Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Elindult az óriásplakát-kampány a déli régiókban, a szavazatainkra vadászó pártok igyekeznek minél több embert megszólítani vélt vagy valós eredményeikkel, sikeresnek vélt vagy valóban sikeres politikai arcokkal. Mutatunk néhány példát, kielemezve az adott párt plakát-stratégiájának hatékonyságát is.

 

Most-Híd – Zsúfoltság és paradoxonok

 

A vegyespárt már hetekkel ezelőtt megkezdte plakátkampányát, először amolyan eredményeiket hangsúlyozó célzattal. A mi megítélésünk szerint koránt sem valami hatékony megoldást választottak. Plakátjaik egy adott témakör illusztrációs fotójából, és kétnyelvű leírásból állnak. A központi üzenet, hogy „a Most-Híd választóinak köszönhetően” valósult meg ez, vagy az.

 hirdetes_810x300  

 

A választott stratégia kapcsán azonban több probléma is felmerül. A plakátok nehezen olvashatók, rengeteg rajta a szöveg, nincs valódi, pártcélt tükröző központi üzenet, ami megragadna a választó fejében (mint például négy éve a Smer nélküli kormányígéretek). Láttunk egy pohár vizet a narancssárga hátterű szöveg mellett, amelyet azonban autóban ülve lehetetlen elolvasni.

 

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Ugyanis a statisztikák szerint az útmenti óriásplakátokra az emberi tekintet legfeljebb 3 másodpercet szán rá, és legfeljebb három alkalommal. Aztán megszokjuk a plakát jelenlétét, és szemünk ignorálja.

 

A másik elég ellentmondásos mozzanat, az üzenetek tartalma. Ha véletlenül sikerül is elolvasnunk az szöveget, az nem annyira meggyőző, mint amilyennek szánják. Az egyik plakát például arról szól, hogy a vegyespárt védi az ivóvizet a régióban. Nem tudni, melyik régióról van szó (ez a plakát Komárom közelében található), és nem tudni azt sem, melyik vízre gondol. Mióta a Most-Híd kormányon van, féltucat alkalommal merültek fel az ivóvíz minőségével kapcsolatban problémák közösségi (több települést érintő) szinten, a Lex Csallóköz elfogadása után is.

 

De nézzünk egy másik példát: a vegyespárt szerint a Most-Híd érdeme az új komáromi Duna-híd. Kettős öngól, ha azt vesszük, hogy a híd Magyarország kormánya kezdeményezésére épülhet meg, és hogy ezt a magyarországi kormányt vádolja Bugár Béla „Szlovákia orbanizációjával”.

 

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Az újabb plakátokon már konkrétabb kampányüzenet jelenik meg a listavezető fotójával egyetemben. Látva az óriásplakátot, kezd egyre érthetőbb lenni, miért Érsek Árpád lett a listavezető: az egyetlen olyan politikai arc, amelynek minisztériuma nem sározódott be a Smerrel közös kampány alatt. Legalábbis nem annyira: a déli régiókban a felsővisnyói kudarc nem olyan nagy horderejű ügy, a Kočner-féle Threema üzenetek mellett pedig eltörpül az R7-es alá temetett hulladékhegyek ügye. Ettől függetlenül itt van egy közepes méretű baki: Az „amit ígértem, teljesítem” szlogen nem túl hiteles a Most-Híd jelöltjeinek szájából. De kampány van, ilyenkor a politikusokra ugyanaz vonatkozik, mint a védőügyvédekre: bármit mondhatnak védencük védelme érdekében – akár valótlanságot is.

 

Fotó: Körkép.sk/Laky Erzsébet

 

MKÖ – Letisztult, vagy üres?

 

A magyar szavazatokért ringbe szálló, hosszú vajúdás után életre hívott Magyar Közösségi Összefogásnak is megjelentek a plakátjai. Egyelőre konkrét üzenet, szlogen nélkül, csak úgy, a Magyar Közösségi Összefogás létezését hirdetve. Mivel egyelőre csak erre szorítkozik, nem is nagyon lehet belekötni a tartalmába.

 

Kivéve persze, hogy ezt a plakátkampányt már hónapokkal, de legalább hetekkel ezelőtt kellett volna elkezdeni.

