milyen irányba halad az egyébként nulla politikai tevékenységének köszönhetően egyre jelentéktelenebb MKP, arról bizonyos képet a csütörtöki elnökségi ülés után kapunk.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.