Nyitókép forrása: OĽANO

 

Az OĽANO politikusát, Jaroslav Naď védelmi szakértő ellen a NAKA két ügyben indított eljárást, derült ki a ma délelőtti kihallgatása után adott sajtótájékoztatójából. Naď elutasítja a vádakat, szerinte politikai lejáratás áldozata.

 

„Az egyik barátommal folytatott beszélgetés során feltettem egy kérdést a Szkripal üggyel kapcsolatban. Erre a kérdésre nem kaptam választ“

 

mondta Naď. Szergej Szkripal az az orosz kettős ügynök, aki vélhetően az orosz titkosszolgálat megbízásából mérgeztek meg a nagy-britanniai Salisburyben 2018 márciusában a novicsok nvű idegméreggel.

 

  hirdetes_300x300   

Naď az ezzel kapcsolatos államtitok kiszivárogtatására vonatkozó vádat elutasítja. Szerinte a vád alapja az, hogy neki tudnia kellett volna, hogy az ezzel kapcsolatos információk titkosak.

 

„Erről fogalmam sem volt. Ha tudom, biztosan nem kérdezem meg és várok választ egy ilyen dologról, főleg nem telefonon keresztül”

 

mondta. Azt nem akarta a sajtónak elárulni, hogy ki jelentette fel ebben az ügyben, de a szlovák sajtóban megjelent információk szerint mindkét eset mögött Ján Balciar, a szlovák katonai hírszerzés feje áll. Naď ugyanis a sajtóban sokat foglalkozott Balciar hihetetlenül nagy ingatlanvagyonával, amelyet a katonatiszt nem nagyon tudott megmagyarázni a nyilvánosságnak.

 

A másik ügy egyelőre a büntetőfeljelentés szakaszában van. A feljelentés szerint Naď megvesztegetett egy újságírót, a biztonságpolitikai szakértő szerint azonban csak annyi történt, hogy megbízott egy újságírót, hogy az általa korábban vezetett Szlovák Külpolitikai Intézet (SSPI) számára szerkesszen tankönyv-cikkeket, publikációkat és ezek online verzióját is készítse el. A szolgáltatásért Naď alkalmanként néhány száz eurót fizetett ki, az ügyletek mindegyike az újságíró által kiállított számlák alapján zajlott. A feljelentés értelmezésében Naď lefizette az újságírót, hogy jót írjon róla.

 

Naď szerint Balciar minden lehetséges eszközt bevetett, hogy találjon valami terhelő bizonyítékot, de mikor nem talált semmit, valótlanságokból fabrikált vádat.

 

„A feljelentés szövegében számtalan hazugságot olvastam”

 

mondta, hozzátéve, hogy a szöveg szerint olyan emberekkel is találkozott, akiket egyáltalán nem ismer. Elmondta, hogy a védelmi minisztériumi alkalmazottként is lehallgatták, és most is kapott egy öt CD-re kimentett hanganyagot saját beszélgetéseiről, amelyek viszont nem jelentenek rá nézve terhelő bizonyítékot.

 

Daniel Lipšic, Naď ügyvédje szerint, ha tényleg lennének terhelő bizonyítékok ügyfelére nézve, akkor azokat már használták volna. Kérvényezte mindkét eljárás leállítását.

 

Kijelentette, hogy kifogásolható az illetékes hatóságok vádemelés előtti fellépése is:

 

„Olyan módon jártak el, amire szerintem csak a büntetőeljárás megkezdése után lett volna joguk. Például a tanúk meghallgatására. A katonai hírszerzés főnöke feljelentésének állításai ráadásul sok dologban egyáltalán nem felelnek meg a számba vett bizonyítékoknak”

 

mondta az ügyvéd.

 

Naď szerint az egész eljárást arra akarhatják használni, hogy politikai célokból információs-technikai eszközöket is bevethessenek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!