Nyitókép forrása: ta3.com

 

Az ellenzéknek tennie kell a dolgát, Szlovákiát meg kell tisztítani a maffiától. A tettek és nem a szavak döntenek. Ezekben a kijelentésekben értettek egyet Michal Truban, a balliberális PS elnöke, és Igor Matovič, a konzervatív OĽaNO elnöke a TA3 V politike (A politikában) című vitaműsorában.

 

A fenti kijelentéseken túl azonban egyelőre nem sikerült közelebb vinni az álláspontokat. Truban elismerte, hogy az OľaNO potenciális választások utáni partner lehet, bár „nem lesz egyszerű Matovič miatt”.

 

Matovič többek között azt rótta fel Trubannak, hogy pártja olyan videókat tesz közzé a közösségi hálón, amelyekben azt állítják, hogy az eddigi ellenzék nem tett semmit a változásért Szlovákiában.

 hirdetes_400x285  

 

Truban ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy valódi változást nem lehet elérni néhány bábu lecserélésével, és úgy véli, hogy a PS-SPOLU hozhat igazi változást, mert ők „már legyőzték egyszer a Smert” – az idei EP-választáson.

 

Matovič ugyanakkor amiatt bírálta a balliberális pártkoalíciót, hogy nem csatlakoztak a Monika Jankovská leváltására összehívott tiltakozáshoz, és hogy parlamentben lévő képviselőik nem jelentek meg a Peter Pellegrini (Smer) kormányfő leváltására összehívott rendkívüli parlamenti ülésen.

 

Az OľaNO elnöke szerint félre kellene tenni azokat a kérdéseket, amelyeket a PS-SPOLU feszegetni akar, de amelyek elriaszthatják a választókat az ellenzéki pártoktól. Korábban Matovič öt pontban foglalta össze azokat a problémás témákat, amelyek mellett NEM hajlandó kormánykoalícióban részt venni az ellenzéki pártokkal (egyneműek regisztrált partnersége, melegek örökbefogadási joga, szociális csomagok eltörlése, Szlovákia migrációs álláspontjának megváltoztatása, könnyűdrog-használat dekriminalizációja).

 

Truban érdemben nem reagált Matovič feltételeire, és láthatóan nem nagyon hajlik rá, hogy ezekről lemondjon egy esetleges kormánykoalíció megalakulása érdekében. Mint mondta, a regisztrált partnerség kérdése prioritást élvez.

 

Matovič nem véletlenül szabta ezeket a feltételeket. A témában további háttérinformációkat alábbi cikkeinkben olvashat:

 

Matovič lépett egy merészet: Akármilyen kormánykoalícióba nem lép be. Van öt feltétele

Matovič “jó tanácsa” a KDH-nak: bontsa fel a PS-SPOLU-val kötött megállapodást

 

Matovič a PS/Spolut és a KDH-t kritizálta: Nem harcoltak eléggé a kormányfő leváltásáért

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!