Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A Mosat-Híd nem indul koalícióban az MKP-val a következő parlamenti választáson, de egyelőre nincs kizárva, hogy a két párt képviselői egy „speciális választási párt” listáján induljanak, mint ahogy volt az korábban az SDK esetében, amely aztán SDKÚ néven pártként működött tovább – jelentette ki Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a TASR hírügynökség online tévés adásában, a Tablet.tv-n.

 

Arra a műsorvezetői megjegyzésre, hogy Szlovákiában nincs elég magyar választó ahhoz, hogy két pártot is bejuttassanak a törvényhozásba, Bugár azzal reagált, hogy a Most-Híd előtt most két lehetőség áll.

 

Olvasd el a témával kapcsolatos elemzésünket is.

 

 hirdetes_300x300  

Az egyik, hogy önállóan vág neki a választásoknak, megpróbálva megszólítani más kisebbségeket is (romákat, ruszinokat) és persze a szlovákokat.

 

„Már megállapodtunk a romák képviselőivel, az MKDSZ-szel és más független személyiségekkel. A ruszinok is nagyon aktívak. Ha a párt minden képviselője, akár a kormányból, a miniszerek, államtitkárok, képviselők, polgármesterek elvégzik a munkájukat, akkor meglesz az 5 százalék”

 

mondta.

 

Kettős szorításban

 

Hozzátette, hogy tudatosítja annak lehetőségét, hogy így akár el is veszhetnek a kisebbségek szavazatai, ezért – mint mondja – nem zárták ki teljesen az MKP-val való együttműködés lehetőségét, bár biztosan nem választási koalíció formájában gondolkoznak, mert ahhoz már 7 százalékos küszöböt kellene elérni.

 

„A másik lehetőség, hogy választási párt formájában működnénk együtt az MKP képviselőivel”

 

mondta. A választási párt gondolata egyébként először az MKP javaslata volt, amit még nyáron vetettek fel. Ennek lényege, hogy egy harmadik párt listáján indítanák képviselőiket, ebben az esetben pedig csak az öt százalékos bejutási küszöbnek kellene megfelelniük. Bár Bugár Béla az MKP-val való bárminemű együttműködést korábban már elutasította, most mégis a parlamenti képviselet hiányának „katasztrofális következményeire” figyelmeztet:

 

„Remélem, hogy mindenki tudja, miről van szó. Mi a tét és milyen katasztrófa következhet be. Ez nem arról szól, hogy én vagy más konkrét emberek bejutnak-e a parlamentbe”

 

mondta. Az interjú további részében Bugár elismételte, hogy nem bánta meg a Smerrel és az SNS-szel kötött koalíciót, annyit fűzött hozzá, hogy a „jövőben jobban oda kell figyelni, hogy a partnerek között vannak-e káros elemek”. Elmondása szerint „hatalmas előrelépéseket” tettek az elmúlt években a kisebbségek helyzetének javításában.

 

A választási párt létrehozására az egyik lehetőség az Összefogás, amely Bugár fent idézett kijelentéseit a facebookon közzétett nyilatkozatuk szerint „üdvözli”, hozzátéve, hogy időhúzás helyett azonban tényleges lépésekre lenne szükség a Most-Híd részéről.

 

Hogy lesz ebből összefogás? Hogy lesz ebből magyar parlamenti képviselet?

 

Az MKP-hoz közeli MA7.sk közlése szerint az MKP sem zárkózik el a választási párt létrehozásától, sőt, Králik Róbert a párt sajtótitkára kijelentette, hogy

 

„a választási lista leadásának határidejéig még van mód politikai tárgyalások lefolytatására”

 

Králik azonban azt is hozzátette, hogy a Most-Hídnak el kéne döntenie mit akar, mert épp a múlt héten kaptak ajánlatot arra, hogy vegyenek részt egy formálódó közös magyar lista létrehozásában (Összefogás), de erre nem válaszoltak, helyette „belengettek egy olyan dolgot, amelynek egyáltalán nem látni a paramétereit”.

 

Érdemi eredmény nélkül zárult le az Összefogás és a Most-Híd találkozója

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Bugár 3. mondata: Alakítsunk választási pártot az MKP-val. A mostos pártelnök újabb átverésének háttere

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.