Nyitókép forrása: Facebook.com/Polícia SR

 

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány facebookon közzétett nyilatkozatban reagált a Fico és Kiska elleni vádemelésekkel kapcsolatban, illetve az érintett politikusok kijelentéseire. Szerinte várható volt, hogy Robert Fico és Andrej Kiska politikai cirkuszt csinálnak az ügyekből. Egyúttal támogatásáról biztosított „minden, a törvény szellemében” eljáró rendőrt.

 

A posztban Lučanský azt írta, eddig az eperjesi gázrobbanás tragédiája miatt nem akart reagálni a politikusok kijelentéseire, most azonban kénytelen leszögezni, hogy „a cirkusz, amit kerítettek köré, várható volt”.

 

„Azt üzenem minden rendőrnek, aki törvényesen és legjobb tudása szerint végzi a munkáját, hogy kiállok értük. (…) Az, hogy a politikusok minden nap a védelmi és biztonsági tanács ülésére rángatnak, nekem nem számít. Szívesen elmagyarázom, amit nem értenek. De „rendőrmaffiának” nevezni bennünket, az már erős túlzás”

 

  hirdetes_300x300   

fogalmazott Lučanský, ,hozzátéve, hogy az eljárást folytatni fogják, mert a bűncselekmény igenis megtörtént.

 

 

Burkolt bjrálat

 

A szövegben burkolt bírálatot intézett a Za ľudí és a Smer felé is. Andrej Kiska ugyanis a maffiaállamra jellemző módszerek emlegetésével reagált az ellene hozott vádemelésre, a Smer pedig 50-es évekbeli politikai üldöztetésekkel párhuzamot vonva a biztonsági és védelmi tanács összehívását helyezte kilátásba Fico védelmében.

 

Ez utóbbi azért is érdekes, mert a rendőrségre közvetlen befolyással rendelkező belügyminisztérium ma a smeres Denisa Saková tárcavezető irányítása alatt áll. Ezt az ellentmondás a smeres politikusok azzal próbálják magyarázni, hogy az ügyészség a felelős. A gond csak az, hogy az ügyészségen a Smer által odasegített Jaromír Čižnár áll, aki ráadásul Robert Fico egyetemi osztálytársa is volt.

 

Két nap alatt két vádemelés

 

A héten két nap leforgása alatt emeltek vádat Robert Fico smeres pártelnök, és Andrej Kiska, az ellenzéki Za ľudí vezetője ellen. Fico ellen Milan Mazurek (egykori ĽSNS-es parlamenti képviselő) rasszistának és gyűlöletkeltőnek ítélt korábbi megnyilvánulásának nyilvános védelme miatt, Kiskát pedig azért, mert a cég, amelynek ügyvezetője volt, szabálytalanul igényelt vissza 155 ezer eurónyi áfát a 2014-es elnökválasztások után.

 

A Smer a Fico ellen indított vádemelési eljárást a párt elleni nyílt támadásként értelmezi, Duašan Jarjabek smeres képviselő pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a Smer választóinak megfélemlítése a vádemelés célja.

Kiska szerint az ellen indított vádemelés „mocskos politikai kampány, amely bizonyítja a politikai zsarolásnak és az országot uraló maffia létének”.

 

A biztonsági és védelmi tanács december 10-én tárgyal majd a Robert Fico elleni vádemelésről.

 

Lučanský aligha téved, mikor cirkuszt emleget. Az ügyben nyilatkozó politikai elemzők szerint a Smer számára mozgósító erővel bír a Fico elleni eljárás, miközben a Smerrel kritikus választókban azt az érzést keltheti, hogy a rendszer mégiscsak működik. Ugyanezen az alapon egyébként Kiska számára is hozadékkal kecsegtethet az ellene indított eljárás. A döntő azonban az lesz, hogy melyik vezető politikusnak sikerült áldozatból hőssé válnia a szlovák választók szemében. Ráadásul, a vádemelés miatt Pellegrini helyett ismét Robert Fico virít a szlovák sajtó címlapjain.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!