Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Ha a Smer megnyeri a jövő évi választásokat, Peter Pellegirni megpályázza a kormányfői posztot. Ezt maga Pellegrini jelentette ki a Markíza Na telo (Testre szabott kérdések) című vitaműsorában.

 

Azt is kijelentette ugyanakkor, hogy pártja választási listájának második helyén (tehát ő utána) Robert Ficonak kellene helyet foglalnia. Arra a kérdésre, hogy átveszi-e Fico helyét a pártelnöki poszton is, azt a választ adta, hogy erre a Smer a választások után tud majd választ adni.

 

A kormányfő azt is elmondta, hogy szerinte Monika Jankovskának nem kellene szerepelnie a Smer listáján. Úgy fogalmazott, „neki más dolga lesz”.

 hirdetes_400x285  

 

Pellegrini egyértelműen elutasította az ĽSNS-szel való választások utáni együttműködést.

 

A Smer és a szélsőjobb az utóbbi hónapokban egyre közelebb került egymáshoz. A kulisszák mögött állítólag Pellegrini épp Kotlebáék miatt fontolgatta, hogy kilép a Smerből.

 

Mint mondta, az ĽSNS-szel való együttműködés „szóba sem jöhet”, még akkor sem, ha a választásokon esetleg patthelyzet alakulna ki.

 

A kormányfő reagált Bugár Béla a múlt héten tett kijelentésére is. A vegyespárt elnöke a Na telo múlt vasárnapi műsorában Monika Jankovskával kapcsolatban azt mondta, hogy ha pártja tudta volna „milyen káros személyek vannak a Smerben, valószínűleg nem lépett volna koalícióra a Smerrel”.

 

„Négy év után elég olcsó ezt kijelenti” – reagált Pellegrini Bugár szavaira. Nem sokkal később azonban ugyanilyen narratívát használt Jankovskával kapcsolatban:

 

„Ha négy éve tudtuk volna [ki is valójában Jankovská], nyilván nem lehetett volna igazságügyi államtitkár”

 

fogalmazott.

 

Egyéb – a Smer listavezetőjéhez képest – ellentmondásos kijelentés is elhangzott Pellegrini részéről. Arra a kérdésre például, hogy Zuzana Čaputovát jó államfőnek tartja-e, igennel felelt. Azt is mondta, hogy számára nem okozna gondot egy kormányban ülni Andrej Kiskával. Ez utóbbi azért érdekes kijelentés, mert Robert Fico smeres pártelnök hosszú ideje adócsalónak nevezi Andrej Kiskát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.