Nyitókép forrása: topky.sk

 

Tovább nő a feszültség a két kisebb kormánypárt, a Most-Híd és az SNS között, miután az SNS által parlament elé terjesztett, üdülési csekkek kibővítéséről szóló javaslat a most-hidas képviselők miatt nem kapott elég támadást, ezért elbukott.

 

A jelenlévő 144 képviselőből csak 70-en szavaztak mellett, az SNS, a teljes Smer frakció. A 11 fős Most-Híd frakcióból mindössze ketten támogatják a koalíciós partnerük javaslatát. Ráadásul nem ez volt az első csalódása Andrej Dankonak. Bugár Bélák tegnap nem támogatták a közbeszerzésről és az idegenforgalmi és sportminisztérium létrehozásáról szóló szlovák nemzeti javaslatot sem. Bugár azzal védekezik, hogy előre szólt az SNS-nek, hogy ezt a három törvényt nem támogatják.

 

A rekreációs utalványok jelenleg 5400 szlovákiai céget érintenek. Azokra a vállalatokra vonatkozik a törvény, amelyek 49-nél több alkalmazottat foglalkoztatnak. Ha a mostani módosítás átmegy, az érintett cégek száma 330 ezerre ugrik. Az intézkedést a munkáltatók természetesen nem fogadták kitörő örömmel.

 hirdetes_300x300  

 

Az SNS számára azonban ezek a törvénymódosítások rendkívül fontosak voltak – a jelenleg 6-7 százalékon álló nemzetiek számára is megkezdődött már a kampányidőszak. Andrej Danko pedig jelenleg nem csak a Most-Híd magatartása, hanem Peter Pellegrini smeres kormányfő miatt kibukott a parlamenti ülést követő délelőtti sajtótájékoztatón.

 

Elismételte, hogy az SNS a továbbiakban a Most-Híd egyetlen javaslatát sem fogja támogatni. Kihangsúlyozta, hogy csak a mai ülésen az SNS öt javaslata bukott el támogatás hiányában. A Most-Híd kapcsán utal rá, hogy politikai bosszúról lehet szó:

 

„A nemzeti iskolákról szóló törvénymódosítás szeptemberi leszavazása után világos volt számomra, hogy a Most-Híd részéről lesz válasz. És így is lett, három törvényjavaslat elutasítása formájában. Bár, hozzáteszem, a most-hidas frakció széthúzásának árát már jó ideje fizetjük. (…) Az SNS a koalícióban tartja a szavát, nincs lehetőség a kormány leváltására, négy hónap van hátra a választásokig, már nincs idő semmilyen politikai harakirire”

 

jelentette ki keserűen. Többször ostorozta Peter Pellegrini kormányfőt is, akivel az elmúlt napokban szintén összerúgta a port. Danko szerint a kormányfő figyelmen kívül hagyja az SNS-es miniszterek kéréseit, nem dolgozik a problémák megoldásán és megszegte a koalíciós szerződés, mikor konszenzus helyett többségi szavazást eszközölt ki a kormány azon ülésén, ahol a minimálbéremelés javaslatáról döntöttek.

 

Danko már akkor kritizálta a miniszterelnököt, de a nyilatkozatháború akkor vált látványossá, mikor a smeres kormányfő-helyettes, Richard Raši bejelentette, a kutatásfejlesztésre szánt több százmillió eurós uniós keretet az SNS-es oktatási minisztériumtól a most-hidas közlekedési tárcához kellene áthelyezni, mert az SNS minisztérium tétlensége miatt így is 108 millió euró lehívásától estek el.

 

Ezzel kapcsolatban ismét elmondta, hogy Pellegrini „úgy kormányoz, mintha már nem is lenne koalíció”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!