Nyitókép: Komjáthy Lóránt

 

Javában zajlik a kampány, a Most-Híd pedig már járja a vidéket. Szombat este Nagymegyerre látogatott el Érsek Árpád közlekedési miniszter és Sárközy Irén parlamenti képviselő. Mi is ott voltunk, hogy meghallgassuk, mit mondanak a választóknak a magyar összefogásról, a Most-Híd „eredményeiről” és az aktuálpolitikai helyzetről.

 

Már az elején két fontos megjegyzést kell tennünk. A Most-Híd teljes mértékben tudatában van saját agóniájának, és a választások közeledtével egyre látványosabban produkálja a gyász öt szakaszának tüneteit (tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás). Pontosabban, jelenleg a második fázisban van (harag).

 

Az első szakasz (tagadás) az Európai Parlamenti választások után kezdődött, és az ötpárti tárgyalások néhány héttel ezelőtti berekesztésével ért véget. Bugár Béla és társai váltig állították, hogy a Most-Hídnak minden esélye megvan a bejutásra, nincs szükségük az MKP-ra. A második szakaszt akkor érték el, amikor nem akartak személyi konzekvenciákat levonni és elutasítani a Smert, ami az ötpárti tárgyalások végét jelentették. Most pedig haragosan nyilatkozzák minden fórumon, hogy milyen csúnyán tárgyalt velük a „másik fél”, és hogy az Orbán-kormány manipulációjának az áldozatai. Megjegyezzük, ezután az alkudozás szakasza következik…

 hirdetes_300x300  

 

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter és Sárközy Irén (Most-Híd) parlamenti képviselő a vegyespárt nagymegyeri fórumán. Fotó: Komjáthy Lóránt

 

„Nagyon elmegyünk extrémistába”

 

A másik dolog, amely külön figyelmet érdemelt és tetten érhető volt a Most-Híd nagymegyeri fórumán is, az az a látványos önellentmondás, hogy egyrészt a magyar képviselet szükségességével kampányolnak, de nehezményezik, ha valakinek fontosabb a magyar himnusz, mint hogy vonatok járjanak Komárom és Pozsony között… (Valljuk be, szomorú, hogy a szlovákiai politikusok kénytelenek olyan dolgokkal kampányolni, amelyeket már rég be kellett volna biztosítaniuk: a vonatokat is, meg a magyar nemzeti jelképek használati jogát is.)

 

Érsek Árpád rosszallóan beszélt a magyar-szlovák mérkőzésen a magyar szurkolók megnyilvánulásairól, majd megvallotta, hogy nagyon sok minden nem tetszik neki a dunaszerdahelyi mérkőzéseken sem, és hogy szerinte „nagyon nem jó irányba haladunk”, mert nekünk „nyugodtságra van szükségünk, hogy nyugodtságban élhessünk”. A szlovák szurkolók viselkedésére egyáltalán nem tért ki.

 

„Ezt önök is észre fogják majd venni, itt lassan, de biztosan nő a feszültség, azért tud a Kotleba 14 százalékon lenni. Ezt lehetett látni a magyar-szlovák [válogatott] labdarúgó mérkőzésen. Nagyon rossz benyomásom volt. Meg kell mondanom, hogy a dunaszerdahelyi stadionban sem vagyok mindennel kibékülve. Nagyon elmegyünk extrémistába.”

 

És megjelent az elmaradhatatlan Magyarország-fóbia is, amelyről Bugár Bélától és Ravasz Ábeltől is rengeteget hallhattunk.

 

„Minél közelebb van hozzánk Budapest, annál jobban csúcsosodik ki ez a két ország közti viszálykodás”

 

mondta Érsek.

 

Fotó: Komjáthy Lóránt

 

Most-hidas eredmények, némi csalással

 

Érsek Árpád miniszterként elsősorban a nagymegyerieket érintő projektekkel foglalkozott. Kiemelték a Nagymegyer-Medve közötti, katasztrofális állapotban lévő nemzetközi út állapotát. Érsek elmondta, hogy a korábbi ígéretekkel szemben csak azért nem indult  még meg a szakasz felújítása, mert ahhoz le kellene állítani a kamionforgalmat. Ezt pedig addig nem teheti meg, amíg nem adják át a komáromi új hidat, amely a felújítások idejére felváltaná a medvei határátkelőt a kamionosok számára.

 

Sárközi Irén hasonlóképp a Smerrel közös koalíció szükségességéről beszélt. Mint mondta, ha az emberek jobban élnek, mint négy éve, akkor „megérte ezt a szövetséget megkötni”. Kiemelte a Most-Híd szociális intézkedéseit, igaz, annyi szépséghibával, hogy a nyugdíj-valorizáció nagyságának emelése, a nyugdíjaskorúak munkavállalási feltételeinek enyhítése és a második pillér kapcsán elért módosítás mellett felsorolta az SNS és a Smer által beterjesztett javaslatokat is. Konkrétan a nyugdíjkorhatár befagyasztását és a minimálnyugdíj emelését.

 

Fotó: Komjáthy Lóránt

 

Bugár védelmében

 

Érsek Árpád szerint a Kuciak-gyilkosság utáni változások (Kaliňák, Fico, Gašpar távozása) kizárólag Bugár Bélának voltak köszönhetőek.

 

„A Kuciak-gyilkosság után még legalább 100 törvényt fogadtunk el, amelyeknek most lehet talán érezni a hatását. Akkor az utca azt kiabálta, hogy a Kaliňák meg a Fico mondjon le. A Kaliňák és a Fico elment. És tudják kinek volt az érdeme? Bélának. (…) Ha ők maradnak, hol került volna elő olyan név, mint a Kočner… Még egy három hét, és mindenki meglesz, akit érint. Úgy mennek az emberek a Smerből, mint a vihar.”

 

Érsek érvelése egyébként a Most-Híd és Bugár Béla hivatalos álláspontja is. Hozzátesszük, hogy azok a változások, amelyek elindultak Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után, választási félidőben történtek. Nem a Most-Híd 2016-os kormányra kerülésekor. Meg kellett halnia két fiatalnak és tízezreknek kellett az utcára vonulniuk ahhoz, hogy az említett személyek lemondjanak. És Kočner nevét sem a Most-Hídnak köszönhetően ismerte meg igazán a közvélemény, hanem a sajtó áltl, miközben a napvilágra hozott információkat a Most-Híd rendszeresen kétségbe vonja.

 

Érsek szerint ha 2018-ban kiléptek volna a kormányból, a Smer akkor is megnyerte volna a választásokat. Azt is elmondta, hogy szerinte a Smer 2020-ban is biztosan győz, és hajlandó lenne együttműködni az ĽSNS-szel – amit egyébként a Smer hivatalosan tagad.

 

Fotó: Komjáthy Lóránt

 

Az MKP és az Összefogás

 

Érsek arról is beszélt, hogy az MKP rosszul mérte fel a helyzetet, mert a magyar pártnak a Most-Híddal kellett volna szövetségre lépnie. Kiemelte, hogy Menyhárt József pártelnök és Őry Péter OT-elnök „keményen küzdöttek” a Most-Híddal való megegyezés (pártpaktum) létrejötte érdekében.

 

Érsek indulatosan fejtette ki:

 

„Egy nulla egész egy százalékos párt (az Összefogás – a szerk. megj.) ne akarja megszabni azt, hogy a Most-Híd kit tegyen a listára, és kit nem. Há’ milyen erő ez? Én nem voltam ott, mert akkor nem lettek volna hosszútávú tárgyalások, de Béla elmondta, hogy a Menyhárt és az Őry dolgoztak a legkeményebben azért, hogy legyen megegyezés”

 

mondta az ötpárti tárgyalásokról Érsek. Volt pár keresetlen szava Nagy Józsefről is, aki az Összefogáshoz igazolt.

 

„Nagy Jóska négy éve sem volt itt a választásokon, mert európai képviselő volt. Az öt százalékot meg tudtuk lépni őnélküle is. De megkapott a Most-Hídtól mindent, miniszter volt, képviselő volt. Amit csinál, az nem helyes viselkedés”

 

fogalmazott a közlekedési miniszter, aki azt is kijelentette, hogy nem volt nagy híve a magyar összefogásnak.

 

Fotó: Komjáthy Lóránt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.