Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A parlamenti biztonsági és védelmi bizottság bizalmat szavazott a NAKA nyomozóinak a Robert Fico smeres pártelnök elleni vádemelés kapcsán. A Smeres képviselők nem is tudták, valójában mit akartak elérni, de magkapták a sajtófigyelmet. Galko védelmébe vette Lučanskýt. 

 

Robert Fico egy korábbi videójában védelmébe vette Milan Mazureket, az ĽSNS korábbi parlamenti képviselőjét, akit a Legfelsőbb Bíróság elítélt rasszista és gyűlöletkeltő kijelentései miatt. a NAKA szerint Fico védelmébe vette Mazurek kijelentéseit.

 

A vádemelés a múlt csütörtökön derült ki, Robert Fico azóta nem is szerepelt a nyilvánosság előtt. A Smer parlamenti frakciója azonnal védelmébe vette Ficot, és kijelentették, összehívják a parlament védelmi és biztonsági bizottságát, hogy azon számon kérjék Milan Lučanský országos rendőrfőkapitánytól a „politikai indíttatásúnak vélt” eljárást.

 hirdetes_300x300  

 

Az ülésen azonban minden résztvevő (smeres és nem smeres) a bizalmat szavazott a NAKA-nak és a rendőrségnek Fico vádemelésével kapcsolatban. Jaroslav Baška (Smer) parlamenti képviselő a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a vádemelés körülményeit elmagyarázták nekik, és kapott információval pedig meg vannak elégedve. Újságírói kérdésre kijelentette, hogy nem tekinti rendkívülinek azt, hogy egy párt pártelnöke védelmében a biztonsági és védelmi bizottság elé rángatta az illetékes hatóságok vezetőit (Jaromír Čižnár főügyésznek is jelen kellett volna lennie, ám más ügy miatt nem jelent meg a bizottság előtt).

 

Lučanský a vádemelésekről: A politikai cirkusz várható volt, de a bűncselekmény igenis megtörtént

 

Ľubomír Galko (korábban SaS, most frakción kívüli) parlamenti képviselő szerint a Smer politikai indíttatásból azért hívta össze a bizottságot, hogy nyomást gyakoroljon a rendőrségre és az ügyészekre.

 

„Nem igazán tudták, mit is akarnak. Azon kívül, hogy meg akarták félemlíteni a nyomozókat és főleg az ügyészeket. Ezt abszolúte elfogadhatatlannak tartom, az olyan érveléssel együtt, hogy meg kellett volna várni a választásokat a vádemeléssel”

 

mondta Galko, hozzátéve, hogy Lučanský országos rendőrfőkapitány helyesen reagált a smeres képviselők kérdésére, kijelentette ugyanis, hogy nekik tenni kell dolgukat akkor is ha választások vannak, akkor is, ha nem.

 

A Smer egyébként látványosan visszafogta a retorikát. Csütörtökön még totalitárius rendszerről és 50-es évekről beszéltek (miközben ők vannak kormányon). Mára a helyzet megváltozott.

 

A NAKA három vádpontot fogalmazott meg Robert Fico ellen: nemzet-, rassz- és meggyőződés alapján történő rágalmazással (gyalázással), nemzet, rassz vagy etnikai csoport elleni gyűlöletkeltéssel, illetve bűncselekmény támogatásával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!