Nyitókép forrása: tvnoviny/reprofotó

 

Az MVK november 5. és 12. között végzett közvélemény-kutatása szerint az MKP 4,5 százaléko áll, míg a Most-Híd csak 2,3 százalékot szerzett. A felmérés szerint nyolcpárti parlament alakulna.

 

Az MVK közvélemény-kutatása szerint a novemberben lennének a választások, azt a Smer nyerné meg 19,1 százalékkal. Második helyen mindössze 9,7 százalékkal a PS-SPOLU áll, harmadik 8,9 százalékkal az ĽSNS. Negyedik helyen Andrej Kiska pártja, a Za ľudí jutna be a parlamentbe 8,8 százalékkal.

 

Az OĽANO 7,9 százalékot kapott az MVK-tól, a KDH 7,6 százalékot. Az SNS 7, a Sme rodina 6,5 százalékon áll.

 hirdetes_810x300  

 

Az MK-t 4,5 százalékra mérte az MVK, ezzel megelőzte az SaS-t (4,4 százalék), a Dobrá voľba-t és a Harabin-féle Vlasťot is. A felmérés utolsó, 1 százalék feletti pártja a Most-Híd, ő 2,3 százalékot kapott az MVK-tól.

 

A küszöb alatti pártokra 24,5 százaléknyi szavazat jut a felmérés szerint. Ha feltesszük, hogy a kieső pártok közül az MKP és az SaS például az ellenzéki blokk létrehozása segítségével mégis bejutna a parlamentbe, a Smernek, az SNS-nek és az ĽSNS-nek (4,2,2) összesen nyolc mandátummal kevesebb jutna.

 

 

A mandátumok eloszlását illetően a Smer csak egy Smer-SNS-Sme rodina-ĽSNS koalícióval tudna többséget szerezni (82 mandátum). Az ellenzéki oldalon szintén szükség lenne a Sme rodinára a kormányalakításhoz (80 mandátum).

 

De, ha például az MKP és az SaS mégis bejutna az ellenzéki blokk erősítésére, úgy már megszereznék a többséget a Sme rodina nélkül is (76 mandátum).

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.