Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Andrej Danko, az SNS elnöke mai sajtótájékoztatóján felszólította Peter Pellegrini (Smer) kormányfőt, hogy vizsgálja felül a Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter által összeállított költségvetési tervezetet. Bírálta Ján Richter (Smer) munkaügyi minisztert is, amiért az nem „talál” forrásokat a minimálnyugdíj januári bevezetésére.

 

Danko szerint a kormányfő figyelmen kívül hagyja a Koalíciós Tanács döntéseit és „nem érdekli” a politikai támogatás megszerzése a kormány javaslataihoz. Mindezt a jövő évi költségvetés tervezetével kapcsolatban jelentette ki, hozzátéve: ha nem történik elmozdulás, valóssá válik a provizórikus költségvetés veszélye.

 

Az SNS elnöke kifejtette, hogy jelenleg nem tudja szavatolni pártja támogatását a költségvetés kérdésében.

 hirdetes_810x300  

 

„Ez lesz a negyedik költségvetési tervezetünk, de még nem láttam ilyen fejetlenséget”

 

mondta. Kifogásolta azokat az intézkedéseket, amelyeket Kamenický pénzügyminiszter javasolt a bevételi oldal erősítésére. Ilyen volt a cigaretta jövedéki adójának emelése, amit az SNS nem támogat. Danko kioktatta Pellegrinit és azt javasolta neki, hogy vegyen példát Andrej Babiš cseh miniszterelnökről, majd hozzátette:

 

„Honnan veszik azt az ostobaságot, hogy automatikusan számolhatnak az SNS 15 képviselőjének szavazatával, ha a legkisebb tisztelettel sem viseltetnek a koalíciós partnerük iránt?”

 

majd megjegyezte, hogy még az Európai Uniónak is kifogásai vannak a szlovák költségvetési tervezet ellen.

 

Danko ismét a kormányfőt kritizálta: Pellegrininek iparkodnia kéne

 

A költségvetési hiány papíron fél százalék körül alakulhat, ám az EU és a szlovákiai szakmai szervezetek egy százalék feletti deficitet jósolnak. Danko szavaira a Pénzügyminisztérium azzal reagált, hogy nem kellene politikát vinni a „magasfokú szakmai” kérdésekbe.

 

A minisztérium és Danko szavai azért is érdekesek, mert épp a kormányzat választások előtti költekezése borította fel az államháztartás korábban tervezett egyensúlyát, mégpedig tisztán politikai célokból, miközben egyre rosszabb adatokat produkál a szlovákiai ipar és vele a kereskedelem is.

 

Danko most a Smerrel közös koalíció nehézségei miatt panaszkodik, problémát okoz neki, hogy a kormányfő gyakran mást mond, mint Robert Fico smeres pártelnök, és már azt sem tudja, hogy a költségvetés kapcsán melyikükkel kellene egyeztetnie.

 

„Egész szeptemberben azon rágódtak, ki lesz a Smer listavezetője. Elviseltem”

 

mondta, majd hozzátette, hogy Fico és Pellegrini csak „jó zsaru, rossz zsaru” játékot játszanak.

 

A szórásból nem hagyta ki a smeres munkaügyi minisztert, Ján Richtert sem. Danko állítása szerint sem a munkaügyi minisztérium, sem a Szociális Biztosító nem talált forrásokat az SNS által beterjesztett és a parlament által már elfogadott minimálnyugdíj-emelésre.

 

„Politikai útonállásnak tekintem, hogy a Szociális Biztosító és a Smer bejelenti, nem tudják kifizetni a minimálnyugdíjakat [januártól]. Talán attól félnek, hogy januártól megnőnének az SNS preferenciái”

 

mondta.

 

Nő a feszültség a koalíciós partnerek között: milliárdos katonai közbeszerzést gáncsolt el a Smer

 

Peter Pellegrini kedd délután reagált Danko kijelentéseire, amelyeket nem akart kommentálni, mivel szerinte az SNS elnöke ezzel elkezdte választási kampányát.

 

Az SNS nem először bukott ki a koalíciós partnerekre. A Most-Híd miatt nemrég három törvénye bukott el a parlamentben, a Smer pedig szintén részt vett néhány SNS-es javaslat elgáncsolásában (például a haderőfejlesztésre vonatkozó beruházásokat is). Danko szavai és korábbi nyilatkozatai arra utalnak, hogy Pellegrini a rossz zsaru, aki szembe megy az SNS javaslataival, miközben Robert Fico a jó zsarut játszva próbálja lenyugtatni az SNS-t – legalább a költségvetés elfogadásáig.

 

Danko a Smer bírálata mellett ma azt is kijelentette, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó kormányozni az ĽSNS-szel:

 

„Az ĽSNS-ben sok konfliktust teremtő ember van és fasiszta üdvözléssel köszöntik egymást”

 

mondta, majd hozzátette, hogy Kotlebát sosem fogadták hivatalos formában Oroszországban – míg őt igen.

 

Andrej Danko díszdoktori címet kapott Moszkvában

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.