Nyitókép forrása: sme.sk

 

 A rendőrség kedden délután jelentette be facebook-oldalán, hogy az OĽANO egyik politikusa, Jaroslav Naď biztonságpolitikai elemző ellen büntetőeljárást kezdeméynezett „titkosított információk veszélyeztetése miatt”. A NAKA ekkor már személyesen is felkereste Naďot, átnyújtották a vádemelésről szóló határozatot, majd elkobozták a mobilját.

 

Naď nem csak szakértőként szerepelt sokat a sajtóban. Neki köszönhető, hogy  sajtó és a közvélemény tudomást szerzett Ján Balciar, a szlovák katonai elhárítás főnökének tekintélyes vagyonáról, aki több tucat ingatlannak rendelkezik felkapott tátrai helyeken, a fővárosban, Rimaszombatban de még a horvát tengerparton is.

 

Nem véletlenül nyilatkozta a rendőrség hivatalos bejelentését követően Igor Matovič OĽANO-s pártelnök, hogy Balciar bosszúját sejti a háttérben. A szellem azonban kiszabadult a palackból, a Smer pedig azonnal ki is használta a helyzetet.

 hirdetes_300x300  

 

A NAKA államtitkok kiszivárogtatásával vádolta meg az OĽANO árnyékminiszterét

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő először sajtónyilatkozatban cáfolta, hogy a rendőrséget politikai célok motiválták volna (eleve kérdés, mniért egy kormányfőnek kell ezt bizonygatni), majd miután személyesen egyeztetett Balciarral, péntekre összehívta a biztonsági tanácsot. az OĽANO szerint el akarják hitelteleníteni a Smer egyik funkcionáriusára nézve terhelő információkat megszellőztető politikust.

 

„]Naď] tevékenységének egy jóval kiterjedtebb részéről van szó, amelyről többet most nem mondhatok”

 

jelentette ki Pellegrini. Arról egyelőre semmilyen hiteles információ nem került nyilvánosságra, hogy Naď milyen titkos információkat szivárogtathatott ki. A biztonságpolitikai szakértő korábban a védelmi minisztériumnál dolgozott, majd megalapította a Szlovák Biztonságpolitikai Intézetet (SSPI).

 

Pellegrini a Biztonsági Tanács rendkívüli összehívását sürgeti

 

Naďot csütörtökön reggel hallgatják ki. ügyvédje, Daniel Lipšic javaslatára egyelőre csak kevés információt osztott meg a nyilvánossággal. Abból a kevésből, ami elárult, arra lehet következtetni, hogy amiatt indult ellene eljárás, hogy a védelmi minisztériumnál biztonságpolitikai szakértőki minősítésben kérdéseket tett fel.

 

„Nincs szó semmilyen titkos információ veszélyeztetéséről. Én feltettem egy kérdést, amire nem kaptam választ”

 

jelentette ki Naď. Azt nem árulta el, hogy mivel kapcsolatban érdeklődött a védelmi tárcánál.

 

A büntetőtörvénykönyv azonban elég szabadon fogalmaz. fél évtől három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki „a Szlovák Köztársaság érdeke vagy védelme érdekében titkosított információk után kutat azzal a céllal, hogy az információt engedéllyel nem rendelkező személynek adja ki”.

 

Naď elutasítja anak lehetőségét, hogy az ő egyszerű kérdésfelvetése a törvény fenti passzusa hatálya alá esne, ahhoz ugyanis először is tudnia kellett volna, hogy a kérdése tárgya titkosított adat.

 

Naď arról beszél, hogy mióta tavaly ténylegesen belépett a politikába, „minden lehetséges és elképzelhetetlen eszközzel megpróbálják őt elhitelteleníteni”. Megjegyezte, hogy le is hallgathatták és megfigyelhették őt ebből a célból.

 

Csatlakozik Matovičékhoz az ismert biztonságpolitikai elemző

 

A Smer egyébként előszeretettel használja politikai célokra a biztonsági tanács összehívásának eszközét. 2007-ben Robert Fico azért hívta össze a testületet, mert állítása szerint az egyik fotós újságíró benyugtatózta Viera Tomanová akkori munkaügyi miniszter kutyáját, hogy bejusson az udvarába. Tomanovát akkoriban az ellenzék próbálta leváltani sorozatos visszaélési és korrupciós ügyei miatt.

 

Vagy ott volt a tavalyi eset. A Kuciak-gyilkosság után kialakult belpolitikai válság miatt egymást érték a százezres tüntetések az országban, ahol Robert Fico és Robert Kaliňák távozását követelték. Robert Fico pedig a tüntetések időpontjának kitűzése után bejelentette, hogy összehívja a biztonsági tanácsot, mert azt gyanítja, hogy a tömeg támadást akar intézni a kormányhivatal ellen, és már gyűjtik a kőkockákat hozzá az épület mögötti utcában. Valójában, mint később kiderült, a köveket egy restaurátor gyűjtögette és tette félre egy bokor tövében. Egy szoborhoz akarta őket használni.

 

Mindenesetre érdemes lesz figyelni a Smer reakcióit. Azét a Smerét, amelynek elnöke elbliccelte korábbi asszisztensének biztonsági átvilágítását, és akiről kiderült, az ’ndrangheta olasz maffia egyik tagjának volt a szeretője és közeli bizalmasa. Mária Trošková azelőtt mindenhová elkísérte Robert Ficot: még az Angela Merkel német kancellárral folytatott szártkörű találkozón is ott lehetett – biztonsági felhatalmazás nélkül. Fico külpolitikai főtanácsadékont mutatta be a hölgyet a németeknek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!