Nyitókép forrása: körkép kollázs/Sme.sk, Körkép.sk, sas.sk

 

Egyelőre még csak négy párt támogatja egy egységes ellenzéki koalíció létrehozását, de Richard Sulík már a „változás politikai blokkját” emlegeti, amelynek élére egy ismert személyiséget szeretnének állítani.

 

A Denník N beszámolója szerint a november  17-e áttörést hozott az ellenzéki pártok együttműködésében. Az SaS és annak elnöke, Richard Sulík az OĽANO által szervezett „Nyilvánosság az Igazságosságért” nevű megmozduláson először jelentette be, hogy pártja hajlandó az utolsó pillanatban választások előtti koalíció létrehozásáról tárgyalni.

 

„Rábízni olyan emberekre az országot, akiknek van tapasztalata, megvalósítható programja, akiknek nincsenek korrupciós ügyei, de egyúttal elkötelezettek azért, hogy tegyenek valamit az országért, felelősséggel is rendelkeznek”

 

 hirdetes_810x300  

Mondta, majd hozzátette: „Ezen a helyen kijelentem, hogy az SaS kész tárgyalni egy ésszerű választások előtti koalícióról. Ha ez segíthet, mi készen állunk rá”

 

Az előzetes tárgyalások már zajlanak, hivatalosan az ellenzéki jobboldali pártok december 1-jén ülnek egy asztalhoz. a Denník N közlése szerint a PS-SPOLU már megerősítette, hogy hajlik a közös koalícióra, az elnökválasztás kapcsán országosan ismertté vált Robert Mistrík pedig már korábban megpróbálta meggyőzni az összefogásról a PS-SPOLU-t, a Za ľudí-t és az SaS-t. Úgy tűnik, hogy erőfeszítései nem voltak hiábavalók, és legalább ez a négy párt komolyan veszi a koalíció lehetőségét.

 

Az szlovák ellenzéki összefogásnak új lendületet a KDH országos tanácsának szombati döntése adott, amely szerint a kereszténydemokraták önállóan indulnak a 2020-as parlamenti választáson.

 

A másik nagy kérdőjel maga az OĽANO, amely az elmúlt hetekben magába olvasztott több kisebb pártot, mint amilyen a Zmenu zdola, a Nova, a Keresztény Unió, most pedig az SaS-ből kiváló rebellisekkel tárgyal (Ľubomr Galko és társai).

 

A hírek szerint az ellenzéki pártok közti tárgyalások már az elmúlt hétvégén elkezdődtek, az alakuló „változás blokkja” élére pedig Robert Mistrík kerülhet. Ez azonban még erősen kérdéses, mert több résztvevő kifogásolja Mistríket. A Denník N információi Andrej Kiskáék kötik az ebet a karóhoz, hogy az OĽANO-t is meg kell hívnia tárgyalásokra, hogy egy valóban nagy blokkot tudjanak létrehozni. Ha ez megtörténne, az OĽANO lenne a részt vevő pártok közül az egyetlen konzervatív elem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.