Nyitókép forrása: facebook/Magyar Közösség Pártja

 

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Igor Matovič (OĽANO) felszólította Andrej Kiska pártját, hogy kezdeményezzen koalíciós tárgyalásokat az SaS-szel, az MKP-val és a KDH-val. A cél az, hogy az ellenzéki blokk létrehozásával a parlamenti küszöbön vagy az az alatt táncoló pártokra leadott szavazatok se vesszenek el.

 

Králik Róbert, az MKP sajtótitkára Matovič kijelentéseire reagálva elmondta, hogy az MKP, az Összefogás Mozgalom és a Magyar Fórum tárgyalásai a közös listáról hamarosan befejeződnek, ezután közösen foglalhatnak állást a Za ľudí esetleges ajánlatára.

 

A Za ľudí már megerősítette, hogy egy nagy ellenzéki „változás blokkját” szeretne létrehozni, amelynek magját  a PS-SPOLU, az SaS, a KDH és az OĽANO adná. Felmerült az az elképzelés is, hogy a blokknak lenne egy liberális és egy konzervatív része.

 hirdetes_810x300  

 

A magyar pártokon kívül a KDH szerepe volt még kérdéses, amelynek országos tanácsa a múlt szombaton döntött arról, hogy önállóan vág neki a 2020-as választásnak. Alojz Hlina tegnapi reakciójában üdvözölte az ellenzéki blokk létrehozásának kezdeményezését. Mint mondta, a tárgyalások sikere jó hír lenne Szlovákiának.

 

Az ellenzéki pártok együttműködése a KDH és a PS-SPOLU megnemtámadási szerződésével kezdődött, amelyhez csatlakozott a Za ľudí is, nem sokkal ezután az SaS is jelezte, hogy szintén aláírja a memorandumot. Az OĽANO az elmúlt hetekben közös választási listát hozott létre több kisebb párttal, hogy csökkentse a parlamentbe be nem jutó pártokra leadott szavazatok számát, amelyek a szlovák választási törvény logikája szerint elsősorban a győztest (esetünkben vélhetően a Smert) segíti mandátumai számának növelésében.

 

A másik térfélen Bugár Béla és a Most-Híd is igyekszik közös listát létrehozni kisebb pártokkal, mivel a felmérések egyértelműen 4 százalék alá mérik a vegyespárt preferenciáit. Legutóbb a Drucker-féle Dobrá voľbával tárgyalt a közös indulásról, ám Tomáš Drucker korábbi smeres egészségügyi miniszter kikosarazta. Egyelőre úgy néz ki, hogy a Most-Hídnak nem maradt potenciális partnere, akivel összefogva szavatolni tudná a parlamentbe jutást.

 

“Kell az MKP” – Matovič a Za ľudí-tól várja, hogy segítő kezet nyújtson az MKP-nak és az SaS-nek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!