Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Peter Pellegrini (Smer) szlovák kormányfő szerint a bíróknak képesnek kellene lenniük arra, hogy ne tűrjék meg és „kitaszítsák” köreikből a „fekete bárányokat”. A miniszterelnök a Jankovská-botrány újabb hullámára reagált a közrádió Szombati Párbeszéd című vitaműsorában.

 

Egyúttal a bíróságra próbálta áthárítani a felelősséget a megvesztegetésről és az igazságszolgáltatás befolyásolásáról szóló botrány kapcsán. Szerinte ugyanis a bíróságok „önszabályozó mechanizmusa mondott csődöt”. Azt javasolja, hogy a gyanúba keveredő bírók az ügyük kivizsgálásáig függesszék fel bírói tevékenységüket, és csak akkor öltsék fel újra a talárt, ha sikerült tisztázni a nevüket. Arról, hogy ő vagy pártja ezzel kapcsolatban akar-e törvényjavaslatot kidolgozni, nem tett említést.

 

A héten napvilágra került újabb Threema-üzenetek kendőzetlenül bemutatták, hogyan befolyásolta a bírói döntéseket Monika Jankovská korábbi smeres igazságügyi államtitkár Marián Kočner javára a váltóügyben, és hogy ezért pénzbeli fizetséget kapott ő és a döntést meghozó bírók is. A botrányban és az azzal kapcsolatos nyomozásban több bíró és ügyész is érintett.

  hirdetes_300x300   

 

„Az ehhez hasonló gyanús esetek felmerülésekor helyénvaló volna, hogy az érintett bírók felfüggesszék bírói tevékenységük végzését, amíg nem tisztázzák a nevüket, vagy ne várjanak a fegyelmi eljárásra, hanem mondjanak le önként posztjukról”.

 

Pellegrini szerint az is probléma, hogy Szlovákia 26 éves fennállása óta csak kevés bírótól fosztották meg a talárját, ezért „senki sem fél attól, hogy elveszti pozícióját”.

 

„Az a járható út, ha többen közülük elvesztenék a talárjukat, így elrettentő példák lehetnének a többiek számára, és így mindenki rendben végezni azt a munkáját, amiért fizetve van”

 

fogalmazott.

 

Kijelentéseivel a kormányfő látványosan a bjróságok nyakába akarja varrni a Jankovská-botrányt. Csakhogy az igazságügyi tárcának és benne Jankovskának nagy befolyása volt az egyes bírók kinevezésére és munkájára. A Kočner javára ítélő egyik bíróról például azt írta Threema-üzeneteiben: ajánlom, hogy ne táncoljon vissza. Miattam lehet ott, ahol van”.

 

Jankovskát pedig nem a bíróságok ültették az államtitkári székbe, hanem a Smer.

 

Kočner a bírónőnek: Cselekedjen, mert úgy végzi, mint Kuciak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!