politika

Magyar képviseleti vajúdás: Megegyezés utáni mellébeszélések és kiskapuk

Hogy a konkuráló felek máshogy emlékeznek a történtekre, nem annyira meglepő. Az azonban igen, hogy Menyhárt József...

Nyitókép: Körkép.sk/kpa

 

Nem sokkal azután, hogy múlt csütörtökön berekesztették az ötpárti tárgyalásokat és bejelentették a Magyar Közösségi Összefogás, mint választási párt létrehozását, a  Most-Híd részéről elkezdődött a „másik oldal” vádolgatása.

 

A vegyespárt szerint a tárgyalóasztalnál elutasították az általuk felkínált kompromisszumos megoldásokat, konkrétan, hogy a Smer mellett egy esetleges  OĽANO-s kormányt is utasítsanak el, illetve, hogy ne legyen elutasítva senki, hanem majd a választások után „konszenzusos döntéssel” hozzanak arról határozatot, hogy kivel lépnének kormányba. Mindkét ajánlat csapda volt.

 

Hirdetés(x)

Két csapda

 

Hogy miért? Két dolgot érdemes leszögezni. Az egyik, hogy az OĽANO kizárása egyet jelent az ellenzéki kormány elutasításával – erre az Összefogás fel is hívta a figyelmet múlt heti nyilatkozatában. A konszenzusos döntés pedig inkább csak egy előre megtervezett ürügy lehetett volna a közös listán bejutó, Smerrel kollaborációra hajlandó képviselőknek ahhoz, hogy ismét hatalomra segítsék a maffiakormányt.

 

Menyhárt és Ravasz a Pátria rádióban. Az MKP elnöke szerint semmi sem marad úgy, ahogy van

 

Ravasz Ábel és Bugár Béla az elmúlt napokban mindent megtett azért, hogy a szlovák sajtóban a magyarországi kormány „manipulációjaként” láttassa a Magyar Közösségi Összefogást. És nem sikertelenül: a Denník N publicistája, Peter Morvay véleménycikkében arról ír, hogy bár a magyar pártok elutasítják a Smert, a választások után úgyis hajlandók lesznek vele együttműködni.

 

Bugárék az összefogás potenciálját csökkentik

 

Bugárék politikája nem céltalan vádaskodás, hiszen hetek óta a magyar kormány meghosszabbított kezéről beszélnek a médiában. Mindezt részben azért, hogy a szlovák liberális választók egy részét megpróbálják visszacsábítani magukhoz, illetve azért, hogy csökkentsék a Magyar Közösségi Összefogás koalíciós potenciálját. (Ha már Bugárék nem lehetnek majd kormányon, az ellenzéket erősítő magyar formáció se lehessen).

 

A legegyértelműbb nyilatkozatokat jelenleg a Magyar Fórum és az Összefogás teszi. Nem véletlenül húztuk alá a Pátria Rádió szombati Menyhárt József (MKP) és Ravasz Ábel (Most-Híd) beszélgetése kapcsán, hogy az MKP ideje Menyhárt vezetésével lejár, helyét fokozatosan az Összefogás veheti át.

 

Hiába közelednének Bugárék, Drucker elutasítja a választások előtti együttműködést

 

Az Összefogás mozgalom vasárnap úgy fogalmazott, hogy Ravasz hazudott, amikor azt állította, hogy a vegyespárt az ötpárti tárgyalásokon Bugár Béla nélküli listára tett ajánlatot. Az Összefogás szerint még „a teljesen toxikus Jakab Elemér” jelöléséről sem akartak lemondani.

 

Hogy a konkuráló felek máshogy emlékeznek a történtekre, nem annyira meglepő. Az azonban igen, hogy Menyhárt József üres nyilatkozatokkal és kettős beszéddel próbál kiskaput hagyni a Most-Híd számára.

 

Menyhártnak inkább a Mostban volna a helye

 

Bár legutóbb, rádiós szereplésében második nekifutásra már sikerült elhatárolódnia a Smertől (pár nappal korábban ugyanerre a kérdésre nem adott konkrét választ), egy ponton ismét hangsúlyozta, olyan listára van szükség, amelyen mindenki megtalálja a helyét. És persze mondott olyat is, hogy

 

„Semmi sem marad úgy, ahogy van. Ami tegnap volt és ma van, az nem jelenti azt, hogy holnap nem fog más irányt venni.”

 

–  Azaz…Azaz? Akár a Smer is jöhet majd ha úgy alakul?

 

Menyhárt és Ravasz a Pátria rádióban. Az MKP elnöke szerint semmi sem marad úgy, ahogy van

 

Maga Ravasz is elismerte, hogy Menyhárttal a tárgyalások folyamán nem volt „konfliktusa”, Menyhárt pedig láthatóan nagy eredménynek tartja, hogy tárgyalóasztalhoz ülhetett a Most-Híddal. Az pedig sokat elárul, hogy a Most-Híd nyilatkozatait az MKP elnöke egyáltalán nem minősíti (mint ahogy maga az MKP sem).

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket