Nyitókép: Körkép.sk/kpa

 

Nem sokkal azután, hogy múlt csütörtökön berekesztették az ötpárti tárgyalásokat és bejelentették a Magyar Közösségi Összefogás, mint választási párt létrehozását, a  Most-Híd részéről elkezdődött a „másik oldal” vádolgatása.

 

A vegyespárt szerint a tárgyalóasztalnál elutasították az általuk felkínált kompromisszumos megoldásokat, konkrétan, hogy a Smer mellett egy esetleges  OĽANO-s kormányt is utasítsanak el, illetve, hogy ne legyen elutasítva senki, hanem majd a választások után „konszenzusos döntéssel” hozzanak arról határozatot, hogy kivel lépnének kormányba. Mindkét ajánlat csapda volt.

 

Két csapda

  hirdetes_300x300   

 

Hogy miért? Két dolgot érdemes leszögezni. Az egyik, hogy az OĽANO kizárása egyet jelent az ellenzéki kormány elutasításával – erre az Összefogás fel is hívta a figyelmet múlt heti nyilatkozatában. A konszenzusos döntés pedig inkább csak egy előre megtervezett ürügy lehetett volna a közös listán bejutó, Smerrel kollaborációra hajlandó képviselőknek ahhoz, hogy ismét hatalomra segítsék a maffiakormányt.

 

Menyhárt és Ravasz a Pátria rádióban. Az MKP elnöke szerint semmi sem marad úgy, ahogy van

 

Ravasz Ábel és Bugár Béla az elmúlt napokban mindent megtett azért, hogy a szlovák sajtóban a magyarországi kormány „manipulációjaként” láttassa a Magyar Közösségi Összefogást. És nem sikertelenül: a Denník N publicistája, Peter Morvay véleménycikkében arról ír, hogy bár a magyar pártok elutasítják a Smert, a választások után úgyis hajlandók lesznek vele együttműködni.

 

Bugárék az összefogás potenciálját csökkentik

 

Bugárék politikája nem céltalan vádaskodás, hiszen hetek óta a magyar kormány meghosszabbított kezéről beszélnek a médiában. Mindezt részben azért, hogy a szlovák liberális választók egy részét megpróbálják visszacsábítani magukhoz, illetve azért, hogy csökkentsék a Magyar Közösségi Összefogás koalíciós potenciálját. (Ha már Bugárék nem lehetnek majd kormányon, az ellenzéket erősítő magyar formáció se lehessen).

 

A legegyértelműbb nyilatkozatokat jelenleg a Magyar Fórum és az Összefogás teszi. Nem véletlenül húztuk alá a Pátria Rádió szombati Menyhárt József (MKP) és Ravasz Ábel (Most-Híd) beszélgetése kapcsán, hogy az MKP ideje Menyhárt vezetésével lejár, helyét fokozatosan az Összefogás veheti át.

 

Hiába közelednének Bugárék, Drucker elutasítja a választások előtti együttműködést

 

Az Összefogás mozgalom vasárnap úgy fogalmazott, hogy Ravasz hazudott, amikor azt állította, hogy a vegyespárt az ötpárti tárgyalásokon Bugár Béla nélküli listára tett ajánlatot. Az Összefogás szerint még „a teljesen toxikus Jakab Elemér” jelöléséről sem akartak lemondani.

 

Hogy a konkuráló felek máshogy emlékeznek a történtekre, nem annyira meglepő. Az azonban igen, hogy Menyhárt József üres nyilatkozatokkal és kettős beszéddel próbál kiskaput hagyni a Most-Híd számára.

 

Menyhártnak inkább a Mostban volna a helye

 

Bár legutóbb, rádiós szereplésében második nekifutásra már sikerült elhatárolódnia a Smertől (pár nappal korábban ugyanerre a kérdésre nem adott konkrét választ), egy ponton ismét hangsúlyozta, olyan listára van szükség, amelyen mindenki megtalálja a helyét. És persze mondott olyat is, hogy

 

„Semmi sem marad úgy, ahogy van. Ami tegnap volt és ma van, az nem jelenti azt, hogy holnap nem fog más irányt venni.”

 

–  Azaz…Azaz? Akár a Smer is jöhet majd ha úgy alakul?

 

Menyhárt és Ravasz a Pátria rádióban. Az MKP elnöke szerint semmi sem marad úgy, ahogy van

 

Maga Ravasz is elismerte, hogy Menyhárttal a tárgyalások folyamán nem volt „konfliktusa”, Menyhárt pedig láthatóan nagy eredménynek tartja, hogy tárgyalóasztalhoz ülhetett a Most-Híddal. Az pedig sokat elárul, hogy a Most-Híd nyilatkozatait az MKP elnöke egyáltalán nem minősíti (mint ahogy maga az MKP sem).

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.