Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A demokrácia és szabadság felelősséget jelentenek – mondta Andrej Danko (SNS) házelnök a TA3 vasárnapi politikai műsorában, ahol Zuzana Čaputovát is bírálta, felhívta a figyelmet a dezinformáció és a szélsőségesek okozta veszélyekre.

 

Az 50 napos moratórium-törvény kapcsán kijelentette, hogy amennyiben az az alkotmány{íróságon köt ki, amely elutasítja, tiszteletben tartja majd a taláros testület döntését.

 

Danko – az magyar- és nyugatellenességéről is ismert SNS elnöke – a szélsőségesek jelentette veszélyekről is beszélt. Szerinte az extrémista elemeket az interneten terjedő álhírek erősítik. Amiatt panaszkodott, hogy az „online tér” nehezen kontrollálható, például az állami Műsorszórási és Retranszmissziós Tanács által. Hozzátette azonban, hogy a szélsőségesek megerősödéséhez a politikusok is hozzájárulhatnak.

 hirdetes_300x300  

 

A politikában tapasztalt „veszekedések” szerinte nem segítenek a problémák megoldásában, és úgy véli, gondot jelent a Szlovákiában bejegyzett pártok nagy száma (150-nél is több párt szerepel a hivatalos nyilvántartásokban – a szerk. megj.).

 

Danko a Smer által beterjesztett és az SNS által is megszavazott moratórium-tervezettel kapcsolatban (amely betiltaná a felmérések nyilvánosságra hozatalát a választások előtti 50 napos intervallumban) elmondta, hogy arra azért van szükség, mert a „közvéleményt a releváns adatoknak kellene befolyásolniuk”.

 

Danko szerint a közvélemény-kutató ügynökségek jogállását a választások után rendezni kell, a parlament akár megtöri az elnöki vétót, akár nem. A moratórium-törvényt első olvasatban történő elfogadása után az államfő visszadobta második olvasatba, mert a nyilvánosság nagy része és a szakmai közösség is kifogásolta a Smer kezdeményezését.

 

Ezzel kapcsolatban Danko kijelentette, hogy Čaputová „az elnöki palotába bevitte azt, amit nem szabadott volna: a politikát”. Az SNS elnöke szerint az elnöki palota ma „politikai eszközzé vált”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!