Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A Smer Kassa III. és IV. kerületi járási tagszervezete benyújtotta a számlát Robert Ficonak. Mindkét regionális szervezet vezetősége felfüggesztette tagságát – írta a Denník N. A döntésre még október 1-jén került sor. Az ok: Robert Fico.

 

„Áprilisban küldtünk egy felszólítást a párt vezetőségének, amelyben Robert Kaliňák és Robert Fico távozását követeltük. Félig teljesült is, Robnert Kaliňák ésszerűen átértékelte pozícióját és a politikai helyzetet, majd politikai nyugdíjba vonult”

 

jelentette ki Monika Smolková, a Kassa III. járási szervezetének elnöke, egykori EP-képviselő. Mint mondta, a két járási szervezet arra várt, hogy Robert Fico is eleget tesz-e kérésüknek. Mivel ez nem történt meg, cselekedtek.

 

 hirdetes_300x300  

Smolková szerint azonnal felújítanák a tagságukat, ha a Smerben Pellegrini venné át a vezetést, és csak azok a politikusok maradnának benne, akiket „nem terhel semmilyen botrány”. Smolková elismerte, hogy a Kočner-féle Threema-üzenetek és a botrányok sora lehúzza a pártot.

 

„Ha nem történik változás és nem tisztulunk meg, nem lesz erőnk és lendületünk, sem kedvünk harcolni a Smer jelöltjeiért”

 

fogalmazott. Hozzátette, Fico távozását követelik, illetve azt, hogy megadott határidőre új vezetőséget válasszanak meg a párt élére.

 

A két járási szervezetben összesen 210 tagot tartanak nyilván, ez a Smer teljes tagságának 1,3 százalékát teszi ki. De mivel a párt mindig erős tudott lenni Kassán, a két kerület tisztviselőinek döntése egyértelműen jelzi a tagság bizalmának megroppanását.

 

A regionális szintű lázadása Smer vezetősége ellen még májusban robbant ki, mikor az említett járási szervezetek nyílt levélben szólították fel távozásra Robert Ficot és Robert Kaliňákot a párt éléről, Pellegrinitől pedig azt várták el, hogy pályázza meg a pártelnöki posztot. Felhívták a figyelmet, hogy a párt botrányai miatt rohamosan csökken a tagság létszáma és egyre nő az elégedetlenség a struktúrákban.

 

Az ügyet a Smer vezetősége igyekezett elbagatellizálni, lévén, hogy csak két járási szerv vezetőiről van szó. A kulisszák mögött azonban egyre többször esik szó arról, hogy a legnagyobb kormánypárt berkeiben nő az elégedetlenség amiatt, hogy bizonyos vezető beosztású személyek nem hajlandók személyes felelősséget vállalni.

 

Tény, hogy Robert Fico 2018 márciusában, nem sokkal azután, hogy az tömegtüntetések nyomására kénytelen volt lemondani a miniszterelnökségről, kieszközölte, hogy az addig 35 tagból álló pártvezetést 15 fősre szűkítsék. Nem véletlenül, a párt elnökségének közvetlen beleszólási joga van a miniszterelnökök és a miniszterek kiválasztásában. Azóta többször kijelentette, hogy a pártpolitikai szempontból Pellegrini az ő alárendeltje.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!