Aurél
  • HUF: 419.32
  • USD: 1.00
  • 9 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Az MKP újrakezdi a Most-Híddal a tárgyalásokat. A vegyespárttal való megegyezést tekinti az összefogás alapjának

Döntött az MKP Országos Tanácsa, körvonalazódik, amit sejteni lehetett

-Nyitókép forrása: facebook/Magyar Közösség Pártja

 

Szombaton ülésezett az MKP Országos Tanácsa, amely úgy határozott, hogy megbízza az MKP elnökségét a tárgyalások megkezdésével a „magyar egység megteremtése” érdekében. A lényeg, hogy az OT nyilatkozata szerint az elnökségnek úgy kell a hó végén javaslatot tennie az „egységre”, hogy „az MKP és a Most-Híd megegyezése jelentse az alapot a közösségünk összefogására”.

 

Az ülés utáni sajtótájékoztatón Őry Péter elmondta, az MKP abban érdekelt, hogy megteremtse a magyar egységet. Kiemelte,

 

“nyolc és fél százaléknyi magyar él Szlovákiában, ha osztódik a szavazóbázis, akkor valós a veszély, hogy 2020. február 29-t követően nem lesz magyar képviselet a szlovák törvényhozásban”

 

Hozzátette, az Országos Tanács “arra kérte” az elnökséget, hogy október végéig zárják le a tárgyalásokat, a Most-Híddal és a többi magyar társadalmi szereplővel is.

 

“A lényeg, hogy tárgyalássorozatot kívánunk folytatni  ilyen irányban, és biztosítani szeretnénk, hogy legyen magyar képviselet a szlovák parlamentben”

 

Menyhárt József szerint ezzel a döntéssel az MKP “figyelembe vette, amit a magyar választók akarnak”, és azt is, amit a “polgármesterek kértek” – ezzel arra a nyílt levélre gondolt, amelyet hatvan polgármester írt alá, és amely a Most-Híd és az MKP összefogására szólította fel a feleket.

 

Az összefogásnak leplezett nagy átverés: A Most-MKP hatalomátmentés háttere

 

Menyhárt azt is elmondta, hogy az ő várakozásai szerint egy héten belül sikerül megállapodásra jutni egy olyan választási párt létrehozásáról, amely a két “meghatározó párt” (az MKP és a Most-Híd) között jön létre. 

 

Bárdos Gyula, az MKP elnökségi tagja elmondta, hogy az MKP bizonyította, hogy közösségbe gondolkodik és hogy “változtatni lehet az eddigi narratíván”. Köszönetet mondott az Összefogás Mozgalom kezdeményezőinek, mint mondta, nélkülük az MKP mai döntése nem születhetett volna meg. Ez egybevág azzal a feltételezéssel, hogy az Összefogást azzal a céllal hozták létre, hogy kényszerítő erőként hasson a Most-Hídra. Bárdos újságírói kérdésre kijelentette, hogy neki nincsenek listavezető ambíciói, egyértelműen azonban nem utasította el ezt a lehetőséget.

 

Etnikai politizálás, listavezető és várható eredmények

 

Bárdos szavaiból az is kiderült, hogy a választási pártra nem magyar jelöltek is felkerülnek a Most-Híd részéről. A Körkép.sk helyszíni tudósítója megkérdezte, hogy ez változtat-e az MKP eddigi, etnikai politizálást szem előtt tartó álláspontján. Bárdos szerint természetes dolog, hogy a közös választási pártban a Most-Híddal más nemzetiségűek is szerepelnek a listán. Úgy fogalmazott, hogy ez nem jelenti azt, hogy amit az “MKP eddig mondott, az háttérbe szorul”.

 

 

Menyhárt Józseftől megkérdeztük, hogy igazak-e azok a kiszivárgott információk, miszerint az új választási párt a MKDSZ lesz, a közös lista vezetőjét a Most-Híd adja, a második helyen Bárdos Gyula szerepel majd, a harmadik pedig maga Bugár Béla. Menyhárt ezt nem cáfolta, annyit mondott csak, hogy a tárgyalások az OT döntése értelmében még csak most kezdődnek, konkrétumokat csak azok lezárulta után tud mondani.

 

Őry Péter OT elnöktől azt kérdeztük, milyen eredményt jósol egy Most-Híddal közös listának és hogy nem tartanak-e attól, hogy a választók benyújtják a bizonyítványt a Bugár Bélával való összefogás miatt.

 

“Kétszer három és fél, legyen hat és fél, és én meg vagyok elégedve”

 

válaszolta, hozzátéve, hogy szerinte egy ilyen formációt biztosan be lehet juttatni a parlamentbe 6-7 százalék közötti eredménnyel. A Bugár Bélára vonatkozó kérdést azzal kerülte ki, hogy visszakérdezett, milyen eredményt lehet elérni, ha több párt méretteti meg magát a választásokon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Fehér István
2019. okt. 13. 09:10

A feljebbi hozzászólások (Csomós, Laczkó, Fecske) szívemből szóltak! Az MKP és a MOST sokadszor árulják el a választóknak! A "székek" lényegesek, a zsebek a fontosak! Szomorú, hogy immár "Világ(i) os", hogy az MKP rálépett a "Híd-ra" vezető útra! Én pedig tiszta lelkiismerettel megyek ma Csonkahonba szavazni. Szülőfödemen egyébként sincs kire, meg hát így nem is mennék...

Harna Istvan
2019. okt. 13. 11:36

Ez a megoldas kesz atverese a felvideki mgyaroknak. Ilyen listara nem lehet nem szabad magyar embernek szavazni!

Tóth János
2019. okt. 13. 13:14

Én mint (csonkahoni) nem látom hogy tényleges ÖSSZEFOGÁS alakulna FELVIDÉKEN! Egyesülni kellene a MAGYAR pártoknak. Olyan ERŐT tudnának létrehozni hogy parlamenti képviseletet alkotnának!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket