Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Választási programbemutatót tartott a PS-SPOLU Komáromban, ahol bemutatták a pártkoalíció Magyar Platformjának jelöltjeit. „Meglepetés vendég” is volt a momentumos Donáth Anna személyében – látni fogjuk, hogy nem ez volt a szlovák balliberálisok legjobb húzása a magyar választók megszólítására.

 

A PS-SPOLU választási listája még nem végleges, erre legalább november 22-ig várni kell, és csak egy halovány ígéret hangzott el, hogy a magyar nevű jelöltek is kapnak befutó helyeket. Miroslav Beblavý parlamenti képviselő szerint azonban a magyar választók „felkarikázhatják” őket, ez csak rajtuk áll.

 

További ajánlott írások:

 hirdetes_400x285  

 

Fordulópont! Íme, a kormányváltásra készülő PS/Spolu magyar nyelvű választási programja

 

A Magyar Platform jelöltjei a következők: Illés Claudia, Angelika Hájniková, Rácz Noémi, Forró Tibor (ő a platform elnöke), Kárpáty Ernő, Kovács Jaroslav, Miške Tomáš, Halász Norbert és magyarul is tudó Martin Dubéci.

 

Michal Truban, a PS elnöke kijelentette:

 

„A PS-SPOLU polgári értékek mentén szerveződő politikai erő, amelyben a magyaroknak is helyük van. Nem csak egyenrangú jogokat biztosítani a magyaroknak, hanem meg is akarjuk érteni, milyen problémák foglalkoztatják őket”

 

Michal Truban, a PS elnöke felvezeti a Magyar Platform jelöltjeit a PS-SPOLU programbemutató kampányrendezvényén 2019. november 8-án, Komáromban. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Miroslav Beblavý beszédében a 2010-ben bevezetett szlovák nyelvtörvény módosításra utalva elmondta, hogy nagyon fontos, hogy ha egy idős magyar néni elmegy a szakorvoshoz, meg tudja értetni magát anyanyelvén, de talán még fontosabb, hogy legyen szakorvos, ahova egyáltalán elmehet. Kiemelte, a magyarok fontos szerepet töltöttek be Szlovákia történetében, a nyugatpárti kormányok létrejöttében és a NATO- és uniós csatlakozás elérésében.

 

Miroslav Beblavý parlamenti képviselő, a SPOLU elnöke beszédet mond a PS-SPOLU Magyar Platformjának rendezvényén 2019. november 7-én, Komáromban. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Az esemény „meglepetés vendégeként” a magyarországi Momentum alelnökét, (a magyar EP-képviselő) Donáth Annát is felkonferálták a színpadra, aki elmondta, „Közös történelmi felelősségünk, hogy Magyarország és Szlovákia barátok legyen. A magyar-szlovák kapcsolatok jövője olyan pártokon fog majd múlni, mint a PS, a Spolu és a Momentum”. Aztán egy ponton elhangzott egy olyan mondat, amellyel aligha lopja be magát a felvidéki magyarok szívébe:

 

„Mert lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk”

 

Mindenesetre, a fenti mondat elég meredek kijelentés volt a budapesti ellenzéki politikustól, aki sosem lehet felvidéki magyar, de a jelek szerint minden esélye megvan, hogy egy nap büszke szlovák legyen. A momentumos politikus megjelenése a PS-SPOLU kampányrendezvényén nem meglepő, a Progresszív Szlovákia és a Momentum között ugyanis érvényes megállapodás van az együttműködésről, ráadásul szoros kapcsolatban vannak Emmenuel Macron francia államfő pártjával, az En Marche-val.

 

Donáth Anna, a magyarországi Momentum mozgalom alelnöke, EP-képviselő. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

A rendezvény még egy érdekessége, hogy a teremben jelen volt Hamran István is, a szlovák elitkommandósok vezetője, akit nemrég megválasztottak az európai különleges egységeket tömörítő Atlas csoport vezetőjévé is. A Lynx Commando csapott le többek között a Kuciak-gyilkosság főgyanúsítottjaira is. Hamran többször nyíltan kritizálta Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitányt a rendőrségben uralkodó állapotokért. Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, de a hírek szerint a SPOLU tagjaként kormányba kerülés esetén a belügyminiszteri tárcát kaphatja meg.

 

Hamran István, a Lynx Commando vezetője és az európai antiterrorista egységes szervezetének (Atlas) igazgatója (balra), és Michal Truban, a PS elnöke. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

A PS/Spolu első nagy, magyar hibája

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.