Nyitókép forrása: Körkép.sk/Laky Erzsébet

 

A Smer 15 százalék alá süllyedhet, Kotleba akár győzhet is, a választások másnapján pedig patthelyzet, ősszel pedig újabb választások következhetnek – véli Radovan Choleva, a Virtus című könyv szerzője, a KDH és Alojz Hlina kampánystratégája. Beszélt arról is, miért nem válik majd be a Smer új kampánystratégiája.

 

A marketingszakember a Trend gazdasági hetilap internetes kiadásának adott interjújában elmondta, hogy a „hagyományos” média továbbra is fontos eleme a kampánynak, de ma már megkerülhetetlenné vált az online tér, ahol jelenleg a Facebook a kulcsfelület, de a fiatalok körében az Instagram válik egy fontosabbá.

 

Elmondta azt is, hogy az óriásplakátok gyakorlati szerepe nem nagy, de amolyan kötelező körnek számítanak. Úgy fogalmazott: „a számítógépet le lehet csukni, de ha kimegyünk, nem tudjuk nem látni az óriásplakátokat”.

 hirdetes_400x285  

 

„Ha valaki új pártot alapít, az óriásplakát feladata, hogy a nevét és a védjegyét megismertesse. A párt, amelyik óriásplakáton hirdeti magát, azt üzeni, hogy komolyan gondolja. Ez amolyan kötelező kampánykellék”

 

mondta.

 

A Smer miatt hagyta ott a Sieťet

 

Choleva beszélt arról is, hogy 2015-ben a Sieť kampányát segítette, mint mondta, elsősorban azért, mert személyesen is a Smer leváltása mellett foglalt állást. Radoslav Prochazkával azonban megszakították az együttműködést, mikor Procházka kijelentette, hogy hajlandó együttműködni a Smerrel.

 

Szlovákia történetének legatipikusabb kampánya a mostani

 

A marketing szakember szerint az mostani szlovákiai választási kampány minden tekintetben atipikus.

 

„Az egész választási kampányra rányomja bélyegét a Kuciak-gyilkosság, és az a sok szenny, ami Kočnerrel kapcsolatban kiderült. A mostani választáson az előzőekhez képest kisebb szerepet kapnak a programüzenetek és nagyobb szerepet kap az, hogy milyen kompromittáló videóval, üzenet-leirattal kapcsolat botrány pattan ki”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy az egészségügy és az oktatás helyzete továbbra is fontos témák maradnak, de a kampányban „sosem tudják lenyomni azt a videót, amelyen Ján Počiatek egykori pénzügyminiszter Dobroslav Trnka egykori főügyésszel azon szórakoznak, hogyan lopott el Ján Slota kétmilliárdot”.

 

„Egy másik speciális körülmény, hogy nincs egyértelmű vezéregyéniség és egyértelmű kihívó a kampányban. Tiszta rulett az egész, és ez atipikusabb kampány Szlovákia történetében. Rengeteg az ismeretlen. A Smer zuhanóban van, az ellenzék megosztott, Kotleba a nem látható választóival akár meg is nyerheti a választást”

 

magyarázta. Choleva szerint nagyon valószínű, hogy a februári parlamenti választás után patthelyzet alakul ki.

 

„Ha nem történik semmi váratlan és minden ellenzéki párt betartja ígéretét és nem össze a Smerrel és Kotlebával, akkor el tudom képzelni, hogy októberben új választást tartanak. Aki azt állítja, hogy tudja, mi lesz az eredmény, csak fecseg”

 

mondta.

 

A Smer kampányával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az „új Smer” és a „felelős változás” szlogenek nem fognak beválni, mivel ezek egyáltalán nem hitelesek, és látszik rajtuk, hogy nem szlovákiai illetőségű marketingesek találták ki. Megjegyezte, maga Pellegrini is már húsz éve a politikában van, 12 évet pedig szintén eltöltött a Smer kormányaiban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!