Evelin, Fülöp
  • HUF: 350.87
  • USD: 1.09
  • 12 °C
  • 23 °C
politika

A volt budapesti szlovák nagykövet: Orbán Magyarországa három lépésre van a területi követelésektől

Trianonos hisztériakeltéssel próbálja lejáratni Magyarországot Rastislav Káčer

Nyitókép forrás: aktuality.sk

 

Rastislav Káčer, Szlovákia korábbi budapesti nagykövete szerint „Orbán Magyarországa Trianon-traumában szenved” és az EU és a NATO gyengítését célzó törekvése alapján „nem kizárt, hogy lennének területi igényei Szlovákiával szemben”. A volt nagykövet ezt az Aktuality.sk Ráno Nahlas nevű Podcastjában mondta.

 

Káčer korábban is számos fórumon kritizálta Magyarországot, mostani kijelentései azonban már sokkal inkább a hisztériakeltést szolgálják. Miután kijelentette, hogy „Orbán Magyarországa egyáltalán nem demokrácia, hanem egy kifinomult önkényuralom”, azt fejtegette, hogy Magyarország Putyin „Trójai falovává” vált az EU és a NATO szétverésében.  Persze Szlovákia szerinte ettől az állapottól messze van, még ha „nagy is a kockázata”.

 

Hirdetés(x)

A beszélgetésben olyan tényekkel alá nem támasztott kijelentések hangzanak el, miszerint a magyar politikai rendszert „súlyosan deformálták”, hogy ne alakulhasson ki „normális politikai versenyfolyamat”. Káčer Európa utolsó tényleges diktatúrájához hasonlította Magyarországot.

 

Arra a kérdésre, hogy miben is nyilvánul meg a magyar politikai rendszer „deformitása”, Káčer olyan példákat említett, miszerint a magyar ellenzék nem kap teret egyenlően a médiában.

 

„A második dolog természetesen a finanszírozás. Az az ország teljesen korlátozott, hogy ha valaki a valódi ellenzéki pártokat akarná támogatni anyagilag, azt hiszem, utána semmi esélyt nem kap arra, hogy közbeszerzéseket kapjon, kiszorítják, megfenyegetik”

 

mondta Káčer, aki „Intelligens megfélemlítési módszereket“ emleget. Sajnos, Káčer szövegére, Braňo Dobšinský még rá is segít, mikor példaként (kijelentő módban) hozzáteszi: „tehát hogy például nem akarsz gondot a családodnak, vagy mondjuk klientelista állam”.

 

Ezek után Káčer olyan dolgokat ró fel Magyarországnak (kommunista módszerek, fiatalok kivándorlása), amely Szlovákiára fokozottan igaz, ezt az ellentmondást azonban a műsorvezető nem próbálta megvilágítani. Az exnagykövet előadása akkor válik igazán hiteltelenné, amikor arról beszél, hogy a magyar titkosszolgálatokat politikai ellenfelek elhiteltelenítésére használják fel. Mert erre konkrétan Szlovákiában van friss példa: a katonai hírszerzés főnöke pontosan ilyen módszerekkel támadta meg a mesés vagyonáról szóló információk kiszivárogtatása miatt az egyik ellenzéki politikust.

 

Káčer azt állítja, hogy a magyar életszínvonal a V4-es összehasonlításban a legrosszabb (valójában, attól függ, milyen adatokat nézünk, mert a bérek növekedése a leggyorsabb, a családtámogatási rendszer példaértékű, reálbérek tekintetében pedig vetekedik Szlovákiával). Az már csak hab a tortán, hogy az Orbán-kormány számlájára írja fel, hogy 2004-től 2014-ig a tényleges egyéni fogyasztás mértéke (AIC) csak egy százalékkal nőtt. Csak épp azt felejtette el elmondani, hogy az említett időszak nagy részében egy baloldali kormányzat az államcsőd szélére sodorta Magyarországot, és a jobboldali kormány volt az, amely kihúzta onnan.

 

„Magyarországon rosszabb a helyzet vidéken, mint Szlovákiában”

 

állítja az exnagykövet.

 

Káčer szerint Orbán Viktor nem különlegesebb és nem karizmatikusabb vagy tehetségesebb személyiség mint „például Fico vagy Mečiar”. Majd rátért Magyarország esetleges területi igényeire Szlovákiával szemben.

 

„A magyar társadalom hosszú ideje traumatizált, a veszteség érzése történelmi erejű, nem is hittem el mennyire, míg nem éltem ott öt évig”

 

A Trianonra tett utalás után olyan képet fest le Magyarországról, mint ahol az ország körül mindenhol ellenséget látnak az emberek (valójában a magyar választók a legelkötelezettebbek a Visegrádi Négyek mellett). Ezután felemlegette a Trianon elleni tüntetést a szlovák nagykövetség előtt, illetve a magyar focidrukkerek szlovákokat gyalázó rigmusait (sajnos a műsorvezető ismét elmulasztotta megemlíteni, hogy ugyanez elmondható a szlovák szurkolókra is).

