Nyitókép forrása: Webnoviny.sk

 

A Focus ügynökség legfrissebb felmérése némiképp rendhagyóra sikerült. A PS-SPOLU megrendelésére összeállított közvéleménykutatás azt vizsgálta meg, hogy milyen eredmény születne ha a PS-SPOLU és a Za ľudí nem lépne koalícióra, és milyen, ha koalícióra lépnének a választások előtt.

 

Az A verzió szerint ha most lennének a választások, azt a Smer nyerné meg 21,9 százalékos eredménnyel. A második helyen a PS-SPOLU debütálna 13,4 százalékkal. Harmadik helyét továbbra is őrzi az ĽSNS 11,5 százalékkal.

 

A Kiska-féle Za ľudí 7 százalékkal negyedikként jutna a törvényhozásba, őt a Sme rodina követné (6,8 százalék) holt versenyben az SNS-szel (6,8 százalék). A KDH és az OľaNO szintén holtversenyben 6,3 százalékot kapott a Focustól. A parlamentbe utolsóként az SaS jutna be 6 százalékos eredménnyel.

 hirdetes_400x285  

 

Ez kilencpárti parlamentet jelent, miközben a Most-Híd 4,1 százalékkal, az MKP pedig 3,1 százalékkal maradna parlamenten kívül – ahogy Drucker új pártja, a Dobrá voľba is.

 

Ha a kapott preferenciákat átszámoljuk mandátumokra, akkor egy esetleges Smer-ĽSNS-SNS-Sme rodina koalciónak 82 mandátuma lenne (a Smer térfelén ez az egyetlen parlamenti többséget jelentő formáció). Egy esetleges ellenzéki kormánykoalíciónak 80 mandátuma lenne, de olyan hatpárti kormány lenne ez, amelyben ott lenne a Sme rodina és a KDH is.

 

Adatok: Focus, Grafikon: Körkép.sk
Grafikon: Körkép.sk

 

Áttörést nem hozna, de jobban mutat

 

A B verzió már csak nyolcpárti parlamentet eredményezne. A Focus szerint ha Kiska választási koalícióra lépne a PS-SPOLU-val, akkor a Most-Híd (kisebb mértékben az MKP is) újabb mélységekbe zuhanna.

 

Eszerint a Smer továbbra is nyerne 22,1 százalékkal, nyakában azonban ott lihegne a PS-SPOLU-Za ľudí formáció 21,7 százalékkal. A harmadik helyen továbbra is az ĽSNS tartaná magát (11,6 százalék), 7 százalékot kapna az SNS, 6,5 százalékot a Sme rodina, 6,3-at az SaS, 6,2-t a KDH és mindössze 5,9 százalékot az OĽaNO.

 

A Most-Híd 3,6 százalékot kapott a Focus tól második körben, az MKP pedig már csak 2,9 százalékot. Drucker pártja 2,3 százalékkal maradna a küszöb alatt.

 

Mandátumokra nagy változás nem történne. A Smer-ĽSNS-SNS-Sme rodina koalíció mandátumainak száma 81-re csökkenne, az ellenzéki alternatívának ugyanúgy 80 mandátuma lenne, azzal a különbséggel, hogy a balliberális koalíciónak 37 képviselője lenne, és „csak” öt pártból állna a kormány. Persze, a gyakorlatban ez valójában hét párt, választási koalíció ide vagy oda.

 

Adatok: Focus, Grafikon: Körkép.sk
Grafikon: Körkép.sk

 

Beblavý Kiska orra alá dörgölte

 

A dolog érdekessége, hogy Miroslav Beblavý aki egy ideje már noszogatja Kiskát, hogy lépje koalícióra a PS-SPOLU-val, a Za ľudí alakuló konferenciájának színpadán húzta elő a Focus mostani felmérést, mintegy orra alá dörgölve Kiskának az eredményt. Az OľaNO-tól Kiskához igazolt Veronika Remišová a Denník N-nek úgy nyilatkozott, hogy jelen állás szerint egyedül mérettetik meg magukat a következő választásokon.

 

Egyébként a három liberális párt koalícióját mindegyikük szavazótáborának elsöprő többsége támogatja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.