Nyitókép forrása: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Az Új Egység Mozgalom „passzív megfigyelővé” válik a választásokig, „folytatva a társadalmi építkezést és programjának megvalósítását a felvidéki magyar közösség szolgálatában” – olvasható a mozgalom szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtónyilatkozatában, amelyből az is kiderül, hogy az MKP ellenkezése miatt nem kapnak helyet a magyar összefogás listáján.

 

A gútai Samu István nevével fémjelzett mozgalom hatodik magyar erőként jelent meg a nyáron a felvidéki magyar politikában, saját célkitűzéseket is megfogalmaztak, ám végül nem kívántak politikai párttá alakulni.

 

November 19-én az Új Egység az Összefogással egyeztetett a civil mozgalom választási listán való szerepléséről. Azonban az MKP egyes vezető tisztviselőinek ellenkezése miatt az Új Egység végül nem állít jelölteket a három magyar párt (MKP, Összefogás, Magyar Fórum) által létrehozott közös választási listán.

 hirdetes_300x300  

 

„A konzultáció alatt kiderült, hogy a Magyar Közösség Pártjából néhányan nem szeretnék, ha az Új Egység Mozgalom sajátos arculatával, célkitűzéseivel szerepelne a választási listán”

 

fogalmazott a mozgalom a nyilatkozatban. „Érthetetlennek és kiábrándítónak” nevezte, hogy „az MKP vezetése képes néhány kicsinyes tagja személyes ambíciója miatt feláldozni az egységes magyar összefogást, eleget téve néhány helyi kiskirály követelésének”.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, az MKP vezetése idén kizárta soraiból Samu István, a hírek szerint azért, mert kritizálni merte a párt vezetése mellett a gútai alapszervezetben egyeduralmat gyakorló Viola Miklós helyi elnököt is. Samu korábban az MKP Országos Elnökségének tagja volt.

 

Az Új Egység álláspontja szerint nem kívánják akadályozni az alakuló választási szövetség eredményességét, ezért a mozgalom

 

„passzív megfigyelővé válik a választásokig, folytatva a társadalmi építkezést és programjának megvalósítását a felvidéki magyar közösség szolgálatában. Állampolgári jogainknak és kötelezettségeinknek eleget téve arra buzdítjuk tagságunkat és szimpatizánsainkat, hogy találják meg a megfelelő jelölteket a listán”

 

fogalmaznak. Hozzáteszik,

 

„habár [az Új Egység] egyelőre nem is vesz részt jelöltekkel a parlamenti választásokon, mindenképpen szeretne a jövőben a közös ügy érdekében együttműködni minden olyan párttal, mozgalommal, amely a felvidéki magyarság sorsát, egyéni érdekeken felülemelkedve, igyekszik jobbá tenni.”

 

A nyilatkozat szerint az Új Egység és az Összefogás legközelebb november 26-án ül tárgyalóasztalhoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.