Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a Marián Kočner lakásában lefoglalt Gorilla-felvétel hiteles, vagyis immáron kijelenthető, hogy a felvételen tényleg Robert Fico smeres exkormányfő és Jaroslav Haščák, a Penta egyik társtulajdonosa egyeztet politikai témákban is. A felvétel keserű szájízű betekintést ad szlovákiai politikai működéséről.

 

Fico az elmúlt hetekben több jelentős kudarcot szenvedett el. A Smer listavezetője a politikai helyzetre való tekintettel végül Peter Pellegrini kormányfő lett, akinek kapcsolata Ficoval közel sem kiegyensúlyozott. Az ellenzék, az SNS és a Most-Híd kikényszerítette a nyilvános szavazást az alkotmánybíró-jelöltek megválasztásánál, amivel gyakorlatilag lehetetlenné tették, hogy a Smer tovább bojkottálja a taláros testület hiányzó tagjainak kinevezését.

 

És miközben Kočner Threema-üzeneteitől hangos a közbeszéd, egy újabb csontváz került újra elő a szekrényből: a Gorilla-ügy leirata, vagyis annak azon része, ahol Fico a Haščákkal egyeztet a 2006-os választások előtt. Olyan témák kerültek elő, mint az MKP-val való együttműködés, az egészségügy működtetése úgy, hogy a Penta 7-10 százalékos haszonra tehessen szert, és elhangzik Világi Oszkár neve is.

 hirdetes_810x300  

 

A beszélgetés

 

2006-ban járunk, két és fél hónappal a közelgő parlamenti választások előtt, március 22-én Robert Fico Jaroslav Haščákkal találkozik a Vazov utcai konspirációs lakásban. Némi formális üdvözlés és felvezető és egy kóla rendelése után rátérnek a Smer belső dolgaira. A beszélgetésből kitűnik, hogy Fico próbálja eltávolítani a pártból Fedor Flašíkot és társait, akik szerinte ártottak a párt renoméjának. Haščák nincs meggyőződve arról, hogy Fico nem okoz ezzel károkat a pártnak. A továbbiakban a Denník N nyomán közöljük a beszélgetés lényegi részeit:

 


 

Hašcák megkérdezi Ficotól, hogyan néz ki a dolog Juraj Širokýval és Vladimír Poórral. Fico azt válaszolja, hogy Širokýval meg lehet egyezni, de Poór nehezebb ügy. Haščák arról beszél Ficonak, hogy ők (Široký, Poór, Kiňo) nincsenek hozzászokva a konkurenciához és a piaci versenyhez, üzletelésük kizárólag a lobbingra épül. Fico rákérdez Haščáknál Širokýra, az elmagyarázza neki, hogy a szomolányi Chemolakban konfliktusuk volt, és azóta Široký távolságot tart a Pentától. Fico megkérdezi, hogy tényleg Široký tulajdonában van-e  Váhostav. Haščák helyesel. Haščák azt mondja, hogy Široký híján van a modern vállalatvezetési módszereknek, nála minden a régi ismerettségekre épül.

 

Haščák kifejti véleményét a Smer többi támogatója kapcsán is. Vladimír Poór szerinte józan paraszti ésszel rendelkezik, de mindent összefüggéseiben néz és nehéz vele üzletelni. Ivan Kiňo tehetetlen. Brhelt nem ismeri. Haščák úgy véli, hogy a Smernek a jövőben még gondjai lehetnek Poórral (Hašcák rendszeresen találkozik vele, nem üzletelnek egymással, de információkat cserélnek). Fico azt mondja, hogy Flašíkék eltávolítását a Smerből nagyon fontosnak tartja, és a Smer csak nyerhet rajta. Haščák szerint PR szempontból Flašík ártott a Smernek.

 

Fico a továbbiakban általánosan beszél a Smerről és a párt nemzetközi elfogadtatásáról. Haščák megkérdezi tőle, mi a helyzet az amerikaiakkal. Fico azt mondja, hogy rendszeresen találkozik az amerikai nagykövettel. Az amerikaiak bár Dzurindát tartják a barátjuknak (Irak miatt), de egy esetleges kormányváltást nem tekintenének érdekeik ellen valónak. Az amerikai nagykövetség titkárai eljárnak a Smer konferenciáira és szemináriumaira, és figyelemmel követik a Smer nyilatkozatait. Az amerikai nagykövetség látogatást készít elő a Smer számára az USA-ban árpilis 19-re. Fico felemlegeti Dzurinda és Hrušovský sikertelen amerikai útjait, amelyek nem hoztak semmit, csak egy halovány ígéretet a vízumpolitika megváltozásáról.

 

Fico és Haščák visszatérnek a Smerben zajló tisztogatásokhoz, amit Fico nagyon pozitív változásnak tart. Haśčák ellenkezik, szerinte ez még visszaüthet Ficora. Fico válaszul azt mondja: Mutasson egy embert nekem a Smerben, Kaliňákon és Paškán kívül, aki képes lenne hatékonyan platformot létrehozni a Smerben.

 

Haščák válasza: Beňová. Fico erre azt mondja, Beňová halott ügy. Végül abban egyeznek ki, hogy Beňová legfeljebb 2-3 százalékot vihet el tőlük. Fico azt mondja, hogy Beňová először vonakodott, de aztán elfogadta Fico döntését. Fico meg van róla győződve, hogy a választásokra (június 7. – a szerk. megj.) a párt stabil lesz. A választások utáni helyzet az igazi kérdés.

 

Haščák azt mondja, hogy az úgy jön ki, hogy a Smer az MKP-val és a KDH-val fog kormányozni. Más lehetősége Haščák szerint nincs. Fico arra kíváncsi, miért hiszi Haščák azt, hogy nem tudna kormányt alakítani Dzurindával. Haščák elemzéseket mutat Ficonak a lehetséges koalíciós felállásokról. A Penta 3000 megkérdezettből álló közvélemény-kutatást rendelt meg, a végeredménye két hét múlva lesz kész. Haščák megígéri Ficonak, hogy átküldi őket. Haščáknak vannak más forrásai is, amelyek szerint a Smer 24, a HZDS 13, az SDKÚ 15, az MKP 10, a KDH 8, az SF 4,5, az SNS 7 százalékon végezne. Haščák két fő előfeltevést határozott meg egy működőképes esetleges kormánykoalíció létrejöttéhez: a releváns koalíciónak legalább 80 képviselővel kell rendelkeznie,a pártok pedig ellenségesek lesznek egymással.

 

A Smer-SDKÚ koalíció csak 75 mandátummal rendelkezne, ami nem stabil. Haščák más variánsokat is mutat Ficonak. Fico rákérdez tőle a Smer-HZDS-SDKÚ formációra. Haščák azt mondja, hogy az 93 mandátumot jelentene a parlamentben. Fico elmagyarázza neki, hogy a Smer nem mehet koalícióba az MKP-val és a KDH-val. A KDH-val nem lehet kommunikálni, és ha az MKP-val lépne koalícióra, akkor az jelentősen csökkentené a Smer preferenciáit, mert a Smer nemzeti politikát is csinál.

 

Fico azt mondja, hogy ha a Smer nem csinálna nemzeti politikát, akkor az SNS a választásokon 15 százalékot szerezne. A Smer sok szavazatot vesz el a KSS-től is (Szlovák Kommunista Párt). Fico szerint az lenne a legjobb, ha az SNS és a KSS is bejutna a parlamentbe, de az egyetlen lehetséges koalíció a Smer-SDKÚ-HZDS lenne.

 

Haščák azt kérdezi tőle, hogyan látja a Mečiar jelentette problémát, kifejtve, hogy nem hiszi, hogy nem lesznek köztük problémák (mindketten alfahímek). Fico felveti azt a lehetőséget, hogy Dzurindával és Mečiarral megegyezhetnek egy olyan kormányfőben, aki nem hármójuk közül kerül ki. Fico hangsúlyozza, hogy az SDKÚ és a HZDS is nagyon odafigyelt a választási lista összeállítására, ő pedig most tisztítja meg a Smer választási listáját.