 

„Magyarország sosem dolgozta fel Trianont” – mondja Káčer, majd a műsorvezető egy erősen konstruált kérdése rásegít a fő téma megnyitására:

 

„Hogyha valóban meggyengülnek a NATO vagy az EU struktúrái, reális eshetőség-e, hogy területi igényeket támaszt Magyarország Szlovákiával szemben?”

 

„Természetesen. Az ország nagy része nyíltan felvállalja ezt például Nagy-Magyarországot ábrázoló matricákkal. (…) Orbán sosem mondja ki ezt nyíltan beszédeiben, de aki ismeri azt a kódolt magyar szóhasználatot, ott mindenhol ott van: egyszer még nagyok leszünk, az Úr választott országa vagyunk”

 

„A nyári egyetemeken, ahol Orbán nagyléptékű felszólalásokat tart, radikális, szeparatista szólamok hangoznak el. A magyar parlamentben a magyar zászló mellett nem az uniós, hanem a székely zászló látható. (…) [A határrendezés] átértékelésének kívánalma ott tartósan jelen van”

 

A műsorvezető kérdésére Káčer leszögezi, hogy ennek ellenére Magyarországnak nincs elég katonai ereje ennek az „őrült álomnak” a megvalósítására. És itt tér Káčer a Magyarországot gyalázó mondandójának valódi lényegére és motivációjára:

 

„Ha összeomlik a nemzetközi rendszer, amely garantálja a határainkat (a szlovák határokat – a szerk. megj.) és az egyensúlyt (…) akkor felmerülhetnek területi igények, de ezeket nem maga a szereplő fogja követelni, az egész úgy zajlana, mint a bécsi döntésekkor”.

 

A fenti kijelentések a bő félórás beszélgetés első tizenöt percében hangzottak el. A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2019. nov. 28. 16:51

Szegény jövendölő exnagykövetnek álmatlan éjszakái vannak Orbán miatt.Nem ő az egyetlen Európában.Mit mondana akkor,ha a három és félmillió szlovákból másfél millió határon kívül élne egy ilyen Trianon-féle diktátum kapcsán.De Kácser már öreg- ember agyérelmeszedéssel küzd és lehet,hogy otthon nyomja az ajtót, nehogy betörjék a magyarok és a székelyek.Előrelátó?

Pataki Péter
2019. nov. 28. 19:33

Ami a magyar közállapotokat a jogállamiságot az életszínvonalat a sajtó helyzetét az ország/H/ nemzetközi tekintélyét illeti teljesen igaza van. Erdogan,Putyin, Alijevev, Hszi Csin-ping a baráti köre a magyar min.elnöknek. A nyugati vezetők kerülik mint a leprást. Könnyű szeretni őt bevásárló turistaként percről- percre többet érő €- val a zsebben. Valahogy nem özönlik az anyaországba a Trianon sujtotta népség. A székelyek is a pusztuló nyugatra mennek.Nem a nemzet atyjának uralma alá. Gályázzanak ott az anyaországiak aztán dőljön a támogatás az adójukból a szerencsétlen elnyomott határon túliakhoz.

cs
2019. nov. 28. 22:03

Pataki Péter csak két hibád van: buta vagy és ostoba.Ha így folytatod még sokra viheted Szlovákiában,hiszen agyamosottakra nagy szüksége van az itteni társadalomnak.El ne áruld,hogy milyen neveltetésed volt és ha Te is így nevelsz Isten irgalmazzon minden embert,aki körülötted van.Nem beszéltél /írtál/ volna,bölcs maradtál volna.6ökör

    Baka Zsolt
    2019. nov. 29. 09:56

    Hozzászólás Pataki Péter, gyógyítasd magad!

Édes Erdély
2019. nov. 29. 10:19

De jó is lenne, ha már csak három lépésre lennénk hazánk felszabadulásától!

Alex Sanyi Elek
2019. nov. 29. 11:18

És ezt valaki kérte tőletek ? Egy kalap alá veszed Felvidéket az ukrán,,,,román magyarokkal

Alex Sanyi Elek
2019. nov. 29. 11:20

A kérdés Patkány Péternek szól

Varga Lajos
2019. dec. 03. 11:16

Emberek! Hol a józan ész bennetek? Ne feledjétek, hogy már pár éve nem Pesten, de nem is Pozsonyban, vagy Prágában dől el, hogy hogyan tovább. Korábban az összes ostobaságot Párizsban és Londonban hozták össze, mára ez Brüsszelre szelídült, de változatlan korlátoltság jellemzi a mai állapotokat is, ezért bárminemű eszetlenség lehet a folytatás az exnagykövet úrelvtárs véleményétől függetlenül.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket