Nyitókép forrása: cas.sk

 

A hírhedt szlovák exkormányfő, Vladimir Mečiar mégsem indul a 2020-as parlamenti választáson. Eeredetileg a Szlovák Liga elnevezésű párt listavezetőjeként mérettette volna meg magát a voksoláson.

 

Visszatérését a nagypolitikába októberben jelentették be. A Szlovák Liga mögött a hírek szerint Mečiar által egykor vezetett HZDS korábbi frakcióvezetője, Tibor Cabaj áll.

 

A Webnoviny Mečiarhoz közel álló forrásra hivatkozva azt írja, hogy Mečiar az utolsó pillanatban jelentette be, hogy nem lesz rajta a Szlovák Liga listáján. A választási listát a párt ma délután adta volna le. A kiszivárgott információk szerint Mečiar a párton belüli feszültség miatt lépett vissza – állítólag sokan nem örültek visszatértének.

 hirdetes_400x285  

 

Az exkormányfő döntése azonban valószínűleg a párt széteséséhez vezet, ugyanis a tagság országszerte tömegesen lépnek ki a Ligából.

 

Mečiar  90-es években  háromszor volt Szlovákia miniszterelnöke. Kormányzása ideje alatt elképesztő mértékű rablóprivatizáció folyt, az alvilág és a titkosszolgálat állam volt az államban. Mečiar nem csak akadályozó tényezője volt Szlovákia uniós és NATO-integrációjának, de kormányzása idején a szlovák titkosszolgálat olyan akciókat hajtott végre a szomszédos országokban, amelyekkel próbálták destabilizálni az ottani, uniós integrációt pártoló kormányokat vagy politikai pártokat.

 

Mečiar és az általa vezetett HZDS utoljára az I. Fico-kormány idején, a 2006-2010-es választási ciklusban volt kormányon. Kétszer indult az államfőválasztáson, mindkétszer hiába.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!