Nyitókép forrása: facebook.com/Összefogás – illusztráció

 

Mára ötpárti találkozót hívott össze az MKP, miután a párt elnöksége elutasította a Most-Híddal közös választási párt létrehozásáról szóló paktumot. A hivatalos álláspont szerint a „politikai körülmények megváltozása” indokolta az MKP pálfordulását, ám kétségkívül a közösségi fórumokon és az interneten tapasztalt felháborodási hullám miatt változott meg a döntésük.

 

Jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy a Most-Híd képviselteti magát a találkozón, Bugár Béla tegnapi nyilatkozata szerint nem tud részt venni az egyeztetésen. Az MKP maga is némiképp szkeptikusan áll hozzá a találkozóhoz: sajtótitkára például a szlovák médiának az MKP elnökségi döntése utáni napon azt nyilatkozta, hogy mind az öt magyar érdekeltségű pártnak közös listán kellene indulnia, de lehet, hogy erre „nem marad sem idő, sem hajlandóság”:

 

„A legjobb az lenne, ha mindegyik párt egy közös listán szerepelne. Hogy ez megvalósul-e vagy sem, nehéz megmondani. Valószínűbb, hogy nem, de meg kell próbálnunk, hogy mindenki megtalálja a helyét a listán”.

 

 hirdetes_300x300  

Ellentámadásban a Most-Híd 

 

Közben Bugár Béla és Ravasz Ábel a minap hivatalosan is bejegyzett Összefogást támadta, a magyar kormányhoz való kötődéseit és finanszírozását firtatta. A most-hidas vezetők lépése nem meglepő, egyrészt a magyar kormánnyal szembeni retorikával akarják a liberális választóikat megszólítani (mivelhogy a Smert kormányszerepük miatt nem támadhatják), másrészt nyilván arra számítanak, hogy a közös lista az Összefogás keretében valósulhat meg, így számukra a mozgalom konkurencia.

 

A Most-Híd körül elfogyott a levegő és az elmúlt három és fél év kormányzása, valamint a napvilágra kerülő, botránykeltő üzenetváltások és hangfelvételek után talán sosem volt ilyen csekély a vegyespárt koalíciós potenciálja.

 

Az sem mellékes, hogy az Összefogás egyre nyíltabban beszél arról, hogy kormányváltásra van szükség, amit viszont az MKP és a Most-Híd tárgyalásai alatt sem Bugár Béla sem Menyhárt József pártelnökök nem vállaltak fel – a Pátria Rádióban a Smerre közös kormányzást érintő kérdésre egyikük sem mondott nemet, csak mellébeszéltek.

 

Képlékeny a jövő

 

A kérdés az, hogy az Összefogás mennyire lesz képes szervezetileg is önállóan dönteni, tekintve, hogy alapítói között aktív MKP-s politikusok is vannak. Mindenesetre, most esélyt kaptak, hogy meglovagolják a Most-Híd és az MKP paktumával szembeni közhangulat keltette hullámokat – az arra adott válaszok ugyanis igazolták a Most-Híddal szemben támasztott feltételek jogosságát. Az MKP most megpróbálja magához ragadni a vezető szerepet a közös lista magalakításánál, hogy ellensúlyozza az elkövetett baklövések hatásait, ezért az Összefogást megelőzve jelentette be a tárgyalások megkezdését. Kérdés, hogy melyik politikai szereplőé lesz végül a vezető szerep, és erre a választ valószínűleg az Összefogás adja majd meg azzal, hogy eldönti, megmarad-e egy közös listát biztosító platformnak, vagy önállósodik, saját politikai prioritásokat fogalmaz meg (ezt részben már megtette) és saját alkupozícióból tárgyal partnereivel.

 

Az MKP helyzete nem túl rózsás. A vezetőség egyik határozattal csapja agyon a másikat. Most, hogy a közvélemény nyomására elutasították a Most-Híddal közös választási párt javaslatát, újra visszatértek egy korábbi határozathoz, amely a széleskörű magyar összefogást szorgalmazta. Kérdés, eleve miért dobták sutba a korábbi döntést Bugár első közeledő nyilatkozata hallatán.

 

Ahogy arról az MKP döntése kapcsán írtuk, a döntés Menyhárt József elnök és Őry Péter OT-elnök veresége volt. Helyzetük a rossz döntéseik miatt nyilván meggyengült a párton belül, jóval nagyobb probléma azonban a párt számára, hogy a választók bizalma is – az ide-oda csapongó határozatok, az időhúzás és konkrétumok nélküli üres nyilatkozatok miatt.

 

Érdemes még kihangsúlyozni a Magyar Fórumot is, amely az elmúlt hetek eseményeinek köszönhetően több választót is maga mellé állíthatott. A kezdetektől elutasította a Bugárral való együttműködés és a Smerrel közös kormányzás lehetőségét. Miközben az MKP-ban és a Most-Hídban a nyilvánosságot kizárva tárgyaltak, addig az Magyar Fórum kampányolt. Legnagyobb gyengéje azonban a párt elnöke, Simon Zsolt előélete, aki a Most-Híd egyik alapítójaként és egykori mezőgazdasági miniszterként is (finoman szólva) ellentmondásosan megítélt politikus a felvidéki magyarok körében.

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.