 

Egyébként a grafikailag rendkívül minimalista, csupán az MKÖ és a résztvevő három párt logóját tartalmazó óriásplakát központi eleme az „ÖSSZEFOGÁS” szó. A fehér alapon piros betűszín ugyanakkor az MKP logójára tereli a szemet, miközben az Összefogás Mozgalom logója a gyenge grafikai súlyelosztás miatt igencsak a háttérbe szorul. Megjegyezzük azonban, hogy az Összefogás Mozgalom viszonylag jól értelmezhető üzeneteket közvetítő plakátkampányt folytatott hetekig a déli régiókban, „KORMÁNYVÁLTÁST” követelve. Egyértelmű, hogy az egy grafikai szempontból jobban kivitelezett megoldás volt.

 

Fotó: Körkép.sk/Laky Erzsébet

 

SaS – Vesztes pozícióból nyertesnek mutatkozva?

 

Az egyik legfurcsább plakátkampányt folytatta az elmúlt hetekben az ellenzéki SaS. A megszokott világoszöld háttéren Richard Sulík pártelnök mosolyog ránk, kisebb adókat ígérve. Jelen körülmények között ez harmatgyenge kivitelezés.

 

Ez a fajta megoldás legfeljebb akkor lehetne hatékony, ha az SaS még mindig az ellenzék vezető pártja lenne, csakhogy nem így van. Az SaS fájdalmas, tagkizárásokkal és tömeges kilépéssel tarkított „megtisztuláson” esett át, és a PS-SPOLU valamint a Za ľudí megjelenésével nem hogy elvesztette ellenzéki vezérposztját, de veszélybe került parlamenti szereplése is. Egyes novemberi felmérések 4,5 százalék körülire mérték a liberális pártot.

 

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Smer – Régi nóta, új Irány

 

A szlovák sajtóban is igencsak nagy figyelmet kapott Peter Pellegrini óriásplakátja, amely szakítva a Smer korábbi logó-kompozíciójával, új formát és üzenetet hordoz magában. Az „új Irány” nem a párt hivatalos logója, amely továbbra is maradt a vörös rózsa.

 

A legnagyobb változás, hogy a plakát mind színösszetételben, mind formahasználatban szakít a Smer eddigi hagyományaival. Nem szocialista-nosztalgikus. A piros szín még mindig dominál, de halványabb, mint a Smer négy évvel ezelőtti plakátjain, amely sok esetben súrolta a kommunista-vörös határát.

 

Fotó: Körkép.sk/Laky Erzsébet

 

A szögletes, három sávból álló nyíl is inkább modernségre utal, a fiatalabbak nyilván fogékonyabbak lesznek rá, mint a rendszerváltás előtti, nemzetközi nőnapot idéző vörös rózsára. Érdemes Peter Pellegrini fotójáról is szólni pár szót. Nyilvánvaló, hogy nem akármilyen csapat dolgozik a Smernél. A fotón a kormányfő arca a szem alatti részen még fiatalos, sima, de a szem környékén szándékosan meghagyott, sőt, kissé talán ki is hangsúlyozott szarkalábak tapasztalatot sejtetnek. Borostája és haja színe szintén hol ősz, hol nem, ami pontosan azt a kettősséget tükrözi, amit Pellegrini szóban is próbál érzékeltetni:  fiatalítás is, meg nem is, új is, meg nem is, szakítás a korábbi hagyományokkal, meg nem is.

 

Andrej Kiska – méregsárga

 

Klasszikus stratégiát választott a Za ľudí csapata óriásplakátok tekintetében. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem okozhatnak meglepetést a választásokig hátralévő bő három és fél hónapban. Adott a párt logója, egy arc, amelyhez hozzátársítható a közölni kívánt üzenet „Adjuk vissza Szlovákiát az embereknek”, „Orvoshoz felesleges várakozások nélkül”, „Elhivatottan és felelősen”. Mindez az eddig még senki által le nem foglalt okkersárga színű alapon és kék vagy fehér feliratháttéren. Ez az okkersárga azért némiképp „epés” hatást kelt, de a célnak abszolút megfelel: figyelemfelkeltő.

 

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Dobrá voľba

 

A Smer potenciális koalíciós partnerének tartott Dobrá voľba (Jó döntés) rengeteg pénzből kampányol. Kell is, ha be akarnak jutni a parlamentbe, így a magyar területeket sem hagyják ki. Ami jól látható, hogy a kormánymédiában igencsak lejt számukra a pálya. Az alig 3 százalékon álló párt már a nagy, vasárnapi televíziós műsorokban is kezd felbukkanni.

 

A Smer potenciális koalíciós partnerének tartott Dobrá voľba (Jó döntés) rengeteg pénzből kampányol. Kép: Körkép.sk/Laky Erzsébet

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.