Nyitókép forrása:  nrsr.sk

 

A JOJ televíziónak készített exkluzív Polis-felmérés szerint ha most lennének a választások, azt továbbra is a Smer nyerné meg 20,1 százalékkal, ami azonban jól mutatja, hogy a legnagyobb kormánypárt továbbra sem tud elmozdulni a holtpontról.

 

Második helyre mérte a Polis az szélsőjobboldali ĽSNS-t 11,1 százalékkal, ami a Polis felmérésben a legutóbbi szeptemberi felméréshez képest két százalékpontos gyengülést jelent. Meglepetésre a harmadik befutó helyet Andrej Kiska pártja, a jobboldali-liberális Za ľudí szerezte meg 10,3 százalékkal (+2,3 százalékpont szeptemberhez képest).

 

A PS-SPOLU balliberális pártkoalíció „csak” a negyedik helyet kapta meg, de ott liheg Kiska nyakában 10,1 százalékkal. Michal Trubanék a múlt hónaphoz képest 3,1 százalékpontot veszítette a Polis szerint.

 hirdetes_300x300  

 

Ötödikként jutna be a parlamentbe az OľaNO 7 százalékkal, gyakorlatilag holtversenyben az SNS-sze (szintén 7 százalék). A KDH 6,7 százalékon áll, az SaS pedig lecsúszott a parlamenti küszöbre, 5,1 százalékot kapott a Polistól. Hasonlóképp áll a Sme rodina, amely szintén 5 százalékon áll.

 

Továbbra is bejutó helyen a Most-Híd, amely ugyannyit kapott, mint szeptemberben – 4,2 százalékot.  A parlamenti küszöböt el érő pártok sorrendje azonban a továbbiakban megváltozott. az egykori smeres belügyminiszter, Tomáš Drucker pártja, a Dobrá voľba 3,3 százalékot szerzett, Štefan Harabin néhány nappal ezelőtt bejelentette Vlasť nevű pártja pedig 3,1 százalékot.

 

Az MKP szeptemberben még 4,1 százalékot kapott a Polistól, most már csak 3 százalékot.

 

Adatok: noviny.sk, grafikon: körkép.sk

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a Smer vezette koalíciók közül a „legkényelmesebb” többség egy Smer-ĽSNS-SNS-Sme rodina formációban állna fel, amelynek 79 mandátuma lenne. a szélsőjobb nélkül nem nagyon látni egyéb variációt a Polis modelljében – Kotlebáék nélkül a Smernek vagy a balliberálisokkal, vagy az SNS-KDH-Sme rodina-SaS kvartettel kellene szövetségre lépnie, amely elég elrugaszkodott elképzelés.

 

Ellenzéki oldalon sem kevésbé összetett a helyzet. A Za ľudí-PS/SPOLU-OľaNO-KDH-SaS ötpárti kolaíciónak csak 71 mandátuma lenne, tehát vagy a Sme rodinára vagy az SNS-re lenne szükségük a kormányalakításhoz, ami már hat pártot és ideológiailag rendkívül sokrétű koalíciót jelent. Egyéb varriácó a preferenciák elaprózódása miatt nem is képzelhető el (feltéve, hogy kizárjuk a balliberálisok és a Smer együttműködését).

 

Adatok: noviny.sk, grafikon: körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.