Nyitókép forrása: facebook/MKP

 

Ma este az MKP kezdeményezésére ötpárti találkozó zajlott a párt székházában, ahol az MKP, a Most-Híd, az Összefogás, a Magyar Fórum és az MKDSZ képviseltette magát. A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy jövőhétfőn folytatják a tárgyalásokat. Érdemi előrelépés nem történt.

 

Mint ismeretes, az MKP elnöksége kedden elutasította a Most-Híddal való közös választási párt létrehozásának lehetőségét – a közvélemény és a sajtó nyomására. Az elnökség döntése értelmében minél szélesebb körű közös listára van szükség, ezért mind az öt szlovákiai magyar érdekeltségű párttal tárgyalást kezdeményeztek.

 

A mai találkozó utáni MKP-nyilatkozat viszonylag konkrétabb volt az előzőeknél (Menyhárt József pártelnök még egy egyszerű nemet sem tudott mondani egy teoretikus Smerrel közös kormányzást firtató kérdésre).

  hirdetes_300x300   

 

Az MKP mai nyilatkozata szerint a párt célja, hogy „hiteles képviseletet biztosítson. Ami sokkal érdekesebb, hogy némileg konkrétabban határolódnak el a Smertől:

 

Az MKP kiemelt célkitűzésének tarja, hogy a következő kormány a Smer, az SNS és az ĽSNS nélkül alakuljon meg.

 

Másik újdonság, ami a Most-Híddal folytatott tárgyalások idején nyilatkozatban nem nagyon volt hallható vagy olvasható, hogy az MKP (saját bevallása szerint) hangsúlyozta:

 

Az általunk szorgalmazott ötpárti együttműködés személyi konzekvenciák nélkül nem valósulhat meg.

 

A hírek szerint az Összefogás, az MKP és a Magyar Fórum képviselői egyetértenek a Smer elutasításában, a Magyar Fórum azonban ennél tovább megy, és a Most-Híd-at is vállalhatatlannak tartja (de egyes politikusait személy szerint nem).

 

Ravasz Ábel, aki a vegyespártot képviselte a találkozón, az Új Szó internetes kiadása szerint „jövő héten ad még egy esélyt a tárgyalásoknak”, de továbbra is kitart amellett, hogy a két nagyobbik párt (Most-Híd, MKP) megegyezésének kell alapul szolgálnia a közös listánál.

 

Ötpárti tárgyalásokra kerül sor pénteken, Bugárék ellentámadásba lendültek, az Összefogásnak pedig döntenie kell

 

Kezdetét vette az ötpárti egyeztetés az MKP pozsonyi székházában

 

Menyhárt és Őry súlyos veresége: Az MKP elutasította a közös listát Bugárral

 

Bugár: Simon és az Összefogás Magyarországtól kapta a megbízást a Most-Híd tönkretételére

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!