 

Fico szerint ez lehetne a lehető legstabilabb koalíció, hajlandó engedményeket tenni, elfogadni a 19 százalékos jövedelemadót a jogi és természetes személyek számára is, egy bizonyos korlátig. A korlát felett már valamilyen magasabb adókulcs lenne. Fico szintén megállapodást akar a DPH-ról. Az idegenforgalom, az építőipar, az egészségügy esetében 19 százalékosnál alacsonyabb áfakulcsot akarna. Az egészségügyben is változást tart szükségesnek. A nyugdíjrendszer kapcsán pedig ugyanaz a véleményük az SDKÚ-val és a HZDS-szel együtt. A második pillér marad.

 

Fico összességében nem lát problémát egy SDKÚ-val és HZDS-szel közösen létrehozott koalícióban. Haščák azt kérdezi, hogyan nyomná le a kerületek torkán Dzurindát. Fico azt mondja, hogy egy Smer-SDKÚ-HZDS koalíció esetében Slotánál biztosítani tudja az SNS rejtett támogatását is (Slotának adnák a parlament alelnöki posztját).

 

Fico a KDH-val való kommunikáció nehézségeiről beszél. Azt mondja, hogy meg tud egyeznik Peter Misíkkel és az SDKÚ-s srácokkal, de nem tud megállapodni Lipšiccel, Minárikkal és Palkoval. Haščák  azt mondja, hogy Minárikkal gyakran találkozik, és nehéz vele szót érteni.

 

Fico számára az MKP gondot jelent. Az MKP-val lehet beszélni, mondja, de egy MKP-val való közös koalíció miatt a Smer elég sok választót veszítene, akik mind az SNS-hez mennének át. Fico nem látja kifizetődőnek, hogy egyetlen MKP-val közös koalícióért cserébe ennyi szavazatot adjon át Slotának. Fico meg akarja hagyni a nemzeti érzelmű szlovák választót a következő választásokra is, az MKP pedig számára nem ér annyit. Fico azt kérdezi Haščáktól, mit akar jelenteni Világi jelölése a Slovnaftban? (Világi Oszkár 2006- március elején kerül a Slovnaft élére – a szerk. megj.)

 

Haščák nem tudja, mi lehet mögötte, azt mondja, Világival minden harmadik nap találkozik, de Világi kitért a válaszadás elől, mikor kérdezte tőle. Haščák szerint Világi nem is ért ehhez az üzlethez. Fico azt kérdezi tőle, hogy nem-e a választásokkal (az MKP finanszírozásával) van összefüggésben. Haščák szerint nem.

 

Ivan Mikloš is szóba kerül. Fico nagyon ügyes tolvajnak tartja, Haščák szerint azonban túlbecsüli, mert „nem lop annyit”, mint Fico gondolja. (…)

 

A Smer egészségügyi programjáról is beszélnek. Haščákot érdekli a Smer elképzelése. Fico azt mondja, hogy az egészségügyet az elmúlt években minden más téma megelőzte. A Smer számára az egészségügy tökéletes példa a reformok kudarcára.

 

(…) Haščák a Penta egészségügyi koncepcióját magyarázza Ficonak. Az egészségügy csak akkor fog működni, ha a feltételeket 7-10 százalékos nyereségkulcsra állítják be tiszta hatékonyság mellett. Haščák szerint az egészségügyhöz csak az SF, Pavol Paška, Urbáni és Soboňa szól hozzá. Urbáni csak az elektronizációból leeső províziónak örül. Haščák csak Paškát és Soboňát tekinti szakértelemmel rendelkezőnek.

 

A Penta számára az egészségügy kulcsfontosságú, és méltányos árréssel akar benne tevékenykedni. Haščák arról beszél, hogy az energetikai iparban 20 százalékos az árrés. Szerinte a kórházak harmadát be kell zárni, a Penta pedig 3 milliárd szlovák korona értékben vág bele a poliklinika fejlesztésekbe. (…)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.