Nyitókép: Összefogás Fb-oldala

 

2007-et írtunk, az akkor egyedüli magyar párt, az MKP épp kiesett a kormányból, de 20 parlamenti képviselővel még ott ült az ellenzéki padsorokban.

 

E sorok írója akkoriban személyi titkárként tevékenykedett az MKP egyik parlamenti képviselője, majd később Bauer Edit EP-képviselő mellett. Látva az MKP gyakran ad hoc politizálását, szakmai hiányosságait, ifjú kollégáinkkal háttéranyagokkal próbáltuk segíteni a parlamenti frakció munkáját. Összefogtuk az ifjúsági szervezeteket (Diákhálózat, MIK), szakmai elemzéseket gyártottunk nyugdíjreformról, tandíjbevezetésről, amiről épp kellett.

 

Kényelem, hiányzó szakmai holdudvar

 hirdetes_810x300  

 

Megalakítottuk az ország talán első (?) Ifjúsági Csoportját olyan személyekkel, akik közül többen ma már ismert polgármesterek, befutott szakemberek, közéleti szereplők.

 

Az MKP már akkor elkényelmesedett, nem volt semmilyen elemzői holdudvara, hiányzott a szakmai stáb, mely főleg ellenzékben a kormányra kerülés kihívásaira kínált volna megoldásokat. Ezért polgári társulást hoztunk létre Vox Juventae néven. Igen, ez az a társulás, mely a ma már országosan ismert, a három legolvasottabb felvidéki magyar hírportál egyikének, a Körkép.sk-nak a kiadója is.

 

Szülőföld és jövőkép néven pályázati forrásból több éven keresztül ösztöndíjprogramot hirdettünk azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felkutassuk a tehetséges fiatalokat, és főleg, segítsük megalkotni a versenyképes választási programot.

 

Mert a magyar politika már akkor is csak úszott az árral és ritkán irányította saját mozgását.

 

És most ugorjunk az időben 12 évet.

 

A választók egyre kevésbé hallgatnak rájuk

 

2019-et írunk, ma már öt politikai párt próbálja megszólítani a felvidéki magyarságot, az emberek mégis egyre kevésbé hallgatnak rájuk.

 

Aggódom!

 

Ami szembetűnő, hogy a politikai program továbbra is hiányzik. Mi több, eleve program, elvek, célok nélkül hirdetnek magyar egységet, sőt, összefogást. Csak épp azt nem tudjuk, hogy minek az érdekében.

 

Kérdések, kérdések, kérdések

 

Mit gondolnak például az önrendelkezésről?

 

Mi a véleményük a Smerről és a mai korrupt, maffiakormányról?

 

Hajlandóak lennének koalícióra lépni a Smerrel?

 

Hogy viszonyulnak az oligarchákhoz, a pénzügyi csoportokhoz, akik miatt Bugár Béla is el lett kergetve az MKP éléről?

 

Milyen konkrét elképzeléseik vannak a Felvidék felzárkóztatására gazdasági, szociális, egészségügyi, oktatási, régiófejlesztési, nyelvhasználati, szomszédságpolitikai, stb. szempontból?

 

Milyen kapcsolatra törekednek a többi szlovákiai politikai szereplővel?

 

Milyen álláspontot képviselnek Brüsszellel és a migránsválsággal kapcsolatban?

 

A nemzetállamok erősítésében, vagy a minél szorosabb Uniós együttműködésében érdekeltek?

 

Milyen garanciákat kínálnak a választóknak annak érdekében, hogy a rájuk szavazóknak ne kelljen csalódniuk, mit ahogy az a Most-Híd, vagy az MKP esetében már megtörtént?

 

Ezernyi és ezernyi kérdés, melyre október közepén már ismernünk kellene a válaszokat a véleményalkotáshoz.

 

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet!

 

Csak a hatalom, a pénz és a pozíciók a fontos

 

De ehelyett mit látunk? Azt, hogy ezek a kérdések még csak fel sem merülnek, inkább azon megy a vita, ki kinek a választási listáján induljon, ki legyen a listavezető, ki adja az elnökség többségét, a jövőbeli frakcióvezetőt, hogyan osszák majd el a pénzeket, a pozíciókat, a hatalmat.

 

Pedig hiába hirdet bárki összefogást, hiába szeretnének látszólagos magyar egységet, tartalom nélkül az csak a politikusjelöltek személyi ambícióiról árulkodik.

 

A választók meggyőzéséhez valódi munkára van szükség. Arra, ami 12 éve folyamatosan hiányzik.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.