Nyitókép forrása: TA3.com

 

Peter Pellegrini (Smer) kedden találkozik Zuzana Čaputová államfővel, hogy megvitassák a megüresedő egészségügyi miniszter poszt sorsát. A kormányfő erről a TA3 hírtelevízió politikai műsorában beszélt. Egyelőre nem árulta el, ki lesz a Smeren belüli csatározások miatt távozás mellett döntő Andrea Kalavská utódja.

 

Pellegrini azt állítja, hogy a miniszterek (önkéntes) lemondása nem válhat precedenssé.

 

„Különben mindenki lemondással fenyegetőzik majd és bármelyik pillanatban be is nyújthatja azt az elnöki palotában”

 

 hirdetes_400x285  

fogalmazott. Hozzátette, hogy aki a politikába lép, annak számolnia kell azzal, hogy támadások és hamis vádak célpontjává válik.

 

Nem is deficit a deficit?

 

Beszélt a költségvetésről is, amely a várakozásokkal és a korábbi politikai ígéretekkel ellentétben nem lesz kiegyensúlyozott. A fél százalékos deficit nagyjából 450-550 millió eurós lyukat jelent a közfinanszírozásban úgy, hogy a szlovák sajtóban többször is cikkeztek az állami intézmények és cégek kozmetikázott büdzséiről. (Megjegyezzük, hogy az állam idei évre szóló tavalyi hiánycélja sem teljesült.)

 

Pellegrini szerint azonban nem történt „tragédia”, mert a fél százalékos deficit   „nem jelent semmilyen kockázatot” a polgárok számára, és a költségvetési hiány a korábbi hitelek törlesztésére vezethető vissza.

 

„Szlovákia kevesebbet költ, mint amekkora bevétele van. Az elsődleges hiánycél alacsonyabb, tehát gyakorlatilag pluszos a költségvetés”

 

mondta Pellegrini. Hozzátesszük, hogy ez azért nem teljesen így működik. A költségvetés bírálói szerint (mint amilyen például a Költségvetési Felelősség Tanácsa), a kormány alábecsülte a jövő évi kiadások nagyságát, miközben erősen túlbecsülte a gazdasági növekedés mértékét, amely idén már kétszer is meglepő mértékű lassulást mutatott. A költségvetés bevételi oldala ugyanis terveken, előrejelzéseken alapul.

 

Ingatlanadó Pozsonyban és Kassán

 

Pellegrini élesen bírálta az önkormányzatokat, különös Szlovákia két legnagyobb városát is. Szerinte Pozsony és Kassa polgármesterei nagyobb fizetést vesznek fel, mint a kormányfő, ennek ellenére hatalmas mértékben növelik meg az ingatlanadó mértékét – mindezt a kormány intézkedéseire hivatkozva. Pellegrini szerint a két város önkormányzata csak kihasználja a választások közeledtét, hogy adót emelhessenek az önkormányzati választások előtt még két évvel.

 

Tény, hogy Pozsonyban és Kassán is bejelentették, hogy a jövő évtől jelentősen emelik az ingatlanadó mértékét. Pozsonyban elsősorban az vállalatok és az ingatlanfejlesztők tiltakoznak, rájuk vonatkoznak a legmagasabb adókulcsok. Leghangosabban a Volkswagen és a Slovnaft képviselői tiltakoztak az adóemelés ellen.

 

Pellegrini a műsorvezető kérdésére elmondta, hogy a Smer egyáltalán nem fontolgatja az egyház leválasztását az államtól (korábban két Smeres kormány idején is előkerült ez a téma). Mint mondta, Szlovákiában az állam és az egyház viszonya rendben van, „nem avatkoznak be egymás ügyeibe”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!