Nyitókép forrása: tvnoviny.sk/reprofotó

 

Ha négy évvel ezelőtt tudtuk volna, milyen káros személyek vannak a Smerben, nem léptünk volna kormányra velük – jelentette ki Bugár Béla a Markíza televízió Na telo (Testre szabott kérdések) című politikai vitaműsorában a Jankovská-botránnyal kapcsolatos kérdésekre reagálva.

 

Mondta ezt annak ellenére, hogy a Kuciak-gyilkosság után lehetősége volt kilépni a kormánykoalícióból. Az előrehozott választásokról való tárgyalások megkezdéséről akkor pártja határozatot is hozott, amit aztán a hírhedt „harmadik mondattal” semmibe vett a Most-Híd vezetése, és változatlan koalíció mellett segített megalapítani a Pellegrini-kormányt.

 

Monika Jankovskát a Smer tette meg államtitkárrá, ráadásul a foglalkozását tekintve bíró hölgy a Smer listáján indult a 2016-os parlamenti választáson. Jankovská ellen jelenleg nyomozás folyik az igazságszolgáltatás befolyásolása és kenőpénz elfogadása valamint megvesztegetés kapcsán. A legutóbb napvilágra került Threema-üzenetek szerint befolyását latba vetve Marian Kočner javára fejtett ki nyomást legalább egy bíróra, hogy az a vállalkozó számára kedvező ítéletet hozzon a váltóügy egy 8,3 millió eurós tételéről.

 hirdetes_810x300  

 

Bugár Béla a botránnyal kapcsolatban azért is volt kénytelen magyarázni a bizonyítványát, mert Jankovská annak ellenére kerülhetett az igazságügyi minisztérium egyik vezető pozíciójába, hogy a tárcát a Most-Híd vezeti. Korábban az azóta a pártból távozó Lucia Žitňanská idején, majd Gál Gábor vezetése alatt. A most-hidas minisztert sokan azért bírálják, mert nem távolította el Jankovskát az államtitkári székből, később pedig, mikor az önként lemondott hivataláról, nem gátolta meg, hogy Jankovská bíróként tevékenykedjen tovább civilben.

 

„Ha négy évvel ezelőtt tudtuk volna, milyen személyek vannak a Smerben és mit kell ma megoldanunk, nem léptünk volna be a kormányba. De ki tudhatta ezt akkor?”

 

fogalmazott. Később hozzátette, „nem szabadna, hogy Jankovská bíróként tevékenykedhessen”. Lépéseket azonban nem tervez, arra pedig nem adott egyenes választ, hogy Gál Gábor igazságügyi miniszter a jövő héten indít-e fegyelmi eljárást Jankovská ellen. Rögtön hozzá is tette azonban, hogy ehhez bizonyítékokra van szükség.

 

A vitaműsorban beszélt arról is, hogy az ĽSNS mellett Harabin Haza nevű pártjával sem lenne hajlandó koalícióra lépni a választások után. Vitapartnere, Richard Sulík SaS-es pártelnök erre megjegyezte, hogy a 2016-os választásokat követő napok eseményei után Bugár kijelentésének nem nagyon ad hitelt.

 

Bugár szerint pártja népszerűségének parlamenti küszöb alá való süllyedése a himnusztörvény körüli hangulatkeltés eredménye.

 

Ahogy azt megszokhattuk, a Most-Híd elnöke ezúttal sem felejtette el felemlegetni a magyar kormányt. A műsorvezető azon kérdésére, hogy tényleg úgy véli-e, hogy a magyar kormány befolyásolja a szlovák politikát, úgy válaszolt:

 

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök árt a szlovákiai politikának. Főleg azért, mert befolyásolja a szlovákiai magyar választókat”

 

mondta.

 

Bugár továbbra sem zárja ki az MKP-val való koalíció gondolatát, legalábbis nem adott egyértelmű választ az ezt firtató kérdésre. Mindenesetre feltűnően számon tartja, hogy az MKP országos tanácsa és elnöksége mikor ülésezik.

 

„A hónap végéig van lehetőség. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden ajtót bezártunk magunk mögött”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.