Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A Transparency International Slovensko közzétette első, kampányfinanszírozásával foglalkozó jelentését, amelyben a pártok transzparens számláinak pénzmozgásait vette górcső alá.

 

Eszerint a legátláthatóbb kampányfinanszírozása jelenleg az SaS-nek és a PS-SPOLU-nak van, a legkevésbé átlátható finanszírozása pedig a Smernek és a Sme rodinának. A lista nem tartalmazza az MKÖ-t, mert a TIS csak a legutóbbi felmérésekben szereplő, 20 legnépszerűbb pártot vizsgálta. (Ennek ellenére elmondható, hogy az MKÖ a legátláthatóbbak közé tartozna: a számlájuk csütörtöki állása szerint a rákerült 20 ezer euróból a banki illetékeken kívül csak a belügynek befizetett 17 ezer eurós választási kaució hiányzik).

 

A TIS szerint az SaS és a PS-SPOLU átláthatóságáról tanúskodik, hogy nem csak tételesen követhető a számláról kimenő pénzek útja, de mindkét párt listavezetője kitöltötte a TIS vagyoni kérdőívét és benyújtotta  a részletes vagyonbevallását.

 hirdetes_300x300  

 

Az érem másik oldala a Smer, amely a nagyobb összegeket (több százezer eurót) a párt szóvivője, Ján Mažgút birtokában lévő (tavaly alapított) marketingcéghez kerül át, és innen kezdve már lehetetlen követni, pontosan kit is bíznak meg és milyen összegért a párt reklámozásával.

 

Egyébként a Smer az, amely eddig a legnagyobb összeggel rendelkezett a transzparens számláján, mintegy 2,5 millió euró értékben. Ebből nem egész egymillió már tovább is ment.

 

Az átláthatósági rangsorban a Most-Híd a középmezőnyben található, nem sokkal lemaradva a Za ľudí mögött. Az ĽSNS megelőzi az OĽANO-t, a KDH dobogós harmadik, a negyedik helyen pedig Štefan Harabin Vlasť nevű pártja végzett.

 

Forrás: Transparency.sk

 

Az eddigi kiadások tekintetében a Smer 956 ezer eurót költött el a számlájáról, a PS-SPOLU 644 ezer eurót. Az SaS 333 ezer eurót fordított eddig kampánytevékenységre, a Drucker-féle Dobrá voľba 243 ezret. A Most-Híd egyelőre csak 34 ezer eurót.

 

Forrás: Transparency.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!